Kolombiya basınında yer alan habere göre, ülke, yeterli irtifa ve otonom özelliklere sahip uzaktan kontrol edilebilir uçaklara ilgi gösteriyor ve bu kapsamda Kolombiya Hava Kuvvetleri'nin envanterini güçlendirmeyi hedefliyor. Bu amaçla Kolombiya Hava Kuvvetleri'nin üst düzey subaylarından oluşan bir heyet, Bayraktar TB3'ün özellikleriyle ilgili detaylı bilgi almak için Türkiye'yi ziyaret edecek.
Kolombiya Hava Kuvvetleri, MALE sınıfı insansız hava araçlarına yönelik çeşitli teklifleri değerlendirirken, TB3’e de ilgi gösteriyor. Mevcut Hermes 900 ve 450 İHA’larının sunulan güncelleme, modernizasyon ve yetenek geliştirme çalışmalarına rağmen, Kolombiya Hava Kuvvetleri orta vadede bu sistemleri daha yeni platformlarla değiştirmeyi planlıyor.
KISA MESAFEDEN KALKAN İLK SİHA
Dünya havacılık tarihinde bir ilke imza atarak kısa pistli bir gemiye inip kalkabilen ilk SİHA olan Bayraktar TB3, ocak ayında ROKETSAN'ın MAM-T mühimmatı ile gerçekleştirdiği ilk atış testinde hedefi tam isabetle vurmuştu.
Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3 SİHA, 19 Kasım 2024'te TCG Anadolu'nun 12 derece eğimli rampaya sahip kısa pistinden başarıyla havalanmıştı.
CAYDIRICI GÜCE SAHİP
Ege ve Akdeniz'in buluşma noktasında 46 dakikalık tarihi bir test uçuşu gerçekleştiren Bayraktar TB3, aynı kısa piste hiçbir iniş destek ekipmanı kullanmadan başarıyla iniş yaparak dünyada bir ilki gerçekleştirmişti. Bayraktar TB3 SİHA, gemi testlerine başarıyla devam ederek, Çanakkale açıklarında seyreden TCG Anadolu gemisinde gerçekleşen ikinci uçuş testinde de iniş destek ekipmanı kullanmadan iki kez daha başarıyla iniş kalkış yapmıştı. Test parametrelerini başarılı bir şekilde icra eden milli SİHA, ortalama 20 bin feet irtifada uçtuğu testi başarıyla tamamlamıştı.
Bayraktar TB3, kabiliyetleriyle sınıfındaki insansız hava araçlarına göre önemli yenilikler barındırıyor.
Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine sahip olan milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebiliyor. Böylece keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra ederek kullanıcısının caydırıcı gücünde çarpan etkisi yapıyor.
ENDONEZYA 60 ADET SATIN ALDI
Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta gerçekleştirdiği Endonezya ziyareti kapsamında, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ile Republikorp Kurucusu Norman Joesoef arasında, "Bayraktar TB3 ve Bayraktar AKINCI İhracatına Yönelik Ortak Üretim Anlaşması" imzalanmıştı. Bu anlaşmayla Bayraktar TB3'ün ilk ihracatı Endonezya'ya gerçekleştirilecek.
Bayraktar TB3 Özellikleri
Servis Tavanı: 25.000 feet
Haberleşme: LOS & BLOS
Operasyonel İrtifa: 20.000 feet
Havada Kalış Süresi: 21+ saat
Güç Sistemi: 170 hp Turbo Dizel Motor
Kalkış/İniş/Seyir/Taksi: Otonom
Seyir - Azami Hız: 110-130 KTAS
Azami Kalkış Ağırlığı: 1.600 kg
Faydalı Yük Kapasitesi: 280 kg
Varyasyon: Kara ve Donanma
Faydalı Yük - Mühimmat:
6 Lazer Güdümlü, INS/GPS Güdümlü, IR Güdümlü ve Havadan Havaya Mühimmatlar
Faydalı Yük - İGK:
Değiştirilebilir EO/IR/LD, Çok Amaçlı AESA Radar, ELINT, Sonobuoy
Uzunluk: 8.35 m
Yükseklik: 2.6 m
Kanat Açıklığı: 14 m