HABER: OSMAN KUVVET
Covid-19 salgınıyla birlikte yapay zeka ve sanal uygulamalar, iş hayatının daha fazla aşamasında kullanılmaya başlandı. Salgın sebebiyle birçok işletme uzaktan çalışma sistemini uygularken; kaynakların verimli kullanılması, çalışan motivasyonu, insan kaynakları departmanları için daha öncelikli hale geldi. Bu kapsamda insan kaynakları süreçlerinde de dijital uygulamalar etkinliğini artırıyor.
RUTİNLER PROGRAMDA
Firmalarda performans değerlendirme, işe alım, mülakat yönetim, eğitim ve gelişim yönetimi, işletme içi iletişim ve çalışan memnuniyetinde yeni uygulamalar artık daha fazla kullanılıyor.
İnsan kaynakları süreçlerinde rutin işler de yapay zeka destekli dijital sistemlere devredilmeye başlandı. Dijital sistemler artık seçme, yerleştirme, oryantasyon gibi aşamalarda daha az işgücü ile daha hızlı işlem yapılmasını sağlıyor.
MİMİK VE SESLER
Ayrıca iş görüşmelerinde yapay zekanın kullanılmasının oldukça faydalı olduğu görülüyor. İş görüşmelerinde yapılan video kayıtları incelenerek, adayın kendisine yöneltilen sorulara verdiği cevaplara dair sesleri değerlendiriliyor. Video kaydında bireyin jest ve mimiklerinden hareketle davranışlarına dair bir veri elde ediliyor.
Bu verilerle yapılan analizler sonucunda kişinin işe uygun olup olmadığı, bu işte başarılı olup olamayacağı, geçmiş başarısı ile gelecekteki başarısı arasında ne gibi bir oran olacağı yönünde bazı tespitler yapılıyor. Bu tespitlerle, bireyin işe alımıyla ilgili karar sürecinde öneride bulunuluyor. Uygulamanın diğer bir faydası ise yapay zekanın başvuru sürecinde ‘önyargıları’ ortadan kaldırması.
İŞE ALIMDA KULLANILAN METOTLAR
UZAKTAN ÇALIŞMADA MUTLULUK YÖNETİMİ
Pandemiyle birlikte çeşitli insan kaynakları uygulamaları çalışanların ihtiyaçlarına göre şekillenmeye başladı. Ayrıca, İK departmanlarının son yıllarda üzerinde yoğunlaştığı bir konu olan ‘mutluluk yönetimi’ bu dönemde önemini artırdı. Uzaktan çalışmada motivasyon eksikliği ve çalışanların duygu paylaşımında bulunamaması, problem olarak nitelendiriliyor. Bu nedenle, çalışanlar psikolojik ve duygusal anlamda destek bekliyor. İşte bu noktada, mutluluk yönetimi departmanının işlevi ile daha kişi odaklı hareket etmek mümkün. Ayrıca çalışanların performansını artırmak için ödüllendirme politikalarının da uygulanması gerekiyor. İyi planlanmış mentorluk, koçluk gibi programlarla kişi odaklı çözümler üretilebiliyor.
Bu kapsamda yapılabilecek bazı çalışmalar ise şunlar:
ONLİNE MÜLAKATA HAZIRLIK YAPILMALI
Mülakat esnasında kamera yerine bilgisayara bakmak, karşı taraf açısından ciddi algılanmamaya neden olabilir.
O nedenle online mülakat yapacak adayların şu konulara dikkat etmesi gerekiyor:
Aday, mülakatın hangi platformda (video konferans programı) gerçekleşeceğini öğrenip, gerekli programı kurmalı.
Aday, programın ve kameranın çalıştığını önceden kontrol etmeli.
Video konferansın yapılacağı odanın düzenini, ışık, ses ve diğer fiziki şartlarını gözden geçirilmeli.
Ev ortamında da olunsa iş mülakatında profesyonel kıyafet tercih edilmeli.
Adaylar önceden görüşme provası yapmalı.
Özgeçmiş ve ilgili belgeler kolay ulaşılacak yerde bulunmalı.
İŞE ALIMDA KULLANILAN YAPAY ZEKA UYGULAMALARI