* İstanbul Ticaret Odası Tahkim Merkezi (İTOTAM), iş dünyasına ve üyelerine işçi-işveren uyuşmazlıklarında en güvenilir ve hızlı hizmeti veriyor. Merak edilen soruları, sizin için İTOTAM uzmanları yanıtladı.

25 Ekim 2017 günü Resmi Gazete’de yayımlanan İş Mahkemeleri Kanunu uyarınca zorunlu arabuluculuk, 1 Ocak 2018’de uygulamaya geçiyor. Kanunla, işçi ve işveren uyuşmazlıklarında ‘dava şartı olarak arabuluculuk’ kurumu yürürlüğe giriyor. Bu düzenleme ile kanun kapsamında sayılan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu kılınıyor.

Peki, arabuluculuk sistemi işçi ve işveren ilişkilerini nasıl değiştirecek? İşte İstanbul Ticaret Odası Tahkim Merkezi (İTOTAM) uzmanlarının verdiği yanıtlar…

SORU: Hangi işçi-işveren uyuşmazlıkları için arabulucuya başvurabilirim?

Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda arabulucuya başvurulması dava
şartıdır. Arabulucuya başvurulmaksızın mahkemelerde dava açılır ise dava usulden reddedilecek.

SORU: Hangi işçi-işveren uyuşmazlıkları için arabulucuya başvurmak zorunlu değil?

İş kazası ve meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat ile bunlarla ilgili tespit, itiraz ve rücu davalarında arabulucuya başvurmak zorunlu değil.

SORU: Arabulucuya başvurduğumda uyuşmazlığım ne kadar sürede çözülür?

Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandıracak. Bu süre kanun ile belirlenmiş olup, zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilecek.

SORU: Karşı taraf görüşmelere katılmazsa ne olur?

Taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyeti sona ererse toplantıya katılmayan taraf, son tutanakla belirtilecek ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacak. Öyle ki, bu taraf lehine vekalet ücretine hükmedilmeyecek.

SORU: Arabulucuya başvurursam ne kadar ücret öderim?

Arabuluculuk Kanunu’nun ekinde yer alan tarife, dava konusu ve tutarına göre arabulucuya ne kadar ücret ödeneceğini belirliyor.

İTO’NUN ARABULUCULUK HİZMETLERİ

  • İstanbul Ticaret Odası Tahkim Merkezi bünyesinde Ocak 2017’den bu yana arabuluculuk hizmeti veriliyor. Tecrübeli kadrosu ve özel görüşme odaları ile İTO rahat bir ortamda tarafların anlaşmasını hedefliyor. 30 yılı aşkın alternatif uyuşmazlık çözüm tecrübesiyle İTO, süreci sizinle takip ederek uyuşmazlığınıza daha hızlı çözüm almanızı sağlar, uyuşmazlığınıza uygun bir arabulucu bulunması için yardımcı olur. Sıra beklemezsiniz, her türlü yardım elinizin altındadır.
  • Arabuluculuk Kanunu’nda yer almamasına rağmen İTOTAM arabuluculuk kurallarında uzman kavramı yer alır. Böylece teknik ya da sektörel bilgi gerektiren anlaşmazlıklarınızda konusunda son derece bilgili uzmanlar sizlere ve arabulucuya yardımcı olur.
  • İTO’da arabuluculuğun önemi ve uygulamasının artması ile İTOTAM’da yeni bir yapılanmaya gidiliyor. Bu yapılanma ile daha hızlı, daha etkin ve daha çözüm odaklı hizmet verilmesi planlanıyor.

15 Kasım 2017 Çarşamba

Etiketler : Gündem