HABER: SOYHAN ALPASLAN
2023 yılında Dijital Gümrükler konulu zümre toplantısı İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) yapıldı. İTO 25 No’lu Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi, İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği ile ortaklaşa düzenlenen toplantıya sektörün ilgisi büyük oldu. Gümrük ve dış ticaret camiasının önemli temsilcilerinin katıldığı zümre 26 Ocak Dünya Gümrük Günü kapsamında yapıldı. Zümre toplantısının oturum başkanlığını İTO Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Serdar Keskin yaptı.
GÜMRÜKÇÜLÜĞÜN KİTABI
Zümrenin açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu gerçekleştirdi. Topçu, hız ve verimlilik çağında yaşayan iş dünyasında gümrükçülüğün kitabının yeniden yazıldığını belirterek “İTO olarak kamu kurumları ve özel sektör arasındaki iletişime çok önem veriyoruz. Kamusal düzenlemeler ve özel sektörün talep ve beklentileri bir saç ayağı gibi birbiriyle bağlantılı. Komitemiz iş dünyasını taleplerini her platformda dile getiriyor. Gümrük kanunu ve mevzuat çalışmalarında son derece aktifler” bilgisini verdi.
HER ŞEY DİJİTAL OLACAK
Meclis üyesi Mehmet Metin Korkmaz ise “Dünya Gümrük Örgütü’ne göre 2016, ‘Dijital Gümrük; İleri Düzeyde Katılım’ sloganı ile gümrük işlemlerinin dijital ortama taşınması yılı olarak anılacak. 2023 yılında kâğıt üzerinde hiç bir uygulama kalmayacak. 1 Mayıs 2016 tüm maddeleri ile yürürlüğe girecek olan Birlik Gümrük Kodu ile bir çok yenilik hayatımıza girecek. 2020 yılına kadar Merkezi Gümrükleme dahil her işlem dijital ortamda yürütülecek ve kağıt ortamında hiçbir uygulama kalmayacak” şeklinde konuştu. İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkan Vekili Mümin Günler, Osmanlı’dan bu güne gümrükler ile ilgili bir sunum yaptı. Zümrede Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş, yürütülen ve başlatılması planlanan projelerle ilgili bilgi verdi. Toplantı soru-cevap bölümüyle karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmasının ardından sona erdi.
İSTANBUL 2015’TE 4 MİLYON İŞLEM YAPTI
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Halil İbrahim Bozkuş, “İstanbul’un en önemli kamu kurumlarından biri olarak 2 bin 500 personel ile Türkiye dış ticaretinin yüzde 50’sini yürütüyoruz. Daha hızlı güvenli ve kolay hizmet öncelikle hedefimiz. İstanbul bölge olarak ithalat ve ihracatta yüzde 54 paya sahibiz. 2015 yılında 4.1 milyon adet gümrük beyannamesi düzenlemesi İstanbul tarafından yapıldı. 2023’te 10 milyonun üzerinde detaylı gümrük beyanı bekliyoruz ve bu nedenle iş ve sistem dizaynı çalışmalarımız devam ediyor. Dış ticarette paydaş kurumların tek pencere uygulaması ile sisteme entegre edilmesi de çok önemli” şeklinde konuştu.
E-BELGE GÜN SAYIYOR
Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürü Murat Özsoy, “7 kamu kurumu ile
e-belgeye geçtik. Gelecek ay 12 kurumla e-belge uygulamasına başlanacak.”
TİCARET MÜDÜRLÜKLERİNİN ALT YAPILARI YENİLENECEK
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Hasan Baytok Türkiye’de gümrükçülük çalışmalarının başlangıcından bu güne kadar yapılan önemli çalışmaları anlattı. Baytok, “87 gümrük kapısı ve 81 il ticaret müdürlüğü ile ülkemiz geneline yayılmış 344 farklı lokasyona hitap eden geniş ve gelişmiş bir sistem alt yapısına sahibiz. 81 ilde 344 hizmet noktasındayız. 81 ildeki ticaret müdürlüklerimizin alt yapıları bu yıl yenilenecek. Öncelikli hedeflerimiz; yükümlü geri bildirim sistemi, kurumlar arası tam entegrasyon, AB ile tam entegrasyon, donanım ve sistem altyapısı yenilenmesi, yazılım teknolojilerinin yenilenmesi, alt ve yazılım teknolojilerinde güvenlik, e-devlet uygulamaları” dedi.