HABER: YAHYA GÜL
Ressam, minyatür sanatçısıJahongir Ashurov veöğrencilerinin eserlerinden oluşan ‘Mesneviden Hikayeler’ başlıklı minyatür sergisi, sanatseverlerle buluştu. Sergi, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfıişbirliğiyle Anadolu Ajansı’nın Global İletişim Ortaklığında düzenlenen ‘Yeditepe Bienali’ kapsamında Yeni Camii Hünkar Kasrı’nda açıldı.
ZOR BİR İŞ YAPILDI
Serginin açılışında konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Türkiye’de geleneksel sanatların yer aldığı bienal ile zor bir işi gerçekleştirdiklerini belirterek, bienal kapsamında oluşturulan eserlerin sergilendiği mekanların da ayrı bir sanat eseri olduğunu söyledi. Demir, medeniyetlerin sanatla ileriye taşınabileceğine dikkat çekerek, şunları dile getirdi: “Geçmişe baktığınızda tarihin bizzat yazılmasına sebep olmuş milletler var. Bir de tarihin malzemesi olan milletler var. Tarih yazmanın sadece güçle olmadığını, bunun altında muazzam bir medeniyetin olması gerektiğini ve temel dayanaklarından birinin de sanat olduğunu biliyoruz.”
İDEAL BİR SEÇİM
Açılışına İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim’in de katıldığı sergide, ‘Ehl-i Hiref’ temalı bienal ile bu yıl bir ilk gerçekleştirildi. Bienalin küratörü Serhat Kula, bienal kapsamında modern mekanlarda klasik çalışmalara, Osmanlı dönemine ait mekanlarda ise modern çalışmalara yer verdiklerini anlattı. Kula, bu bağlamda eserler ve mekan arasında bir tezatlık oluşturmayı denediklerini ifade etti. Kula, ‘Mesneviden Hikayeler’ sergisindeyer alan klasik ve modern minyatür eserlerinin de Hünkar Kasrı’nda sergilenmesininçok ideal bir seçim olduğu değerlendirmesinde bulundu.
27 MİNYATÜR RESMİ
Sanatçı Jahongir Ashurov, sergide Klasik Türk Sanatları Vakfı öğrencileri ile 2 yıldır üzerinde çalıştıkları eserleri sergilediklerini belirtti. Sergide kendisinin ve öğrencilerinin 27 minyatür resminin izlenime sunulduğunu dile getiren Ashurov, şunları kaydetti: “Eserlerde Mevlana’nın kaleme aldığı Mesnevi’deki hikayelerin yanı sıra İslam felsefesi ve tasavvuf gibi konular da ele alındı. Bu sergi aracılığıyla Mesnevi’yi daha iyi inceleme fırsatı bulduk. Mesnevi’yi biliyoruz diyoruz ama içeriğini unutuyoruz, yeterince bilmiyoruz. Mesnevi’deki hikayeleri birbirimizle paylaştığımızda çok daha güzel şeyler ortaya çıktı.”
15 NİSAN’A KADAR AÇIK
Aysel Çetincan, Dilek Vural, Halime Göktürk, İdil Akalın, Arzu Akbulut, Emel Sakarya, Fatoş Borbor, Meral Uztetik, Oya Horoz, Fikriye Akbulut, Emel Demir, Ahmet Şenel, Serap Özerkan ve Zeynep Elçi’nin eserlerinin yer aldığı sergi, 15 Nisan’a kadar görülebilecek.