Salı, 05 Kasım, 2024
2017, ihracatta ‘atılım yılı’ ilan edildi. Büyük pazarlardaki ‘görünüm’ ihracattaki hedefe ulaşılmasını mümkün kılacak mı? Avrupa ekonomisi beklentileri büyük artışlar için çok umut vermiyor. Ancak değerlendirmelere göre ‘düşüşten çıkışa’ geçen başta üç pazardaki gelişmeler, hedefe ulaşılmasında büyük rol oynayacak. Türkiye’nin ana ihracat pazarlarının röntgeni şöyle:
RUSYA
Uçak krizi sonrası yaptırımlarla büyük ivme kaybeden ticaret ‘dip’ten dönüyor. Vize ve diğer kısıtlar kalktıkça ticarete artı yazacak. Müteahhitler de hazır işlerin açılmasını bekliyor.
IRAK
Siyasi gerginlikleri fiili ticaret engellerine taşıyabiliyor. Başbakan Yıldırım’ın ziyareti, iki ülke arasındaki siyasi gerilimi kısmen yumuşattı. Bunun ticareti artırıcı etkisi olması bekleniyor.
İRAN
Ambargo sonrası İran ekonomisi dışa açılıyor. Bu süreç yavaş ilerlese de Türk ihracatçılar bu pazarda potansiyel olduğu görüşünde. İlk Türk Ticaret Merkezi de bu ülkede açılıyor. Bu üç ülke dışında diğer önemli pazarlar:
AVRUPA BİRLİĞİ
Otomotiv ihracatında 2016 düzeyinin yakalanabilmesi başarı olacak. Tekstilde ise endişeler var. Bu pazarda yüksek artış zor görünüyor.
ABD
Yeni Başkan Donald Trump, altyapı yatırımlarıyla büyümeyi yüzde 4’e çekmek istiyor. Bu, Türkiye’den ithalatı artırabilir. Meksika ve Çin’e kısıtlamaların da Türkiye’ye yarayabileceğine ilişkin analizler dikkat çekiyor.
ÇİN
25 milyar dolarlık ithalata karşılık 2.3 milyar dolarlık ihracat yapılıyor. Bu sürdürülebilir değil. Türk ihracatçıları bu pazar üzerinde çalışma yapıyor. İhracat için potansiyel var.
AFRİKA
Türkiye bu kıtaya, özellikle Sahra Altı Afrika’ya önem veriyor. Büyük ticaret hacimlerine ulaşılması kısa sürede zor olsa da ihracatta önemli artışlar sağlanması mümkün gözüküyor.
31 Ocak 2017 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi