tatil-sepeti

Türkiye, dış ticaret hacminde 2028 yılında 855 milyar dolar seviyesini aşmayı hedefliyor. Gümrük müşavirleri, yeni bir gümrük kanunu çıkartılmasının da hedeflerin gerçekleştirilmesine önemli katkı sağlayacağını belirtiyor.


ŞEREF KILIÇLI

 

Türkiye ekonomisinin 3 yıllık hedef ve politikalarının yer aldığı Orta Vadeli Program’da (OVP) dış ticaretteki yol haritası da belirlenmiş durumda. Buna göre; mal ihracatının 2024 yılında 267 milyar dolar, 2025’te 283.6 milyar dolar, program sonunda 302.2 milyar dolar olması hedefleniyor. İthalatın ise 2024 yılında 372.8 milyar dolar, 2025’te 388.9 milyar dolar, 2026’da da 414 milyar dolar olması öngörülüyor. Ayrıca 12. Kalkınma Planı’nda 2028 hedefleri; ihracatta 375.4 milyar dolar, ithalatta 481.4 milyar dolar seviyesinde belirlendi. Mevcut hedefler doğrultusunda 2028’de dış ticaret hacminin de 855 milyar dolar seviyesini aşması bekleniyor.

 

SEKTÖR TOPLANTISI

 

Yeni hedeflerin gerçekleştirilmesi sürecinde dış ticaretin tüm paydaşlarının etkisinin artacağı kaydedilirken, gümrük müşavirliğinin de kilit konumda olacağı belirtiliyor. Hem Türkiye’nin dış ticaret hedeflerini hem de sektörün güncel durumunu değerlendirmek için İstanbul Ticaret Odası Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi, sektör toplantısı düzenledi. Cemile Sultan Korusu Tesisleri’ndeki toplantının başkanlığını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün yaptı. Toplantıda sektörün mevzuat kaynaklı yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri de gündeme getirildi.

MEVZUAT SADELİĞİ

 

Açılış konuşmasında, dış ticarette hedeflerin birlikte başarılacağını ve gümrük müşavirlerinin bu süreçte de önemli katkılarının olacağını belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, şöyle konuştu: “Gümrük bölümümüz sağlam oldukça, teknolojiyle desteklendikçe ve nitelikli danışmanlık hizmetleriyle kolaylaştırıldıkça, dünya ekonomisinin de ritmine o kadar iyi ayak uyduracağımıza inanıyoruz. Mevzuat uygulamaları noktasında önümüzde bir engelin olmaması da çok önemli. Şüphesiz ki mevzuatımız sadeleştikçe, bürokrasimiz kolaylaştıkça, korumacılık azaldıkça Türk iş dünyasının çağlayan enerjisi dünyaya daha kolay yayılacaktır.”

 

İHTİYACIN GEREKÇESİ

 

Sektörün yeni bir gümrük kanunu talep ettiğini vurgulayan İTO Meclis Üyesi Serdar Keskin, “Şu anda 1999 yılında kabul edilen ve Şubat 2000’de yürürlüğe giren 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nu icra ediyoruz.

 

Tercümeden kaynaklanan bazı sıkıntılar var. Ülke olarak yerli ve milli bir gümrük kanunu yapabiliriz ve sıkıntıları giderebiliriz” dedi. Keskin, yeni kanunun kısa, ilgili yönetmeliklerinin ise geniş olması gerektiğini de kaydetti. Mevcut yönetmelik ve tebliğ süreçleri konusundaki talepleri de gündeme getiren Serdar Keskin, mevzuat çıkarılmadan önce sektörden de görüş alınması gerektiğini, böyle bir yol izlenmesinin sonradan çıkacak sorunlara da engel olacağını ifade etti. 

 

GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ AİLESİ BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK

 

Toplantıya, Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Nihat Kınık ile İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Yavuz Korkmaz da katıldı. Toplantıda, ayrıca Ticaret Bakanlığınca gerçekleştirilen gümrük müşavirliği ve gümrük müşavir yardımcılığı sınavlarında başarılı olanlara sertifikaları verildi. Yine toplantı kapsamında İTO Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Başkanı Nizamettin Ağar ile Komite ve Meclis Üyeleri tarafından meslekte 40. ve 50. yılını doldurmuş sektör emektarları ile eğitmenlere de plaket takdim edildi. Gümrük müşavirliği sınavını kazananların zor bir sınavı geçtiklerini belirten İTO Meclis Üyesi Bayram Doğan, önümüzdeki dönemde müşavir yardımcılarının da bu başarıyı elde edeceklerine inandıklarını söyledi.

13 Mayıs 2024 Pazartesi