Hava kalitesinin uykuya etkisi

Giriş: 21.12.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: AYŞE BAŞAK

Danimarka Teknik Üniversitesi (DTU) araştırmacıları, kaliteli ve sağlıklı bir uyku için havalandırmanın önemini, uyuyan deneklerin hazırbulunduğu deneylerde inceledi.

Altı haftalık süre boyunca, 10 denek, denizaltı benzeri bir iklim odasında araştırmacıların tasarladığı bir kapsüle girdi. Bu süre boyunca kapsüldeki tüm hava kalitesi incelendi.

Araştırma ekibinden Doç. Dr. Pawel Wargocki, çalışmanın önemini, “Bu alanda çok az araştırma yapıldı ve şimdiye kadar yapılan çalışmalar, hava kalitesine değil, öncelikle yatak odasındaki ideal sıcaklığa odaklandı” diye açıklıyor.

KOL SAATİ İLE KAYIT

Projenin amacı, uyku kalitesi ile bağlantılı olarak ortamda oluşan CO2 içeriğinin olumsuz bir etkiye sahip olmaya başladığı anda havalandırmanın ve temiz havanın önemini belgelemek. Uyku kalitesi üzerindeki etkiler, deneklerin ne kadar çabuk uykuya daldığını, gece kaç kez uyandığını ve uykunun hafif, derin veya REM uykusu olup olmadığını ölçebilen bir kol s­­­aati ile kaydediliyor.

Doç. Dr. Pawel, “Araştırmamıza dayanarak 800 ppm’nin altındaki seviyelerin olumlu bir etkiye sahip olduğunu söylememiz kesin değil. Ama 1.000 ppm ve daha yüksek seviyelerde uyku kalitesi üzerinde olumsuz bir etki açıkça görünüyor” diyor .

2022’DE TAMAMLANACAK

Uyku sırasında CO2’yi ölçen deney bir yıl önce başladı. Diğer alt çalışmalar ile nem, partikül konsantrasyonu ve organik bileşik seviyeleri gibi faktörler de inceleniyor. Tüm alt çalışmaların 2022’de tamamlanmasının ardından araştırmacılar verilerini derleyecek ve bunları bilim dünyası ile paylaşacak.