Türkiye’de hayvancılığın geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması için 2024-2026 döneminde yapılacak hayvancılık desteklemeleriyle yerli üretim teşvik edilecek. Açıklanan programa göre, büyükbaş hayvancılık destekleri kapsamında, aşıları tamamlanmış, 4 ay ve üzeri yaşta buzağı ve malaklar için hastalıktan ari işletmeler hariç 500 baş ile sınırlı olmak üzere 1000 lira ‘temel destek’ ödenecek.
KUZU VE OĞLAK
Küçükbaşta Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne (TÜDKİYEB) üye yetiştiricilere, (Birlik olmayan illerde bu şart aranmayacak) yıl içinde doğan ve doğduğu işletmede en az 4 ay kalan oğlak ve kuzular için 200 lira temel destek ödemesi yapılacak. Ayrıca, Bakanlıkça programlanan aşı uygulamaları sonrasında oluşan atıklar için büyükbaş hayvan atıkları için hayvan başına 5 bin lira, küçükbaş hayvan atıkları için 1000 lira destek sağlanacak.
KOVANA 100 LİRA
Diğer yandan Arıcılık Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üretici-yetiştirici örgütlere üye üreticilere arılı kovan başına 100 lira, üye olmayanlara ise 80 lira temel destek ödemesi yapılacak. İpek böceği desteği çerçevesinde, ürettiği yaş kozayı Kozabirlik kooperatifleri veya faaliyet alanı kozadan flatürle ipek çekimi ve işleme olan tüzel kişilik vasıflarına haiz işletmelere satan üreticilere kilogram başına 1000 lira temel destek verilecek.
ÜRETİCİ GÖREBİLECEK
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da konu hakkındaki açıklamasında, destekleri iki alanda (temel destekler ve ürün geliştirme desteği) toparladıklarını söyledi. Üreticilerin, hangi desteğe başvurabileceğini sistemden görebileceğini belirten Bakan Yumaklı, bu desteklerin, büyük ve küçükbaş hayvancılık ile arıcılık ve ipek böcekçiliği başlıklarında verileceğine işaret ederek, ürün geliştirme alanında da çiğ süt, karkas et ve tiftik üretimi destekleri sağlanacağını anlattı. Bakan Yumaklı “Ayrıca gençlerin ve kadınların ilave desteklerle bu üretimde kalmaları için kimi zaman 4 katını da aşan destek verilecek” diye konuştu.
KADIN YETİŞTİRİCİLERE İLAVE DESTEK
Temel destek şartlarını sağlayan kadın veya son takvim gününde 41 yaşından gün almamış ve birinci derece tarımsal amaçlı örgütlere üye olan yetiştiricilere ilave destekler sağlanacak.
AÇIKLANAN DESTEKLER
* Çiğ sütü 1 Ocak 2025’ten itibaren süt işleme tesislerine satan ve bir tarımsal amaçlı örgüte üye veya ortak olan üreticilere, manda, koyun, keçi ve niteliğine, pazarlama şekline göre inek sütü için temel destek ödenecek.
* Besilik erkek sığır (karkas) desteği kapsamında, Hayvancılık Bilgi Sistemi’ne kayıtlı, yurt içinde doğmuş, 200 kg karkas ağırlığa ulaşan erkek sığırlarını (manda dahil) kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere, hayvan başına 500 TL temel ödeme olacak.
* Ürettiği tiftiği, Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (Tiftikbirlik), TÜDKİYEB’e bağlı birliklere veya Bakanlığa kayıtlı yün işleme tesislerine satan üreticilere, kg başına 80 lira ödenecek.
* Alabalık ve sazanda 350 tona kadar kilogram başına 1.2 lira, yeni türler için kilogram başına 3 lira ve midye için kg başına 1 TL temel destek ödenecek.
* Çiğ süt desteğiyle küçük ölçekli balıkçılık desteğine ilişkin hükümler 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek, diğer hükümler 1 Ocak 2024’ten itibaren yürürlüğe girdi.
IPARD III PROGRAMI İÇİN 3. BAŞVURU ÇAĞRI İLANI
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanan IPARD III Programı 3. Başvuru Çağrı ilanı yayımlandı. 81 ile yaygınlaştırılan IPARD III Programı 7 yıl uygulanacak. Bu kapsamda “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar” tedbiri destek bütçesi 90 milyon Euro oldu. Bu alandaki destek için süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta üreten tarımsal işletmelerin müracaat edebilecek. Ayrıca, dağlık alanda yapılan yatırımlar ve genç çiftçiler ve üretici örgütleri tarafından yapılacak yatırımlar için destek oranı yüzde 70’e kadar çıkabilecek Yatırımcılar, proje başvurularının online sistem kayıtlarını 16 Eylül-18 Ekim döneminde ‘onlinebasvuru.tkdk.gov.tr’ adresinden yapabilecek.