Yenilenebilir, sürdürülebilir enerji kaynakları verimli mi? Ne kadar verimli? Bu soruların cevapları, bilim insanlarını uzunca bir süredir meşgul ediyor. Yeni buluş ve teknolojilerle bu sorulara yeni cevaplar verilirken, Almanya’da önemli bir başarıya imza atıldı ve güneş panellerinde verimlilik rekoru kırıldı. Helmholtz Zentrum Berlin (HZB) Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanları, geliştirdikleri yeni silikon-perovskit tandem güneş hücresinde, tek bir hücrede yüzde 32.5’lik verime ulaştı.
İKİ MALZEME TEK HÜCREDE
Silikon, uzun süredir hem güneş panellerinde hem de hücrelerde standart olarak kullanılıyor. Çünkü dayanıklı, maliyeti düşük ve verimliliği yüksek. Panellerde kullanılan bir diğer madde ise yine verimlilik potansiyeli yüksek perovskit. Güneş enerjisi endüstrisi halihazırda bu iki malzemeyi de kullanarak güneş panelleri üretiyor. HZB Araştırma Enstitüsü’nde çalışan bilim insanları, yeni geliştirdikleri güneş hücresini, bu iki malzemeyi bir arada kullanarak üretti ve tek hücrede yüzde 32.5’lik verim elde etti. Geliştirilen hücre tabir-i caizse her iki malzemenin en iyi oldukları işi yapmasına olanak sağlıyor, yani güneş enerjisinin farklı dalga boylarını kapasiteleri uyarınca maksimum oranda panelin bünyesinde topluyor. Silikon kırmızı ve kızıl ötesi dalga boylarını toplarken, perovskit mavi ışığı çekiyor.
İki malzemenin tek hücrede kullanılması suretiyle kırılan verimlilik rekoru, ABD Enerji Bakanlığı verimlilik sıralamasında ilk sıraya yerleşti. Bir önceki rekor, 2022’nin Temmuz ayında İsviçre’de École Polytechnique Fédérale de Lausanne’da çalışan bilim insanlarının yüzde 31.25 verimliliğe ulaşmasıyla kırılmıştı.
Bilim insanları,
silikon ve perovskit
malzemesini bir arada
kullanarak yeni bir
güneş hücresi üretti.
Bu hücre ile de güneş
panellerinde yüzde
32.5 oranında rekor
verim elde edildi.
Bilim insanları, silikon ve perovskit malzemesini bir arada kullanarak yeni bir güneş hücresi üretti. Bu hücre ile de güneş panellerinde yüzde 32.5 oranında rekor verim elde edildi.