Pazartesi, 25 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği’nin (İGİAD) adı en çok, dünyadaki ilk insani geçim ücreti uygulaması ile duyuldu. Asgari değil, insani geçim ücreti dünyada da yankı buldu. İGİAD, Türkiye’de yaptığı ilk iş ahlakı, ilk reklam ahlakı araştırmaları ve raporları ile de adından sıkça söz ettirdi.
Dernek, 2–3 Nisan 2016 tarihlerinde düzenleyeceği 4. İslam İktisadi Atölye çalışmasında ‘İslam iktisadi Perspektifinden Sosyal Adalet’ konusu kapsamında ağırlayacağı uluslararası konuklarının tartışmaları ile yine dikkatleri üzerine çekecek.
2016 Ekim ayında düzenlenecek Türkiye İş Ahlakı Zirvesi ve İktisadi atölye çalışmasına tüm iş dünyasını davet eden İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karahan, dernek merkezinde İstanbul Ticaret’in sorularını cevaplandırdı.
İÇİNDE AHLAK GEÇEN STK
Ahlak sıfatlı bir dernek, kamuoyunda nasıl karşılandı?
İGİAD, ahlaki duyarlılıktan uzak iş ortamını ahlak hassasiyetinin oluştuğu bir dernekleşmeye dönüştürebilir miyiz arayışından doğdu. 2003’te ben de dahil bir grup insanın kurduğu bir dernek oldu. İçinde ahlak sıfatı geçen bir dernek olarak 13 yıldır bu sıfata lâyık olmaya yönelik çalışmalar yapıyor.
AHLAK 24 SAATİ KAPSAR
‘Biz ahlaklıyız, bize üye olmayanlar ahlaksız’ diye bir düşünce asla zihnimizden bile geçmedi, geçemez. Biz bir sinerji oluşturmaya çalışıyoruz. Ahlaklı olmak günün 24 saatinin tamamını içine alan bir kavram.
İGİAD’ın üye sayısı nedir?
246 üyemiz 13 farklı sektörde faaliyet gösteriyor. Üyelerimizde nicelik değil, nitelik arıyoruz. Kriterlerimiz biraz farklı.
ÜYE, HAKK’I MERKEZ ALMALI
Üyelik kriterleriniz nedir?
Emanet, ehliyet ve liyakat sahibi olmalı. İtibarlı, güvenilir, dürüst insanlar olmalı. Asla ve asla aldatan olmamalı. Üyelerimiz Hakk’ı merkeze alan bir iş anlayışına, duyarlılığa sahip olmalı. Ahlaki olmayan bir iş icra etmemeli. Helal kazandıklarını meşru yollardan sarf ediyor olmalı. Emeğin hakkını ödemede adil davranmalı ve zamanında vermeli. Haksız rekabetin içine girmemeli. Sosyal sorumluluk sahibi olabilmeli ve israftan kaçınmalı.
İNSANA DEĞER VERECEK
Üye başvurularında uygunluğu nasıl tespit ediyorsunuz?
İGİAD’a üye olacak kişi ve şirketler mutlaka iki üyemizin referansı ile gelirler.
Kritere uymayan için yaptırımlarınız var mı?
Üyelerimizin insan sağlığına ve insan hayatına değer vermesi şart. Çevre, insan için yaratıldığına göre çevreye zarar veren insana zarar vermiş olur. Üretimini çevreye zarar vererek yapan birini üye kabul etmiyoruz. Eğer olumsuzluğu biz tespit ediyorsak kendisine hatırlatma yaparız, destek olur, yol gösteririz ki, bu olumsuzluğu terk etsin. Aksi takdirde üyelikten çıkarırız.
ÜYE KENDİNİ İHRAÇ EDİYOR
Faiz alan üyeniz olursa…
Eğer mecburiyetten faiz alan bir üyemiz olursa kredisi bitene kadar İGİAD üyeliğinden çıkıyor, kendisi çıkmak istiyor. Siyasi kriz ve afetlerle harici bir sebeple çekini, senedini ödeyemeyen üyemiz İGİAD taahhüdüne uyamayacağı için üyeliğinin askıya alınmasını ister. Üye adayının asgari 5 yıl içinde çekinin, senedinin karşılıksız çıkmaması gerekiyor. Tahkim kurulumuz üyelerimiz arasındaki anlaşmazlıklar için çalışıyor. Kaliteye, hizmete, tüketici haklarına riayet etmeyeni üye olarak kabul etmiyoruz.
TEK EL KENDİNİ YIKAYAMAZ
Kontrol mekanizmanız var mı?
Kimsenin ayıbı var mı diye bakamayız. Hiçbirimiz mükemmel değiliz. Eksikliklerimizi doğru insanlarla beraber olarak giderebilir, yanlışlarımızı ancak böyle görebiliriz. Doğru numuneler ortaya koyarsak örnek alınırız. Gönülle fethedilen her şey baki kalır.
