Türkiye ile Singapur arasında 2015 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA), 2017 yılında yürürlüğe girdi. Oldukça geniş kapsamlı olan, kamu alımlarını ve hizmetleri de ihtiva eden bu STA ile iki ülke ticaret hacminin büyümesi için çok avantajlı bir zemin oluşturuldu. Bu STA, Singapur üzerinden Güney Doğu Asya ülkeleriyle ticaret yapmak isteyen firmalar için de fırsatlar barındırıyor. Ancak iki ülke arasındaki ticaret, aradan geçen yıllara rağmen beklenen büyüklüğe ulaşmış değil. İki ülkenin kurumları, STA'nın ve Singapur'un imkanlarını kullanması için yeni adımlar atıyor.
İstanbul Ticaret Odası da Türk firmalarının ve girişimcilerin dikkatini bu konuyla ilgili fırsatlara çekmek için bir seminer düzenledi. Türkiye-Singapur Serbest Ticaret Anlaşması bilgilendirme toplantısı, Singapur Ticaret Bakanlığı’ndan temsilcilerin katılımıyla İTO’da gerçekleştirildi.
TİCARET SIRALAMASI
Toplantının açılışı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca tarafından yapıldı. STA’nın içeriğinin oldukça zengin olduğunu belirten Eyyüpkoca, “Singapur’un ihracatında Türkiye 5’inci sırada, ancak bu ülkenin Türkiye’den yaptığı ithalatta 39’uncu sıradayız. Görüldüğü üzere ticaret dengesinde daha çok çalışılacak alan var” dedi.
Toplantıda, Singapur Ticaret Bakanlığı Avrupa-Orta Asya Direktör Yardımcısı Yu Xing Tay bir sunum yaparak, ticarette fırsatlara dikkat çekti. Yu Xing Tay, Güney Doğu Asya ülkelerinde endüstriyel kapasite gelişirken, inşaat malzemeleri ve ulaştırma konusunda da iş hacminin arttığını belirtti. Yu Xing Tay’ın dikkat çektiği alanlardan biri de büyüyen helal ürün piyasası oldu.
Sunumunda STA’nın firmalara sağladığı temel avantajlara dikkat çeken Yu Xing Tay, “Singapur’un karasal yüzölçümü çok büyük değil. Bu bakımdan fabrika veya üretim alanı gibi yatırımlardan çok, teknoloji, hizmet sektörü ve e-ticaret faaliyetleri öneriliyor. Bunun yanı sıra Singapur, çevresindeki ülkelere erişim için de avantajlı bir nokta. Girişimcilere bu durumu dikkate almalarını öneriyoruz” dedi.
İTHALAT TARİFELERİ
Seminerde paylaşılan bilgilere göre, STA kapsamında 2027 yılına kadar Türkiye’nin Singapur menşeli mal ithalatının yüzde 95’ine kadar olan kısmı için tarifeler kaldırılacak veya büyük oranda indirim yapılacak. STA, gümrük işlemlerinin ve ticaretin kolaylaştırılması için düzenlemeleri de içeriyor. Özellikle çabuk bozulan ürünlerin gümrükten çekilmesi hızlandırılıyor. STA, uygunluğun belgelendirilmesi sürecini de içeriyor. İşletmelerin ürünlerinin menşeini beyanı yeterli görülüyor.
HİZMET TİCARETİ
STA kapsamında, Singapur ve Türkiye, karşılıklı iki ülkenin hizmet tedarikçilerine yerel tedarikçileriyle aynı muameleyi sağlamakla yükümlü. İki ülkenin hizmet tedarikçilerinin birbirlerinin pazarlarında faaliyete başlamaları için yerleşik olmaları veya temsilcilik ofisi kurmaları gerekmiyor. Türkiye’deki işletmeler STA aracılığıyla Singapur’un hizmetler sektörüne erişim hakkına sahip. İlgili sektörler arasında inşaat hizmetleri, perakende hizmetleri, ticari hizmetler ve konaklama hizmetleri bulunuyor. Bu durum, tüketim malları, sağlık, teknoloji (fintech, endüstri 4.0, e-ticaret) ve kentsel çözümler (ulaşım, çevre teknolojisi) gibi alanlarda Türk işletmeleri için fırsatlar barındırıyor.
E-TİCARETE KOLAYLIK
STA, iki ülke arasında e-ticareti kolaylaştıran hükümler içeriyor. Gümrük vergilerinden muaf elektronik iletim; dijital ürünlere eşit muamele ve kişisel bilgilerin korunması bu kapsamda yer alıyor.
KİLİT HİZMET SEKTÖRÜ FİNTECH
Türkiye-Singapur STA tanıtım seminerinde konuşan Yu Xing Tay, iki ülke arasındaki kilit hizmet sektörünün ‘fintech’ olabileceğini belirtti. Yu Xing Tay, “İki ülke de ekonomide dijitalleşmeyi teşvik ediyor. Teknolojinin otomasyon ve diğer ilgili veri çözümleri sağlayarak finansal hizmetler sektörünü dönüştürmeye devam edeceğine dair ortak inancı paylaşıyoruz. Kripto para şirketleri, fintech çözümlerini oyun sektörüne sunmak üzere Türk şirketleriyle işbirliği yapıyor. Ayrıca finansal risk puanlamasında da işbirlikleri var” dedi.
KAMU İHALELERİNDE FIRSAT
Türkiye-Singapur STA’sı, kamu alımlarına tercihli erişim fırsatı da sağlıyor. Singapur, AB ve Birleşik Krallık’a olduğu gibi Türkiye’ye de kamu alımları pazarını açtı. Türk işletmeleri, Singapur’un kamu alımları pazarına bu tercihli erişimden faydalanabiliyor.
Kamu ihaleleri için link: www.gebiz.com.sg
İstanbul’da ticaret ofisi var
Singapur hükümetinin İstanbul’da ticaret ofisi bulunuyor. Singapur firmalarıyla ticari işbirliği için link: