HABER: AYŞE BAŞAK
Dünya hızla kirleniyor. Teknoloji de hızla gelişiyor ve bize çevre kirliliğini azaltacak, enerji üretimi ve kullanımı açısından verimliliği artıracak imkanlar sunuyor.
Bu imkanlardan yararlanarak yapacağımız her şey, gelecek nesillerin sağlığını ve yaşam kalitesini olumlu etkileyecek. Bireysel girişimler ile gidişatı değiştirmek, insanların vicdanına bırakarak çevre kirliliği ile mücadele etmek ve kayda değer bir fark yaratmak imkânsız. Çevre kirliliği ile mücadelede başarı, ancak ülkeler bazında alınacak geniş kapsamlı ve bilimsel tedbirlerle sağlanabilir. Devletlerin kararlı olması, yapacakları kanunlarla çevreyi korumaya katkı sağlamaları hayati önem taşıyor.
2020’DEN İTİBAREN
Bu yönde atılan önemli bir adıma dair haber Kaliforniya’dan geldi. 2020 yılının ilk günü itibariyle Kaliforniya’da inşa edilecek tüm konutlar güneş paneli sistemine sahip olmak zorunda olacak. Bu yasa, Kaliforniya Enerji Komisyonu’nun getirdiği 2019 Enerji Standartları’nın bir gereği olarak çıkarıldı. Çevre kirliliğini azaltmayı amaçlayan bu standartlar ile çevreye salınan kirli hava miktarının, fosil yakıt tüketen 115 bin otomobilin gaz emisyonu miktarınca azaltılması hedefleniyor. Söz konusu yasayla yeni inşa edilecek evlere ısı izolasyonu standardı da getiriliyor.
YÜZDE 53 AZ ENERJİ
2019 standardına uygun olarak inşa edilecek evler, 2016 standardına göre inşa edilmiş evlere göre yüzde 53 oranında daha az enerji kullanıyor olacak. Sadece üç yıl sonra eyaletin zararlı gaz emisyonu rakamları 700 bin ton azalmış olacak.Komisyon Üyesi Andrew McAllister, Kaliforniya sakinlerinin yeni çıkan yasalar sayesinde çok daha verimli evlerde oturacaklarını, kendi temiz enerjilerini üreteceklerini ve hem evin içinde hem de dışında daha temiz, daha sağlıklı bir hava soluyacaklarını söylüyor.
30 YILDA 19 BİN DOLAR TASARRUF
Kaliforniya’daki bu yasa ve yönetmelikler, ilk bakışta konutların inşaat maliyetini artırıyor gibi görünse de uzun vadede tasarruf etmelerini sağlıyor. Orta büyüklükte bir ev için 9 bin 500 dolarlık ek masrafa sebep olacak olan yasa, 30 yılda enerji ve bakım masraflarını 19 bin dolar azaltıyor. Yani uzun vadede ev sahibi kârlı çıkıyor. Bir başka hesapla ifade edersek, 30 yıllık bir mortgage ile ev alındığında çevreyi koruyacak tedbirler için ayda 40 dolar ilave para ödemek gerekirken, ayda 80 dolarlık iklimlendirme ve aydınlatma tasarrufu etmek mümkün oluyor.
Üç tekerlekli elektrikli otomobil
82 beygir gücünde bir motora sahip olan üç tekerlekli motor Solo ile tanışın. 100 km hıza sekiz saniyeden az sürede ulaşan Solo, tamamen elektrikle çalışıyor.
Büyük bir müşteri potansiyeline sahip olmadığı düşünülen, özel projeler kapsamında üretilmesi planlanan inovatif ürünler çoğu zaman seri üretime geçemiyor. ABD’deki ilk müşterisine teslim edilen Solo ise tüm aşamaları başarıyla tamamlayarak neticeye ulaşan, seri üretime geçen bir araç. Üç tekerlekli ve tamamen elektrikle çalışan bu inovatif aracı Electra Meccanica firması geliştirdi.
3 SAATTE ŞARJ
Yasal sınıflandırması motosiklet olan bu araç 82 beygir gücünde bir motora sahip. 100 kilometre hıza sekiz saniyeden düşük bir sürede ulaşıyor. 17.3 kw saat kapasitesi olan lityum pilleri üç saatte şarj oluyor. Tam dolu pillerle aracın gidebildiği menzil ise yaklaşık 160 kilometre. Fiyatı 15 bin 500 dolar.
75 BİN TESLİMAT
İlk siparişin ulaşması ile birlikte Electra Meccanica şirketi için önümüzdeki üç yılda tamamlanacak 75 bin araçlık yoğun teslimat süreci de başlamış oldu. Araştırma ve geliştirme çalışmaları ise sürecek.
İLK MÜŞTERİSİ YARIŞ PİLOTU
Solo’nun Los Angeles’ta ikamet eden ilk müşterisi Dominic Dobson, eski bir yarış pilotu. Solo’yu kullanmaya başlar başlamaz yarıştığı günlerin aklına geldiğini söylüyor.