istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Hubble 'Galaktik çarpışmayı'yı yakaladı: 50 milyon yıl önce oluştu!

NASA'nın Hubble Teleskobu, ‘Bullseye’ lakaplı galaksinin merkezinden geçen küçük bir mavi cüce galaksinin oluşturduğu sekiz halkalı büyüleyici manzarayı yakaladı. 50 milyon yıl önce gerçekleşen bu çarpışma, LEDA 1313424 adlı dev galakside yeni yıldızların oluşumuna yol açtı. Araştırmacılar, olayın son derece nadir olduğunu vurguladı.

Giriş: 06.02.2025 - 16:11
Güncelleme: 06.02.2025 - 16:11

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu, Bullseye lakabıyla anılan galaksinin görüntüsünü yakalamayı başardı. Araştırmanın sorumlusu, Yale Üniversitesi’nde doktora öğrencisi ve araştırmanın baş yazarı Imad Pasha, bu keşfin tamamen tesadüfi olduğunu belirtti. 

 

50 MİLYON YIL ÖNCE OLUŞTU

Gerçekte bu çarpıcı desen, 50 milyon yıl önce, küçük bir mavi cüce galaksinin, devasa Bullseye lakablı galaksi olan ve resmi adı LEDA 1313424 olarak bilinen galaksinin tam ortasından geçmesiyle oluştu. LEDA 1313424, Samanyolu'nun neredeyse iki katı büyüklüğünde bir galaksi olarak biliniyor. 

Evrenin farklı noktalarında galaktik çarpışmalara sıklıkla rastlanıyor, ancak araştırmacılar bir galaksinin başka bir galaksinin tam merkezinden geçmesinin ne kadar nadir bir olay olduğunun altını çiziyor. Mavi cüce galaksi, yalnızca sekiz yıldız dolu halka (bir taşın suya çarpması sonucu oluşan dalgalara benzer şekilde) bırakmakla kalmadı, aynı zamanda LEDA 1313424’te yeni yıldız oluşum bölgelerini tetikledi. Bu durum, galaksinin geçişi sırasında dışa doğru fırlatılan gazın, tozla karışarak yeni yıldızlar oluşturması ve halkaları parlatarak görkemli bir manzara ortaya çıkarmasıyla gerçekleşti. 

 

NADİR GÖRÜLEN BİR OLAY

Hubble Uzay Teleskobu tarafından yakalanan bu kozmik sahnedeki sekiz halka, şimdiye kadar herhangi bir galakside gözlemlenen en fazla halka sayısını temsil ediyor. Ayrıca Hawaii’deki W. M. Keck Gözlemevi’nden alınan veriler dokuzuncu bir halkanın varlığını doğruladı. 

Astronomlar, daha önce benzer çarpışmalarda en fazla üç halka tespit edebilmişti. Ekip, onuncu bir halkanın da bir zamanlar var olmuş olabileceğini ancak artık algılanamayacak kadar solmuş olabileceğini düşünüyor. Araştırmacılara göre bu halkanın, Hubble'ın görüntüsünde yakalanan en geniş halkanın üç katı mesafede yer alıyor olması muhtemel.