tatil-sepeti
tatil-sepeti

İlaç kapsülleri iğnenin yerini alacak

Giriş: 13.09.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

AYŞE BAŞAK

İğne olmak bazı insanlar için korkutucudur. Kronik hastalıkları olan ve her gün iğne olmak zorunda kalanlar için ise yorucu ve yıpratıcı olabilir. Bilim insanları enjeksiyon ile uygulanması mecburi olan ilaçları vücuda kapsül yoluyla vermenin yöntemini araştırıyor. Büyük proteinlerden oluşan ilaçların çoğu ağız yoluyla alınamıyor; çünkü sindirim sistemindeki enzimler, ilaçlar hedefe ulaşmadan yani vücut tarafından emilimi gerçekleşmeden önce proteinleri parçalıyor. Böylece ilaç etkisizleşiyor. Örneğin, şeker hastalarının kullandığı insülin gibi pek çok ilaç, bu sebeple sadece enjeksiyon ile vücuda verilebiliyor.

TAŞIYICI KAPSÜL

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü mühendisleri, hastalara enjekte edilmesi gereken ilaçlardan daha kolay faydalanmayı mümkün hale getirebilecek alternatif bir enjekte stratejisi üzerinde çalışıyor. Hastalar her gün enjeksiyon yapmaktan kurtulabilir mi?

Bilim insanları, hastaların ilacı taşıyan bir kapsülü basitçe yuttukları, kapsül içindeki küçük iğnenin mide zarına ilacı enjekte ettiği bir model üzerinde çalışıyor. Hasta kendisine enjeksiyon uygulamıyor. Bunun yerine sadece taşıyıcı bir kapsül yutarak gerisini bu kapsülün içine entegre edilmiş ve ilacı sindirim sisteminde parçalanmadan hedefe ulaştıracak bir teknolojiye bırakıyor.

KOLAY İLAÇ ALIMI

Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanlarından Doç. Dr. Giovanni Traverso, bu buluş ve süren deneylerdeki amaçlarını, “Hastaların ilaçlarını almalarını kolaylaştırabilirsek, o zaman ilacı almaları daha olası. Bu sayede ilaç alımı ile ilgili aksaklıklar en düşük seviyeye indirilebilir” diyerek açıklıyor.

Nature Biotechnology’de yayınlanan makalede, araştırma ve deneylerin en son verileri paylaşıldı. Kapsüllerin yalnızca antikorların değil, aynı zamanda insülin başta olmak üzere diğer büyük proteinli ilaçların vücut içine enjekte edilebilmesi için kullanılabileceği hayvanlar üzerindeki deneylerde başarılı bir biçimde izlendi.

MİDE ZARAR GÖRMÜYOR

Araştırmacılar, hayvanlara yapılan deneylerde kapsülleri günlerce düzenli olarak verdi ve ilaçların her seferinde şaşmaksızın çalışarak hayvanların kanına karıştığını izledi. Ayrıca, dokuya yaklaşık 4.5 milimetre nüfuz eden kapsül enjeksiyonların ardından mide zarlarında herhangi bir hasar belirtisi de bulamadılar. Tüm bu gelişmeler enjeksiyonsuz hayat için umut verici görülüyor.

LEOPAR KAPLUMBAĞASI İLHAM VERDİ

Nature Biotechnology’deki makalede tanıtılan bu son teknoloji ürünü kapsül, yaklaşık bir yaban mersini büyüklüğünde, leopar kaplumbağasından esinlenilmiş yüksek, dik bir kubbeye sahip. Kaplumbağanın sırt üstü yuvarlandığında kendini düzeltebilmesi gibi kapsül de iğnesini mide zarına enjekte edebilmek için doğru pozisyonu almak üzere yuvarlanabiliyor. İğnenin ucu, mide duvarına enjekte edildikten sonra midede çözünebilen sıkıştırılmış insülinden yapıldığı için görevini tamamladıktan sonra midede eriyor.