tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) düzenlediği Yeni Nesil İhracata İlk Adım Programlarına katılan firmalar, yeni pazarların kapısını açıyor. Bu firmalardan biri olan Şahin Çanta da eksiklerini tamamlayıp yeni disiplinler elde etti. Şahin Çanta’nın Genel Müdürü Şahin Kabalar ile katıldıkları programı ve tecrübelerini görüştük.

Firmanızı tanıtır mısınız?
Firmamız 40 yılı aşkın bir süredir çanta sektöründe her nevi çanta imalatı ve toptan satışı üzerine faaliyet gösteriyor.

Yeni Nesil İhracata İlk Adım Programı’ndan nasıl haberdar oldunuz?
İstanbul ticaret Odası’ndan gelen e-mail ve fakslar yoluyla haberdar oldum.

Daha önce ihracat yapıyor muydunuz?
Evet. Danimarka’dan Gana’ya, ABD’den Suudi Arabistan’a, İran’dan Umman’a kadar 30 ülkeye ihracatımız var.

İhracat yaparken bu programa neden katıldınız?
İhracat deneyimimizi yükseltmek, daha fazla ve daha kaliteli ihracatı hedeflediğimiz için katıldık.

Programın yaptınız ihracata nasıl bir katkısı oldu?
Ürün ve pazar geliştirmemizi sağladı. Neye göre ihracat yapmamız gerektiğini bilme avantajını elde ettik. Güçlü bir ambalaj tasarladık. Paketleme, müşteri bulma, mali disiplin alanında çok katkı sağladı.

İhracat öncesi hazırlıklarınızı özetler misiniz?
Hedef pazarları araştırdık, araştırmanın değerlendirmesini yaptık ve hedef pazarlarımızı belirledik. Pazara giriş stratejisini belirleyerek, etkili dağıtım kanallarını tespit ettik. Hedef pazarlardaki standartlar, lisans ve sertifikasyon taleplerine uygunluğumuzun sağlanması için gerekenleri yerine getirdik.

Patent, telif hakları, ticari marka konularında eksik olduğumuz bilgileri topladık, telafi ettik. Vergiler, gümrük vergileri, harçlar, kotalar ve diğer tarife dışı engelleri belirledik. Fiyat listesi oluşturduk.

Programı çevrenize ve başka firmalara da öneriyor musunuz? Bundan sonraki bir ihracata ilk adım programında ne olsun istersiniz?
Evet öneriyorum. Bundan sonraki programlar daha sık ve daha açıklayıcı olmalı fikrindeyim.

HOCAMIZ ‘WHATSAPP’TAN BİLE DESTEKLEDİ

Geçmiş yıllarda mağazamızı ziyaret eden müşterilerimize ait aktif müşteri veri tabanı oluşturduk. Hedef pazar olarak belirlediğimiz İran’a, Farsça bilen bir kişi ile birlikte bir ziyaret yaptık. Bu ziyaretimiz esnasında Yeni Nesil İhracata İlk Adım Programı’nda eğitim veren hocalarımızla sürekli whatsapp üzerinden görüşmeler yaparak teknik destek aldık.
Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan potansiyel bir müşteri ile müteaddit telefon görüşmesi yaptık ve müşteri adayına Eximbank sigorta desteği ile kredili satış yapabileceğimizi anlattık. Şu anda bu kişinin Eximbank tarafından istenilen bilgileri iletmesini bekliyoruz. İhracatımızın izlenmesi noktasındaki personel yetersizliğimize kişisel destek aldık. Mesela hocalarımız Kenya’dan gelen bir alıcı ile ilgilenerek onlara satış yapmamızı bile sağladı.

YENİ KAZANIMLAR

  • Neye göre ihracat yapmamız gerektiğini öğrendik.
  • Güçlü bir ambalaj tasarladık.
  • Mali disiplin alanında çok katkı elde ettik.
  • Aktif müşteri veri tabanımızı oluşturduk.
  • Yeni hedef pazarlar belirledik.
  • Hedef ülkeleri ziyaret ettik.
  • Bu pazarlarda etkili dağıtım kanalları tespit ettik.
  • Standart, lisans, sertifikasyon uygunluğumuzu sağladık.
  • Patent, telif, ticari marka eksikliğimizi telafi ettik.
  • Vergiler, harçlar, kota ve diğer tarife dışı engelleri belirledik.

11 Temmuz 2016 Pazartesi

Etiketler : Sektörel