HABER: AYŞE BAŞAK

İnsansız hava araçları (İHA), başta askeri amaçlarla üretildi ve adlarını önce savunma sanayi sayesinde duyduk. Bilgi ve istihbarat toplamak, fotoğraf ve film çekmek, casusluk gibi amaçlar için kullanılan bu araçlar zamanla gelişti. İnsansız hava araçları bir süre sonra silah taşıyabilen ve saldırı amaçlı kullanılabilen bir teknolojik seviyeye ulaştı. Sivil alanda ise önce uzun süre gözükmediler. Sonra taşımacılıktan tarıma, bilimsel araştırmalardan şahsi kullanıma uzanan bir yelpazede yaygınlaşmaya başladılar. Son derece yüksek maliyeti olan bu araçların günlük hayatımıza adapte edilebileceği, bu kadar yaygınlaşacağı ve göreceli olarak ucuzlayacağı aklımızın ucundan bile geçmezdi.

BÜYÜKLERE OYUNCAK

Avuç içine sığabilecek kadar küçük İHA’lar var. Bugün satılan İHA’ların çoğu, çocuklardan ziyade ‘büyüklere oyuncak’ olarak piyasada. İHA’lara küçük birer kamera yerleştiriliyor ve havada uçarken görüntü çekiyorlar. Profesyonel olanlarda ise çok daha büyük ve yüksek çözünürlüklü dijital kameralar mevcut. Elbette bu İHA’lar avuca sığmıyor. Bir kamyonet arkasında taşınan boyuta kadar İHA’lar mevcut. Güvenlik ya da zirai amaçlarla da kullanılan İHA’lar var. Özellikle Amazon gibi dev şirketlerin öncülük etmesi ile İHA’lar için bir başka kullanım alanı da oluştu. Kargo ulaştırmak için kullanılan İHA’lar da artık gündemde ve çok yakında hayatımızın bir parçası haline gelebilirler.

SAATTE 112 KM HIZ

Haziran ayının 19’unda başlayacak olan Paris Havacılık Fuarı havacılık dünyasındaki son gelişmeleri gözler önüne serecek. Son teknoloji ile üretilmiş sayısız ürün içerisinde dikkat çekeceğinden hiç kuşkumuzun olmadığı bir araç: Surefly. ‘İnsansız hava aracı’ ismini anlamsız bir hale getiren drone Surefly, içinde iki kişiyi taşıyabiliyor. 1.100 kg. ağırlığında ve dört pervaneli. Menzilinin uzun olmasına sebep olan bir benzinli motora sahip. Araç saatte 112 km hız yapabiliyor. Surefly için gökyüzünün spor aracı yorumları yapılıyor. Fiyatının son derece uygun olacağı vurgulanıyor.

YOLCULAR KUMANDA ETMİYOR

Geçtiğimiz yılın CES fuarından beri haberdar olduğumuz Ehang 184 ise artık kullanıma girmek üzere. Gelişmiş teknolojiye sahip ürünlerle adını sık sık duymaya başladığımız Dubai’de önümüzdeki aydan itibaren insan taşımak için kullanılıyor olacak! Her ne kadar İHA (drone) dediğimizde yerden kumanda edilen araçlar gelse de, Ehang 184 için bunu söyleyemiyoruz. Ancak aracı binenler de kumanda etmiyor. Gidilecek yer haritada gösterildikten sonra tamamen otomatik olarak havalanan ve yolcusunu gitmesi gereken yere kendisi götüren bir araç Ehang 184. Ticari taksi olarak hizmet vermeye başlayacak olan aracı çağırmak için cep telefonu aplikasyonu kullanılacak. Araç yaklaşık 30 dakika havada kalabiliyor. Yolcularını 40 ilâ 50 km mesafeye taşıyabiliyor. Toplamda 100 kg. yük taşıma kapasitesi var. Surefly’dan en önemli farkı ise elektrikli bir araç olması. Üretici şirket kendileri için en önemli meselenin güvenlik olduğunu vurguluyor.

13 Haziran 2017 Salı

Etiketler : Teknoloji