Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU
İstanbul, manevi dünyamızı zenginleştiren birçok sahabenin hatıraları ile doludur. Başta tabii ki Eyüp Sultan gelir. Ancak Balat Tahtaminare Cami’nin hemen yanındaki türbede yatan sahabenin hikayesi de oldukça ilginçtir. Bu sahabe, bizzat Rum vatandaşların ısrar etmesiyle İstanbul’da kalan güler yüzlü ve yardımsever Hüseyin b. Sadık’tır. Bizans döneminde İslam ordusunun ikinci İstanbul kuşatmasının kaldırılmasından sonra Şam’a geri dönmez ve İstanbul’da kalır. İşte bu sahabenin kısaca hayatı…
ORDUYA SU TAŞIDI
Sahabe-i kiramdan Hüseyin b. Sadık, Mekke’de doğar ve çocuk yaşta Müslüman olur. Hulefa-i Raşidin’e (4 büyük halifeye) hizmet eder. Gönüllü İslam ordusu ile gelerek ikinci İstanbul kuşatmasına katılır. Kendi imkanları ile bir merkep satın alarak ordunun su ihtiyacını giderip sakalık görevini üstlenir. Bizans, İslam ordusunun ikinci İstanbul kuşatmasına direnirken ‘grejuva’yı (suda bile sönmeyen Rum ateşi) keşfedince, İstanbul’u kuşatan Müslüman gemilerini yakar. Böylece kuşatma başarısızlıkla sonuçlanır.
RUMLAR GİTMESİNİ İSTEMEDİ
İslam ordusu bunun ardından daha fazla zayiat vermemek için Şam’a geri dönmeye karar verir. O dönemde Hüseyin b. Sadık, Parmakkapı Surları’nın iç kısımlarında Balat’ta oturan Rumlara ve Yahudilere de su verir. Bu nedenle bölge halkı arasında sempati toplar ve ‘Sadık Baba’ olarak çağırılır. İslam ordusu İstanbul’dan Şam’a dönerken bir grup sivil Rum, kalmasını ve kendilerine sakalık yapmasını rica eder. Hüseyin b. Sadık bu isteği kabul edince, Bizans İmparatoru’ndan onun için izin alınır. Ayrıca Balat’la Fener arasında kendisine bir ev verilir.
YATAĞINDA ŞEHİT EDİLDİ
Hüseyin b. Sadık, örnek bir Müslüman hayatı yaşadığı için çevre halkının yoğun ilgisini çeker. Merkebi ile sur dışındaki su kaynaklarından halka su taşırken bir yandan da İslam’ı tebliğ eder. Bu nedenle Rumlar arasında İslamiyet yayılmaya başlar. Bu durumdan rahatsız olanlar Hüseyin b. Sadık’ı Kral Konstantin’e şikayet eder. Bunun üzerine bir gece kralın emri ile evini basarak Hüseyin b. Sadık’ı yatağında uyurken şehit ederler. Hüseyin b. Sadık’ın kabri, fetihten sonra Ebû Eyyûb el-Ensârî ve diğer bazı sahabelerinin kabirleri gibi keşif ve keramet yolu ile tespit edilerek ihya edilir.
30 Mart 2017 Perşembe
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi