tatil-sepeti

SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul firmalarından SRDR Robotik, Türk sanayisi için tümüyle sektöre ve firmaya özel butik karanlık fabrikalar kuruyor. Covid-19 pandemisi nedeniyle bir yıldır teknik destek alamadıkları için üretim yapamayan ithal robotlu sistemler kullanan fabrikaların aksine bu dönemde SRDR Robotik, kurduğu karanlık fabrikalara 7/24 teknik destek veriyor. Kurduğu anahtar teslim robotik tesisler, halen 12 ülkede faaliyet gösteriyor. Firma, savunmadan kimyaya, tarımdan otomotive, tekstilden enerjiye kadar birçok sektör için ölçek ayırımı yapmadan karanlık fabrikalar kurabiliyor. İstanbul Ticaret’in sorularını, SRDR Robotik’in kurucusu makina mühendisi Serdar Güvensoy cevapladı.

15 PATENTİN SAHİBİ

SRDR Robotik’i tanıtır mısınız?

Firmamı 2015 yılında Teknopark İstanbul’da kurdum. Yüksek teknoloji gerektiren projelerde değer yaratıp, verimliliği artırarak, bakım maliyetlerini düşürüp, işgücünü optimize ediyoruz. Tarım, otomotiv, kimya, savunma, enerji, gıda, tıp, metal, kozmetik, kırtasiye, tekstil, ahşap, tarım, plastik, silah, parfümeri, baskı ve klima gibi sektörlerle çalışıyoruz. 25 yıldan fazla deneyime sahip ekibimiz ve imza attığımız 300’ü aşkın başarılı referans projeyle sektörün öncüleri arasındayız. Üniversite-sanayi işbirliğiyle yaptığımız çalışmalar ve diğer teknopark firmalarıyla sürdürdüğümüz Ar-Ge projelerimiz var. Halen 350 müşteriye hizmet veriyoruz. Kendimize ait 15 patentimiz var. Anahtar teslim robotik tesislerimiz 12 ülkede çalışıyor.

ENERJİ TASARRUFU

Karanlık fabrika nedir?

İnsan işgücüne gerek duymayan fabrikalardır. Akıllı tezgahlar, IoT sistemler, ERP ve bulut sistemler, bunlara eklenen robotlar ve arka tarafta çalışan yazılımlarla desteklenen fabrikalardır.

Sadece robotlar çalıştığı için ısıtma, soğutma, aydınlatma gibi tesisatları ve doğal olarak enerji giderleri olmaz. Bu da çok büyük enerji tasarrufu anlamını taşıyor. Ürün kusurları yüzde 80 azalırken, verimlilik yüzde 99’lara ulaşabiliyor.

KENDİNİ TAMİR EDİYOR

Arıza ve bakım ihtiyacı nasıl gideriliyor?

Sistemleri, IoT yani nesnelerin interneti ile kontrol ediyoruz. Bu altyapı ile kestirici bakım ve engelleyici bakımı da arka tarafta derin öğrenme ile zamanı gelmeden öngörüyor ve gideriyoruz. Yani arıza gerçekleşmeden engelleniyor.

GİRDİLERİ DÜŞÜRÜR

Yatırım maliyeti yüksek mi?

Yatırım maliyeti yüksek olsa da kısa sürede işletme maliyeti olarak kendini amorti eder. Çünkü bütün girdilerde genel giderleri çok yüksek oranda düşürür. Önümüzdeki 20 sene, karanlık fabrikada yapılan üretimlerin tercih edileceği bir dönem olacak. Çünkü çok cazip ve rekabetçi fiyatlar veriyor olacaklar ve yüksek hızda üretim yapacaklar. Karanlık fabrikası olmayanlar işçiye, doğalgaza ve elektriğe para ödemeye devam edecek.

İNSAN VARLIĞI DEĞERLİ

Karanlık fabrika işsizliğe neden olacak mı?

Karanlık fabrikalara geçiş ile büyük bir değişim yaşanacak fakat bu insana ihtiyaç olmayacağı anlamına gelmiyor. Bu, her şeyden önce firmaların vereceği ekonomik bir karar. Robotlaşma, yıllardır devam eden bir süreç. Karanlık fabrikaların farkı ise ışık ve ısı yönünden tasarrufa gitmek.

Bu süreçlerde deneyimli operatörlere, yetenekli ve üst düzey mühendislere ihtiyaç olacak.

YENİ İŞ KOLLARI

Yeni iş kollarının doğmasını sağlayacak mı?

Karanlık fabrika konsepti ile yeni iş kolları ortaya çıkıyor ve daha yenileri çıkacak. İşgücü de bu yönde evrilecek. Osmanlı’da 50 bin el yazmacı işsiz kalmasın diye İbrahim Müteferrika’nın matbaayı kurmasına izin verilmemişti.

Matbaa geldikten sonra farklı işgücü tanımları ortaya çıktı. Japonya, katana kılıç işçileri işsiz kalmasın diye barutlu silaha geçmekte gecikti. İngiltere, sokak aydınlatması için uzun süreli yaptığı gaz alım kontratını iptal edemediğinden elektriğe geç geçti. Günümüzde aynı hatayı üreticilerin yapmaması gerekir.

AYAKTA TUTACAK

Karanlık fabrikalar, gelecek 20 sene boyunca üreticinin ayakta kalabilmek için olmazsa olmazı olacak. Endüstri devrimini kaçırdık. Dijitalleşmenin başındayken, bir an önce tüm sektörlerin dijitale geçmesi, aynı hatayı bir daha yapmamızı engelleyecek.

ÖLÇEK AYIRIMI YOK

SRDR Robotik, her sektörde firmanın ihtiyacına özel karanlık fabrikalar kuruyor, talebe özel butik üretim gerçekleştiriyor. Her ölçekteki fabrika için karanlık tasarımı yapıyor.

DÜNYA İLE BAŞA BAŞ

Serdar Güvensoy’a göre, teknoloji ve mühendislik alt yapısında dünya ile başa baş ve daha üstün olduğumuz alanlar var. Yerlilik oranımız da yüzde 50’nin üstünde.

Şu ana kadar çalıştığımız firmalar robot yatırımının işlerindeki kâr marjını gördükleri için robot yatırımlarını daha da arttırmak istiyorlar. Türk mühendisleri bu konuda çok başarılı. Teknolojiyi hemen algılayıp kullanabilme kabiliyetleri var.

‘YABANCI ŞİRKET SENİ KAPATIRSA..’

Serdar Güvensoy, Türkiye’de yabancıların kurduğu karanlık fabrikaların Covid-19 nedeniyle 1 yıldır atıl durumda olduğunu söyleyerek, şu uyarıyı yaptı: “Yerli firmaların, karanlık fabrika kurulumunda yerli firmalarla çalışması üretim güvenilirliği için olmazsa olmaz. Sipariş yetiştireceklerinde karanlık fabrikanın datasını yöneten şirket, bir şekilde ‘seni kapatıyorum’ dediği zaman, ne yapacaklar?”

BİLGİLERİMİZ KULLANILMASIN

Güvensoy, bilgi güvenliği konusunda da şöyle konuştu: “Karanlık fabrikalarımızın yerli firmalar tarafından kurulması mecburi. WhatsApp örneğinde gördüğümüz gibi bir gün tüm bilgilerimiz bizim olmaktan çıkabilir. İstesek de istemesek de günün birinde tüm fabrika bilgilerimiz, kurucu yabancı şirket tarafından kullanılabilir.”

01 Şubat 2021 Pazartesi

Etiketler : Teknoloji