Peygamberimiz, iki elimizin birbirini yıkadığı gibi birbirimizin hatalarını telafi etmemizi ister. Tek başına el kendini yıkayamaz.
KANAAT EKONOMİSİ LAZIM
Kâr önünde engel tanımayan bir anlayışla iş dünyası inşa edilemez inancındayız. Kârı kendi servetini artıracak bir şekilde istiflemenin karşısındayız. Bunu toplumla paylaşılmasına yönlendiriyoruz, üyelerimizde bu özellikleri arıyoruz. Azla yetinmeyi ve kanaat etmeyi bilin diyoruz. Kanaat ekonomisi ön plana çıkıyor. İnancımıza göre faiz haram, alışveriş helal… Faiz sarmalına teslim olmayalım. Kredilerimizi helal yoldan gelecek finansal metotlarla sağlayarak ekonomik büyümemizi gerçekleştirelim. Faiz içten içe eriten bir zehirdir. Servet bir emanettir ve mülkün gerçek sahibinin Allah olduğunu unutmayalım.
ÖĞRENCİ, İŞGÖREN ÜYELER
İşletme sahibi olmayan biri üye olabiliyor mu?
Genç İGİAD’a 18–29 yaş aralığında üye kabul ediyoruz. İşletme sahibi olmayan, iş gören ve öğrenci gençlerimiz eğer üyelik kriterlerine sahipse yönetim kurulunun onayı ile üye oluyor. Tüm üyelerle eşit şartlarda hizmet alabiliyor. Avukat, doktor, mali müşavir gibi üyelerimiz var.
ATÖLYE ÇALIŞMASI
İGİAD 4. İslam İktisadi Atölye çalışması, 2–3 Nisan 2016 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak. Buradaki makaleler İngilizce’ye çevriliyor ve kitap olarak İngiltere’de anlaşmalı bir yayın evi tarafından satılıyor. Derneğin çok kuvvetli bir yayın ağı var.
İLK REKLAM AHLAKI ARAŞTIRMASI
İGİAD 2013’te İş Ahlakı Raporu hazırladı. 12 ayrı sektörde yapılan araştırmada iş ahlakında olumsuzluğun en ağır bastığı sektör reklam, basım ve yayın olduğu ortaya çıktı. Hal böyle olunca İGİAD sektöre ışık tutmak için Türkiye’nin ilk reklam ahlakı araştırmasını yaptı.
KOBİ’LER EVLENMELİ
Ekonomimizi güçlendirmek için küçük sermayeli şirketleri, KOBİ’leri biraraya getirmeli ve sağlıklı zeminler oluşturmalıyız. İGİAD olarak bunun için çalışıyoruz. Ortaklıkların sağlıklı yürüyebilmesi için ilk şart ortakların iyi niyeti. Sonra ayrıntılı bir sözleşme yazacaklar, işlerini birbirlerine danışarak şeffaf sürdürecekler. Kur’an-ı Kerim’de borçlar hukuku anlatılmıştır. Ekonomimizi ve sosyal hayatımızı sağlıklı yürütemememizin nedeni, hukukun işlememesi ve ekonomide kayıt dışının devam etmesi. Üçüncü dünya ülkelerinde sorgulayıcı bireylerin yetişmemesi için hukuk askıda olur, ticaret kayıtdışı olur ve korku sistemi olur.
DERS OLACAK
İGİAD ulusal iş ahlakı zirveleri düzenliyor. Hem orta öğretimde hem de yükseköğretimde okutulmak üzere iş ahlakı ders kitapları yazıyoruz.
ÜYELER GENÇLERE HAMİLİK EDİYOR
Genç girişimciler yetiştirmek için İGİAD’ın kriterlerine uygun bir hamilik sistemi kurduk. Üyelerimiz bu gençlere hamilik ediyor. Gençlerimiz hamilerin yanında staj görüyorlar. İnsanoğlunun mayasında güzel davranışları ortaya koyabilecek evsafta yaradılış vardır.
HAKEMLİ İŞ AHLAKI DERGİSİ
Her 6 ayda bir İş Ahlakı Dergisi yayınlıyoruz. Uluslararası hakemli bu dergide yayınlanan akademik yazılar uluslararası literatüre giriyor. Dergide 10 yıl süreyle makaleleri yayınlanan akademisyenler uluslararası hakem oluyor.
DÜNYADAKİ İLK İNSANİ ÜCRET
Dünyada ilk kez insani geçim ücreti uygulamasını İGİAD başlattı. Dernek üyeleri, çalışanlarına yani kendi deyimleri ile iş görenlerine asgari değil de insani ücret ödüyor. İstanbul’da evli, 2 çocuk sahibi, kirada oturan bir kişi çalıştığı işte asgari aylık 1950 TL alabilmeli ki, onurlu bir hayat sürebilsin. Türkiye’nin 12 bölgesinde ayrı rakamlar belirledik. Bizim üyelerimizin yüzde 88’i asgari değil, insani ücret ödüyorlar.
20 Mart 2016 Pazar
25 Kasım 2024 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar