Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: CANAN BİLGİN
Bir dönem sıkıcı, çok bloklu yapılar olarak değerlendirilen ofis binaları, bugün hem mimari hem de teknoloji konusunda birbirleriyle yarışıyor. Akıllı sistemlerle donatılan, çevreye duyarlı ve enerji dostu binalar, işlevselliğinin yanısıra şehrin mimarisine de değer katıyor.
ÇÖL İKLİMİNDE PERDELER NEFES ALDIRIYOR
Hindistan’ın Pembe Şehir olarak da bilinen Caypur kentin-deki 72 Screens, dış cephesindeki delikli perdelerle dikkat çekiyor. Ofis binasının bir diğer özelliği ise ortalama sıcaklığın 30 °C ila 50 °C arasında değiştiği çöl ikliminde ısı sorunu yaşamaması.
LİMAN PERSONELİ İÇİN ÇALIŞMA ALANI
Bir zamanlar Hollanda’da terkedilmiş bir itfaiye istasyonu olan bina, yenilenerek ofise dönüştürüldü. Hem elmasa hem de gemiye benzetilen bina, limanın 500 personeline ev sahipliği yapıyor. 2 binden fazla cam panel kullanılarak oluşturulan ofis alanı, beton direkler ve 900 ton çelik ile destekleniyor.
ÇİÇEKLER MEVSİME GÖRE RENK DEĞİŞTİRİYOR
Tokyo’da inşa edilen 6 katlı Dear Ginza, cazibe merkezi olarak nitelendiriliyor. Binada, kesme alüminyum formunu oluşturmak için bilgisayar kullanıldı ve bu görünümü daha estetik hale getirmek üzere dış cepheye çiçek desenleri eklendi. Metal panellerin arkasına yerleştirilen aydınlatma sistemleri de mevsime göre kırmızı, mavi ve yeşil tonlarında renk değiştirmeye programlandı.
YAĞMUR SUYUNU TOPLAYIP YENİDEN KULLANIYOR
Capital Building’in göbeğinde, Mumbai’nin muhteşem manzarasına sahip büyük bir çelik çerçeve yer alıyor. Enerji verimliliği açısından da öne çıkan binanın bu bölgesinde toplanan yağmur suyu, yeniden kullanılıyor. Dünyanın en büyük otomasyonlu otopark sistemine sahip bina, Gold Leed sertikifalı yeşil bina özelliğini taşıyor.
TERSANEYDİ, TEKNOLOJİ MERKEZİ OLACAK
Milenyum dostu yaratıcı endüstri ofis alanlarının en mükemmellerinden biri de Brooklyn’deki New Lab. Marvel Architects mimarları, eski bir bahriye tersanesini, girişimciler ve start-up’lar tarafından ortak kullanılmak üzere bir ofis alanına dönüştürdü. Teknoloji odaklı girişimcilere ev sahipliği yapacak ofisi, laboratuvarı ve endüstriyel tesisleri, 50 şirket ve 350 çalışan paylaşacak.
Teknoloji girişimcileri New Lab’da atölyeler, elektronik ve 3D baskı laboratuvarları ile CNC tezgahları bulabilir.
SİMİTTE ŞEFFAF YAYIN
Simit şeklinde 55 metre yükseklikteki bu bina, Pekin’de Phoenix Television’ın merkezi. Mimarlık stüdyosu BIAD tarafından tasarlanan bina, perdeli cam ve çelikle sarılmış böbrek şeklindeki kat planları ile iki balon kuleden oluşuyor. Bina ile hem dışardan hem de içeriden şeffaf bir ofis oluşturulması hedeflendi. Dış yüzeyinde çelik ağ ile farklı boyutta 3 bin 800 cam panelin kullanıldığı Phoenix Media Center, estetik açıdan bölgedeki binalardan ayrılıyor.
CAMLAR GÜNEŞLE AÇILIP KAPANIYOR
Abu Dhabi için bir dönüm noktası haline gelen Al Bahar Towers’ın en önemli özelliği, güneş ışığına bağlı olarak açıp kapanan 200 cam öğesi. Bu camlar, güneş ışığının neden olduğu ısının yüzde 50 oranında azaltılmasına yardımcı oluyor. Al Bahar Towers, Körfez’in Leed sertifikalı ilk binalarından biri. Yüksekliği 145 metre olan kuleler yalnızca mimari açıdan değil, teknolojik olarak da dikkat çekiyor.
22 Şubat 2017 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı