Perşembe, 05 Aralık, 2024
HABER: AYŞE BAŞAK
Güneş enerjisi, henüz arzu edilen ölçekte yaygınlaşmamış olsa da güneş çiftlikleri ve geleneksel tarım, güneşli araziler, geniş düzlükler için rekabet etmeye çoktan başladı. Bu çatışma her ikisine olan ihtiyacımız arttıkça muhtemelen daha da derinleşecek. Kaliforniya Üniversitesi’ndeki (UCLA) bilim insanları, seraların cam çatılarına yarı saydam güneş pilleri yerleştirerek, güneş ve gıda tarlalarını birleştirmenin bir yolunu test etti. Sonuçlara bakılırsa deney başarılı görünüyor; çünkü güneş enerjisi toplamakla kalmadılar, seradaki bitkilerin büyümesine katkı da sağladılar.
1000 SAAT KULLANIM
UCLA ekibi, son deneyde, karbon malzemelerden yapılan ve şeffaf, esnek güneş pillerine dönüştürülebilen organik güneş pilleri tasarlayıp kullandı. Malzemeler sera kullanımı için mükemmel sonuç verdi. Ancak dezavantajı, bu organik malzemelerin güneş ışığında hızla bozulması oldu. Ekip bunun üzerine, organik malzemelerin oksitlenmesini ve parçalanmasını önlemek için tasarıma L-glutatyon adı verilen bir kimyasal katman olan yeni bir bileşen ekledi. Yapılan testlerde, bu koruyucu tabakaya sahip olan ve olmayan organik güneş pilleri, bin saat sürekli kullanım için güneş ışınımı altına yerleştirildi. Bu ekstra katmana sahip olan piller, orijinal verimliliklerinin yüzde 84’ünden fazlasını korurken, bu katmandan yoksun olanlarda verimlilik yüzde 20’nin altına düştü.
IŞIĞIN YÜZDE 21’İ
Araştırmacılar, bir sonraki aşamada tasarladıkları güneş pillerini model seralarda kullanarak buğday, maş fasulyesi ve brokoli yetiştirmeye çalıştı. Test ve karşılaştırma için karşıt bir ortam denemeyi de ihmal etmediler. Yani her ürünü biri inorganik güneş pili bölümleriyle noktalı şeffaf bir cam çatıya, diğeri ise tamamen yarı saydam organik güneş pillerinden oluşan bir çatıya sahip ortama dikip sonuçları karşılaştırdılar. Organik hücreler, yüzde 13.5’lik bir güç dönüştürme verimliliği gösterdi ve görünür ışığın yüzde 21.5’inin geçmesine izin verdi. Az gibi dursa da öyle görünüyor ki, bu sonuç yeterliydi; çünkü bu seraların içindeki bitkiler, geleneksel seralardakilerden bile daha iyi büyüdü.
13 Mart 2023 Pazartesi
03 Aralık 2024 Salı
01 Aralık 2024 Pazar
01 Aralık 2024 Pazar
28 Kasım 2024 Perşembe
26 Kasım 2024 Salı