tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

Tesla otomobilleri ile tanınan SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk, önceki hafta Türkiye’ye gelerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Beştepe’deki görüşmeye ilişkin görüntüler Cumhurbaşkanlığı sosyal medya hesaplarından paylaşılırken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın da Türkiye’nin yeni teknolojik atılım vizyonunu ortaya koyan bir tweet attı. Kalın mesajında, “Teknoparklar, 4.5G, yerli otomobil, otomotiv sanayi, Türksat 5A, 5B uyduları, Türk-Japon Bilim Teknoloji Üniversitesi, savunma sanayi ürünleri, İHA ve SİHA, HÜRKUŞ eğitim uçağı, yerli yazılımlar... Türkiye teknoloji alanında önemli adımlar atmaya devam ediyor” bilgisini paylaştı.

ÜRETİM BECERİSİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü’nün dikkat çektiği bu başlıklar, Türkiye’nin teknoloji devriminde atmakta olduğu adımları da ortaya koydu. İşte son yıllardaki gelişmeler Türkiye’nin, küresel markaların Anadolu’da kurulu otomotiv fabrikalarındaki üretim becerisini ve tecrübesini yeni alanlara taşıdığını gösteriyor. Elon Musk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin milli otomobilini üretecek konsorsiyumu (babayiğitleri) açıkladığı toplantıdan bir hafta sonra Türkiye’deydi. Bu sefer konu daha yüksekteki ürünlerdi: Uydular ve uzay araçları.

Görüşmeden sonra Türksat 5A ve 5B uydularının SpaceX’in Falcon 9 roketleriyle uzaya taşınacağı açıklandı. Uzaydaki yerini pekiştiren adımlar atan Türkiye, mühendislik becerisinin yanı sıra vizyonunun da ne kadar ileri seviyede olduğunun işaretini verdi.

İLETİŞİMDE 5G HIZI

GSM operatörlerinin 2009’da 3G hizmeti vermeye başladığı Türkiye’de 4G ile mobil iletişime 1 Nisan 2016’da geçildi. Yeni nesil iletişim teknolojisinde bir sonraki durak ise 5G. Bu sistem, günlük hayattan sektörlere kadar kolaylık sağlayacak. 5G ile en iyi iyileşme hız ve çok düşük gecikme zamanı olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 5G’yi hedef gösterdiği sektörde, bir yandan bu yönde hazırlık yapılırken bir yandan da coğrafyada en ücra noktadaki kişilerin dahi mobil iletişim imkanlarından faydalanması için adım atıldı. Bunun için, yerli baz istasyonu Ulak üretildi. Bu çalışmalar, 5G için de milli tecrübeyi pekiştirecek.

JAPONYA İLE ORTAK ÜNİVERSİTE

Japonya ile Türkiye, gelecek için yeni bir işbirliği başlattı. Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin Kuruluşu Hakkında Kanun, 24 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. İstanbul Pendik’te hazine arazisinden yeri de tahsis edilen üniversitede, öğretim üyeleri vatandaşlık ayrımı olmaksızın dünya çapında ses getirecek akademik ve teknolojik çalışmalar yapılacak.

UYDUDA 30 ÜLKEDEN BİRİ TÜRKİYE

Uzayda uydusu olan 30 ülke arasında yer alan Türkiye’nin üç haberleşme uydusu ve üç gözlem uydusu bulunuyor. Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme için, Göktürk 1, Göktürk 2 ve Rasat gözlem için çalışıyor. Yakında bu uydulara yenileri eklenecek. Zira Türkiye, yeni nesil haberleşme uydularıyla küresel ölçekte bir uydu operatörü olma yolunda da önemli bir adım attı. Yörüngede kiralık uydu da kullanan Türkiye, bunun yerine yerli uydu yerleştirmeyi planlıyor. Bunun için Türksat 5A yapılıyor. Yeni uyduların yapımı için Airbus D&S ile 9 Kasım’daki Global SatShow’da sözleşme imzalandı. Üretim çalışması başlatılan Türksat 5A’nın 2020’de, Türksat 5B’nin ise 2021’de uzaya gönderilmesi hedefleniyor.
Öte yandan; Türkiye 2020’de yerli imkanlarla tamamlanması planlanan Türksat 6A ile uydu yapabilen sayılı ülkeler arasına girecek.

