Salı, 05 Kasım, 2024
Şubat ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.4 azalarak, 18.6 milyar dolar oldu. Türkiye’nin ihracatında yüzde 8.6 paya sahip 11 ildeki depremin, ihracat üzerinde aşağı yönlü etkisi olduğu bildirildi.
Ticaret Bakanlığı, şubat ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Toplam ihracattaki payı yüzde 8.6 olan 11 ilde yaşanan deprem felaketi, ihracatı da aşağıya çekti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ihracatın 2023 yılı şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.4 azalışla 18.6 milyar dolar olarak gerçekleştiği kaydedildi. Gümrük kapıları verilerine göre Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da deprem sonrasında ihracatta önemli ölçüde gerileme meydana geldi. Aylık tahminlerde yaşanan sapmalar ve il bazlı düşüşler dikkate alındığında, depremin, şubat ayı ihracatında 1.5 milyar dolarlık aşağı yönlü etkiye neden olduğu belirtildi.
OTOMOTİVDE YÜZDE 81’LİK ARTIŞ
Geçen yılın aynı dönemine göre dış talebin nispeten zayıf seyri ve Euro-dolar paritesinin düşük gerçekleşmesi de ihracatı aşağı yönlü etkiledi. Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Parite sebebiyle ihracatımız şubat ayında 529.2 milyon dolar daha az gerçekleşti. Şubat ayı ithalatımız ise 30.8 milyar dolar olurken, bu rakamın yüzde 22’si enerji ithalatı kaynaklı. Ayrıca ithalattaki artış, önemli oranda işlenmemiş altın ithalatı nedeniyle oluyor. Nitekim bu dönemde işlenmemiş altın ithalatı 3.7 milyar dolar artarak (yüzde 858.7 artış) 4.1 milyar dolar olarak gerçekleşti.”
Şubat ayında ithalattaki artışta öne çıkan ürün grupları ise şöyle:
MAL VE HİZMET İHRACATI
Bakanlıktan yapılan açıklamada, mal ihracatının yanı sıra hizmetler ihracatında da önemli bir aşamaya gelindiği bildirildi. Geçen yıl mal ihracatının yüzde 12.9 artışla 254.2 milyar dolar, hizmet ihracatının ise yüzde 46.5 artışla 90 milyar dolar olduğu hatırlatılan açıklamada, “Türkiye ekonomisi, 2022 yılında yüzde 5.6 ile Orta Vadeli Program (2023-2025) tahmini olan yüzde 5’in üzerinde büyümüştür. Mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı yıl genelinde 2.2 puan pozitif gerçekleşerek büyümenin yüzde 40’ını oluşturmuş ve ihracat büyümenin itici gücü olmayı sürdürmüştür” denildi.
İSTİSNADA SON TARİH 31 ARALIK
Depremler nedeniyle vergi, resim, harç istisna belgeleri ve belgesiz ihracat kredilerinin istisnadan yararlanma sürelerinin yılsonuna kadar uzatılması kararlaştırıldı.
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Ayrıca, merkezi veya üretim tesisleri Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya’da olmamakla beraber, istisnaya konu faaliyeti anılan illerde gerçekleştirdiğini tevsik eden vergi, resim, harç istisnası belgesi sahibi firmalar, 31 Aralık 2023’e kadar Bakanlığa müracaatta bulunmaları ve diğer koşulları karşılamaları kaydıyla tebliğle belirtilen ek süre imkanından faydalanabilecek.
DAHİLDE İŞLEMEYE YIL SONUNA KADAR İZİN
Kahramanmaraş ve Hatay merkezli 6 Şubat’taki depremler nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya’daki firmaların dahilde işleme izin süreleri, 31 Aralık 2023’e kadar uzatıldı. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Dahilde İşleme Rejimi Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğe eklenen geçici maddeyle depremler sebebiyle merkezi veya üretim tesisleri Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya’da yerleşik olan ve dahilde işleme izin belgesi-dahilde işleme izni süreleri 31 Aralık 2023’ten önce sona eren firmaların, (6 Şubat’tan önce belgede-izinde kayıtlı bulunan yan sanayicileri dahil) daha önce düzenlenmiş ve ihracat taahhüt hesabı henüz kapatılmamış dahilde işleme izin belgeleri/dahilde işleme izinlerinin süreleri, resen ilave zaman verilerek 31 Aralık 2023’e kadar uzatıldı.
‘BORCU YOKTUR’ YAZISINA KOLAYLIK
Taksitlendirilen borçlar için borcun yüzde 10’u ödenmeden ‘borcu yoktur’ yazısı verilmeyeceği şartı, 31 Temmuz’a kadar kaldırıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tahsilat Genel Tebliği’ne göre, vergi dairelerine borcu olan mükellefler, borçlarını ödemede çok zor duruma düşmüşlerse taksitle ödeme talebinde bulunabiliyor. Borçlunun çok zor durumda olması ve diğer şartları taşıması halinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un ilgili maddesi kapsamında belirlenen şartlar dahilinde borç tecil edilerek, taksitler halinde ödenebiliyor.
06 Mart 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı