Perşembe, 05 Aralık, 2024
HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ
Hologrart Metaverse girişimi; metaverse evrenine kültür, sanat, eğlence ve iş odaklı yenilikçi çözümler sunuyor. NFT üretiminin sıradanlaşması, NFT’de yeni arayışlar ve klasik NFT pazaryeri gibi sorunlara çözüm olarak ilk ürünlerini geliştirdiklerini belirten Hologrart Metaverse girişiminin kurucusu Berkay Gülbeyaz, “Ortak NFT üretimi ürünümüz, kullanıcıların sanatsal bir eser oluşturması için boş tuval içerisinden piksel alıyor ve o pikseli boyamaya başlıyor. Böylelikle oluşturulan eser tamamlanıp, tuval satıldıktan sonra kullanıcı için yatırım aracına dönüşüyor. Biz de bu eserleri sanal sergi ile oluşturduğumuz metaverse ekosistemine entegre ediyoruz” dedi.
YENİ ÜRÜNLER YOLDA
Yönetim, yazılım geliştirme, oyun ve 3D tasarım gibi çok çeşitli alanlarda uzman 12 kişilik bir ekip olduklarını kaydeden Gülbeyaz, metaverse evrenine kültür, sanat, eğlence ve iş odaklı yenilikçi çözümlerle dahil olma hedefiyle bu yola çıktıklarını anlattı. Bunu sanal ve arttırılmış gerçeklik teknolojisinde Ar-Ge yaparak kullandıklarını söyleyen Gülbeyaz, aynı zamanda metaverse, Web3.0 ve NFT gibi ürünleri blockchain vb. altyapısıyla geliştirmeyi hedeflediklerini, bununla birlikte yeni ürünleri olan yapay zeka ile eser üretimi ve mitolojik evren gibi ürünlerle metaverse evreninde finansal çözümler geliştireceklerini belirtti.
HEDEF MERKEZİYETSİZ TOPLULUKLAR
Hedef kitlelerinin metaverse ekosistemi, Web3, blockchain, NFT sergileri, kültür ve sanatı takip eden sanatçı, tasarımcı, yatırımcılar olduğunu ifade eden Gülbeyaz, ilgili kullanıcılara interaktif deneyim, izlenim ve eser alışverişi sunmayı, ayrıca kolektif biçimde eser üretmeyi amaçladıklarının altını çizdi. Bunu kültür sanat ortamlarında, topluluk odaklı etkinliklerde ve online süreçte DAO (merkezi olmayan otonom organizasyon) yani merkeziyetsiz topluluklar ile kullandıklarını dile getiren Berkay Gülbeyaz, öncelikli olarak doğrudan satış ve komisyon ile sonrasında da reklamlar, abonelik ve uygulama içi satın alma ile gelir elde etmeyi planladıklarını söyledi. Gülbeyaz, bu yöntemleri kültür sanat ortamlarında, ortak çalışma alanlarında ve topluluk odaklı etkinliklerde kullanıcılarla buluşturmayı, online süreçte de DAO yani merkeziyetsiz topluluk ile bu ürünün kullanılmasını hedeflediklerinin altını çizdi. Global rakiplerini ise Nifty Pixels, BitPixels ve PixelChain olarak sıralayan Gülbeyaz, rakiplerinden özkaynak paylaşımı, NFT’de oyunlaştırma, NFT’de kişiselleştirme, ortak eser üretimi ve kümülatif yapıları ile ayrıştıklarını ifade etti.
BTM’NİN DESTEĞİ PAHA BİÇİLEMEZ
BTM ile yollarının yaklaşık 11 ay önce kesiştiğini söyleyen Gülbeyaz, BTM ile ilgili düşüncelerini şöyle aktardı: “BTM sürecim, BTM Kamp programı ile başladı. Daha sonra kamp sürecinde bir girişimcinin gelişmesi ve aslında bir girişimi geliştirmek için neler gerekli ve nasıl yapılmalı sorularının cevaplarını öğrendim. Daha sonra Ön Kuluçka programına geçtim. Mentorluktan eğitime, yatırımcı buluşmalarından ilgili kişilerle bir araya gelmeye kadar her aşamada BTM’nin katkısını gördüm ve desteğini hissettim. Sahne XL etkinliğinde sunum yapma şansına sahip oldum. Bunların dışında BTM, MWC Barcelona Fuarı’na katılmamı sağladı. Tüm bunlar globalleşmek isteyen ve unicorn olma hedefi olan Hologrart Metaverse girişimim için oldukça önemli ve paha biçilmez bir destek ve motivasyon sağladı.”
SAHNE XL’DE SUNUM YAPAN 16 GİRİŞİMDEN BİRİYDİK
“Tüm BTM girişimlerinin başvurabildiği ve aralarından sadece 16 girişimin sunum yapabildiği bir etkinlikte sunum yapmak ve 16 girişimden biri olmak, bizim için çok önemli ve heyecanlıydı. Türkiye’deki en önemli girişimcilik etkinliklerinden biri olduğu için ilgili network, yatırım ve işbirlikleri geliştirebilmemize olanak tanımış oldu. Tam anlamıyla tüm organizasyon harikaydı.”
FUARLARDA İTO VE BTM’NİN DESTEĞİ BİZİ ÇOK MUTLU ETTİ
“MWC Barcelona Fuarı ile ilgili eklemek istediklerim var” diyen Berkay Gülbeyaz, şöyle devam etti: “MWC Barcelona Fuarı’nda İstanbul Ticaret Odası’nın desteğiyle BTM’nin seçtiği 3 girişimden biri olarak, Hologrart Metaverse girişimi olarak yer aldık. Tüm bu süreçte İTO ve BTM’nin destek ve yönlendirmeleri konusunda çok mutluyum. Toplam 5 kişilik BTM girişimleri ve ekibi olarak verimli ve önemli bir fuar süreci geçirdik. Uluslararası fuarlar bizim için çok önemliydi. Çünkü biz metaverse, NFT, Web3 odaklı ve globale açılmak isteyen ve gelişmeyi planlayan bir girişimiz. Bu nedenle bu fuara katılmak bizim için çok önemliydi.”
ÖNCE ABD’YE SONRA AVRUPA’YA AÇILACAĞIZ
Hedefledikleri metaverse pazarının Web3.0 ve blockchain odağında olduğuna ve bu pazarın büyüklüğünün 10 yıl içerisinde 500 milyar-1 trilyon doları bulabileceğinin konuşulduğuna dikkati çeken Gülbeyaz, “Yeni bir gelişme ve ürün olduğu için henüz yurt dışında Meta’nın ürünleri öne çıkıyor ama Hologrart bu bağlamda içeriğiyle ve odağıyla ayrışıyor. Bunun yanı sıra çok fazla kullanıcı ilgisi olduğu için ticarileşmesinin son derece kolay olduğunu öngörüyoruz. Uluslararası anlamda başlangıçta
ABD ve devamında Avrupa’ya açılmayı düşünüyoruz” dedi.
GİRİŞİMCİLİK BİR KÜLTÜR VE KNOW-HOW OLUŞTURMA İŞİ
Türkiye’de girişimcilik ekosistemiyle ilgili değerlendirmeler yapan Berkay Gülbeyaz, kendisini hayallerini gerçekleştirecek olmanın ve girişimci ruha sahip olduğu düşüncesinin motive ettiğini ifade etti. Girişimciliği, bir kültür ve know-how oluşturma işi olarak tanımlayan Gülbeyaz, bu noktada BTM gibi kurumlar ile teknoparklar ve hızlandırıcıların çalışma ve desteklerinin son derece önemli olduğunu vurguladı.
10 Nisan 2023 Pazartesi
03 Aralık 2024 Salı
01 Aralık 2024 Pazar
01 Aralık 2024 Pazar
28 Kasım 2024 Perşembe
26 Kasım 2024 Salı