Dünyanın beşinci büyük ekonomisi Hindistan, 1.4 milyar nüfusuyla Çin’i de geride bırakarak, dünyanın en kalabalık ülkesi konumuna yükseldi. 2023’te yüzde 7.6 büyüyerek, aynı zamanda dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olan Hindistan, Türk firmaları için de birçok sektörde büyük potansiyel barındırıyor. Türkiye, 2023’te Hindistan’a 1.6 milyar dolarlık ihracat yaparken, Hindistan’dan ithalatı ise 7.9 milyar dolar oldu. Hindistan’ın en fazla ihracat yaptığı ilk 5 ülke ABD, BAE, Hollanda, Çin ve İngiltere iken Türkiye, 15. sırada yer alıyor. En fazla ithalat yaptığı ilk 5 ülke Çin, Rusya, BAE, ABD ve Suudi Arabistan; Türkiye ise 32. sırada.
TPCI ZİYARETİ
İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması için ticari diplomasi çalışmaları da sürüyor. İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, Hindistan’ın önemli kuruluşlarından Hindistan Ticaret Geliştirme Konseyi’nin (TPCI) Genel Müdür Yardımcısı Sandeep Das’ı, Oda’nın Eminönü merkez binasında kabul etti. Gerçekleştirilen görüşmede, iki ülke arasındaki ticareti geliştirmek amacıyla yapılabilecek işbirlikleri masaya yatırıldı. Ayrıca Das, Hindistan’da 2025 yılında düzenlenecek olan gıda fuarı Indus Fair’de, Türkiye’deki gıda sektörü temsilcilerini İTO organizasyonuyla görmek istediklerini iletti.
SIAL 5-7 ARALIK’TA
Küresel üretim ve ticaretin stratejik ürünü olarak gıda, Türkiye ekonomisi için de kritik öneme sahip. Bu kapsamda SIAL Fuarları da farklı bir pencere sunuyor. İTO; Çin, Kanada, Hindistan ve Endonezya’da düzenlenen SIAL Fuarlarına milli katılım gerçekleştiriyor. SIAL India 2024, 5-7 Aralık tarihlerinde Yeni Delhi’de düzenlenecek. Fuara; tüm gıda ve içecek ürünleri, gıda işleme ve ambalaj ekipmanları, etiketleme makinaları ekipmanları alanlarında katılım yapılabiliyor.
İHRACAT ÜRÜNLERİ
Türkiye’nin Hindistan’a en çok ihraç ettiği ürünler şu şekilde: Ayçiçeği tohumu, aspir veya pamuk tohumu yağı ve bunların fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın), mermer ve traverten, ekosin, su mermeri, kireçli taşlar, elma, armut ve ayva (taze), dökme demir, demirin veya çeliğin döküntü ve hurdaları veya bunların eritilmesi ile elde dilmiş külçeler, soya yağı ve fraksiyonları (kimyasal olarak değiştirilmemiş), geri kazanılan atık ve hurda kağıt veya karton (kağıt yünü hariç) ve benzeri ürünler.