Güney Kore’deki UNIST mühendisleri, şimdiye kadar verimlilikte ulaşılan yüzde 16.6’lık oranı aşmayı başardı. Mühendisler, yüzde 18.1’lik verimliliğe sahip kuantum nokta güneş pilleri üretti. Bu yenilenebilir enerjilerin geleceği için dev bir adım. Yapılan testlere göre görüntüleme teknolojileri ve sensörler bir yana bu teknolojinin en yararlı olabileceği yer, güneş pilleri.
FARKLI DALGALAR
Ticari güneş pilleri çoğunlukla ışık toplayan katman olarak dökme malzemelerden yapılıyor; böylece tüm yüzey aynı dalga boylarını emiyor. Ancak kuantum noktaları, spektrumun farklı bir kısmına odaklanan birden fazla boyuta sahip olmayı mümkün kılıyor, bu da potansiyel verimliliği artırıyor. Ek ve önemli avantajları düşük maliyetleri ve üretimlerinin kolay olması. Öyle ki, püskürtülebilir bir çözelti haline getirilebiliyorlar. Son araştırmada UNIST’teki bilim insanları, bu teknolojiyi geliştirmek için tarifte bir miktar değişikliğe gitti. Organik malzemelerde yapılan güneş pilleri direkt güneşe veya hava şartlarına daha az dayanıklı. İnorganik malzemelerden yapılanlarda da verimlilik azalıyor. Bu durum yeni bir formül gerektirdi. UNIST ekibi, kuantum noktalarını organik perovskitten yaptı ve bunları bir alt tabakaya sabitlemek için noktaların birbirine daha yakın yerleştirilmesine olanak tanıyan yeni bir yöntem geliştirdi. Bu da verimliliği 2020’de ulaşılan yüzde 16.6’dan yüzde 18.1 gibi rekor bir seviyeye çıkardı. Bu rekor, Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL) tarafından onaylandı.
UZUN SÜRE GÜÇLÜ
Ayrıca yeni güneş pilleri, normal koşullar altında bin 200 saat, 80 santigrat derece altındaysa 300 saat boyunca verim-
liliklerini koruyabildi. Üstelik iki yıllık depolamadan sonra da aynı performansı gösterebildiler. Araştırma sonuçları, Nature Energy dergisinde yayınlandı.