tatil-sepeti

Dünya halı sektörü, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen CFE Halı ve Yer Kaplamaları Fuarı’nda buluştu.


Avrupa fuarlarıyla rekabet eden organizasyona Türkiye ve dünyadan 400’den fazla firma katılırken, 100’ün üzerinde ülkeden ziyaretçi geldi. Sektörün bu yılki ihracatının 3 milyar doları bulması bekleniyor.

 

Dokuma tezgahlarında bin bir emekle dokunan halılar, kültürümüze ait desenler, teknolojinin gelişmesiyle artık makinalarda da üretiliyor.

 

Türkiye makina halısı üretiminin büyük çoğunluğu Gaziantep’te yapılıyor. Makina halısı üreticiliğinin yoğun olduğu diğer iller ise Kayseri ve İstanbul. Dünyanın dört bir yanına ülkemizde dokunan ve hikayesi olan halılar ihraç ediliyor. 

 

Dünya halı sektörü, İstanbul Fuar Merkezi’nde, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından İstanbul Halı İhracatçılar Birliği ve Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen CFE Halı ve Yer Kaplamaları Fuarı’nda buluştu. 400’den fazla firmanın yer aldığı fuara, 100’ün üzerinde ülkeden ziyaretçi ve katılımcı geldi.

 


Fuar ilk kez düzenlenmesine rağmen dünyanın birçok halı üreticisi ülkesinden yoğun ilgi gördü. Fuarda; el yapımı halı ve kilimler, makina yapımı halılar sergilendi. Etkinlik alanının toplamda yüzde 60’lık bölümünü kaplayan Gaziantepli 159 firma fuarda yerini aldı. Dünyadaki halıların yaklaşık yüzde 40’ını üreten ve 177 ülkeye satan Türkiye, 2.75 milyar dolarlık halı ihracatıyla Çin’den sonra dünya ikincisi olarak öne çıkıyor. Globaldeki halı ticareti hacminin yüzde 17’si Türkiye’ye ait. 

 

CARİ AÇIĞIN İLACI İHRACAT

 

Fuarın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, motifleri, desenleri ve dokuma teknolojisiyle toplumsal hayatta ve tarihte yer eden halıcılığın, aynı zamanda kültürün taşıyıcısı olduğunu söyledi. Halıcılığın son yıllarda endüstriyel anlamda çok iyi bir yere geldiğine işaret eden Yılmaz, “Halıda bu yıl 3 milyar dolar civarında bir ihracat öngörüyoruz. İhracat da bizim temel önceliğimiz. Türkiye’nin en önemli meselesi cari açık. Cari açığı çözmenin en etkin yolu da ihracatı artırmak” dedi.

 

Yılmaz, yeni pazarlarla, katma değeri yüksek yeni ürünlerle hem sektörel ihracatı ve performansı daha üst noktaya çıkaracaklarını hem de ülkenin Türkiye Yüzyılı yolculuğuna katkıda bulunacaklarını ifade etti.

 

AVRUPA FUARLARI İLE REKABET

 

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, CFE Halı ve Yer Kaplamaları Fuarı’nın açılışına katılarak, firmaları ziyaret etti. Fuarın, halı sektöründe Avrupa’nın ve dünyanın en iddialı fuarlarından biri haline geldiğini belirten Avdagiç, şu değerlendirmelerde bulundu: “8 holde 400’ün üzerinde firmamız burada. Artık firmalarımız Avrupa’daki fuarlara gitmeyeceklerini, bundan sonra burada fuar sürecine devam edeceklerini deklare etti. 

 

Bütün firmaların stantları pırıl pırıl ve hareketli. Katılımcılar da memnun. Halı sektörü bu sene de ihracatta 3 milyar doları aşacak. Bu tempoyla katma değeri daha çok artırarak, yüksek cirolu işlere ve ihracata imza atacaklar. Hepsini tebrik ediyorum.”

11 Aralık 2023 Pazartesi