GÖKYÜZÜNÜN ŞAHİNLERİ

Ulusal güvenliğin yanı sıra ileri teknoloji ağırlıklı ürün çalışmalarında somut sonuçlardan biri de insansız hava araçları (İHA) oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) terörle mücadelede İHA’ları etkin olarak kullanıyor. Silahlı insansız hava aracı da (SİHA) bir hayal olmaktan çıktı. Türkiye, envantere katılan İHA ve SİHA’larla hava sahasını kontrol eden en etkin ülkelerden biri haline geldi. Tümüyle milli ve özgün olarak geliştirilen yeni seri Silahlı Bayraktar Taktik Blok 2 (TB2) İHA’larla Türkiye, teknolojik ürün, yazılım ve akıllı mühimmat kullanımı konusunda paha biçilmez bir tecrübeye ulaştı. TSK envanterine giren ‘Silahlı Bayraktar TB2’ İHA’ların teslim alınmasıyla bir ilk de gerçekleşti. İlk kez 4 adet akıllı mühimmat taşıyabilen SİHA teslimatına imza atıldı. Roketsan’ın geliştirdiği ‘Mini Akıllı Mühimmat (MAM) ile entegre edilen Bayraktar TB2, sensörlerle gece ve gündüz faaliyet gösterebiliyor.
Türkiye, böylece bu alanda da dünyada sayılı ülkeler arasına girdi.

SAVUNMA SANAYİNDE ATAK

2016 sonunda, Türkiye’deki savunma firmalarının toplam savunma ve havacılık sektör cirosu 5.968 milyar dolara ulaştı, ihracat da 1.953 milyar dolar oldu. Türkiye, 2002’de yalnızca 66 savunma projesini yüzde 80 dışa bağımlılık oranı ile yürütürken; geçen yıl yüzde 65’in üzerinde yerlilik oranı ile 553 projeye ulaştı. HÜRKUŞ, yeni versiyonlarıyla sahneye çıkıyor. Ağır zırhlı personel taşıyıcılar Kirpi, Cobra II, Ejder Yalçın, sahada ve fuarlarda göze çarpmaya başladı. ATAK helikopteri de Türkiye’nin güvenlik ihtiyaçlarını karşılarken, ihracatına yüksek katma değer sağlayacak.

HÜRKUŞ KENDİNİ İSPAT ETTİ

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve TUSAŞ arasında imzalanan anlaşma ile 2006 yılında başlatılan Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı (HÜRKUŞ) Geliştirme Programı başarıya ulaştı. Özgün tasarıma sahip ve milli ihtiyaçları karşılayacak temel eğitim uçağı hedefiyle yapılan HÜRKUŞ, kalitesini ispat etti. 2012 yılındaki hangardan çıkış töreninde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tanıttığı HÜRKUŞ, 2013 yılında deneme uçuşlarını yaptı, 2016’da ise gerekli belgelendirmeye ulaştı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden (SHGM) TT32 Uçak Tip Sertifikası alan HÜRKUŞ, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi’nden “EASA Geçerli Kılınan Tip Sertifikası” alan ilk Türk uçağı oldu.

İTO ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı ana hissedarlığında kurulan Teknopark İstanbul’da ikinci etap blokların tamamlanması ile Ar-Ge firma sayısı 300’e, Kuluçka Merkezi’ndeki girişimci sayısı ise 150’ye ulaşacak. Böylelikle ülkemiz Sanayi 4.0 için Teknopark İstanbul’la önemli adımlar atacak.

69 TEKNOPARKIN 7’Sİ İSTANBUL’DA

Türkiye, teknoloji, yazılım ve tasarımdaki yenilik ve üretim gücünü modern şartlara sahip Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde hayata geçiriyor. 4691 sayılı Kanun ile kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri; teknolojik bilginin üretilmesi, üretilen bilginin ticarileştirilmesi, üründe ve üretim yöntemlerinde ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunun sağlanması için doğru adresler oldu. Türkiye’de 55’i aktif, 14’ü tamamlanmak üzere olan 69 adet Teknoloji Geliştirme Bölgesi (teknopark) bulunuyor. İstanbul’da 7, Ankara’da 8, Kocaeli’de 4, İzmir’de 4, Konya ve Gaziantep’te ikişer merkez çalışıyor.

RAKAMLARLA TEKNOPARKLAR
Toplam firma sayısı: 4.475
Yabancı/yabancı ortaklı firma: 250
Toplam personel: 44.580
Ar-Ge personeli: 36.584
Proje sayısı (Devam eden): 7.690
Proje sayısı (Tamamlanan): 25.589
Toplam satış (milyar TL): 50.8
Toplam ihracat (milyar USD): 2.9

23 Kasım 2017 Perşembe

Etiketler : Gündem