Çarşamba, 06 Kasım, 2024
Alman araştırmacılar, güneş panelleri için kendi kendini temizleyebilen ultra ince bir kaplama geliştirdi. Buluşun en iyi tarafı, kaplamanın seri üretilecek şekilde tasarlanmış ve mevcut güneş pillerine, pencerelere ve diğer yüzeylere uygulanabilecek formda olması.
AYŞE BAŞAK
Güneş enerjisi, dünyanın en büyük yenilenebilir enerji kaynaklarından biri. Panellerin bakımı ve temizliği, bu enerjiden verim alabilmek için hayati önem taşıyor. Ancak güneş enerjisi tesislerinde yer alan yüz binlerce güneş panelini temizlemek, elinizde silecekle olacak bir iş değil. Paneller kendi kendine temizlense ne güzel olurdu değil mi? İşte, Almanya’daki Fraunhofer Enstitüsü araştırmacıları, mevzuya kafa yoran herkesin bu arzusunu gerçekleştirmenin peşinde.
Araştırmacılar, günün saatine göre suya tepkisi değişen, böylelikle üzerindeki toz ve kir birikintilerini oldukça hızlı bir şekilde atabilen bir kaplama geliştirdi. Kaplamanın ana bileşeni titanyum oksit. Titanyum oksit, UV ışığı ile aktive edildiğinde yüzeyi yüksek derecede su çekici hale gelecek şekilde durum değiştiriyor ve bu kendi kendini temizleyen kaplamanın ana prensibini oluşturuyor. Gün boyunca biriken toz veya kir, kaplamanın üzerinde ısıyla birlikte oluşan ince su tabakasında hapsolduğu için güneş panelinin yüzeyine yapışamıyor. Ardından geceleri soğumayla birlikte su tanecikler halinde toplanarak kolayca yuvarlanarak yüzeyden akarken kiri de beraberinde götürüyor. Ayrıca UV ışığı ile aktive olan titanyum oksit kaplama, bulunduğu yüzeyi etkili bir şekilde sterilize ederek tüm organik molekülleri de yok ediyor.
SERİ ÜRETİLEBİLİR
Buluşun ana fikri, daha önce kendi kendini temizleyen camda uygulanmıştı. Ancak bu fikir, genellikle ya su iten ya da su çeken bir mekanizmayı içeriyordu. Bu yeni kaplamada olduğu gibi ikisi birden hiç kullanılmamıştı. Buluşun en iyi tarafı, kaplamanın seri üretilecek şekilde tasarlanmış ve mevcut güneş pillerine, pencerelere ve diğer yüzeylere uygulanabilecek formda olması.
Testlerde ekip, 30 cm (11.8 inç) genişliğinde, 20 m (65.6 ft) uzunluğunda, yalnızca 100 mikrometre kalınlığında ve 150 nanometre kalınlığa kadar titanyum oksit kaplamalı ince cam rulolar üretmek için bir pilot tesis kullandı.
CAM YERİNE POLİMER FİLM
Araştırma henüz tamamlanmış değil ve aşılması gereken engeller var. Ekip, ince camın hâlâ çok kırılgan ve ısıya karşı savunmasız olduğunu söylüyor ve gelecekteki çalışmalarında cam yerine polimer film kullanma olasılığını araştırarak, bunu geliştirmeye odaklanacaklarını belirtiyor.
13 Şubat 2023 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
01 Kasım 2024 Cuma
30 Ekim 2024 Çarşamba