Çarşamba, 04 Aralık, 2024
Amerikalı bilim insanları, grafenin termal hareketini kullanabilen bir devre üreterek, sonsuz temiz enerji sağlanabileceğini duyurdu. Araştırma ekibinin yöneticisi Paul Thibado, “Grafene dayalı bir enerji toplama devresi, küçük cihazlar veya sensörler için temiz, sınırsız, düşük voltajlı güç sağlamak için bir çipe dahil edilebilir” dedi. Araştırma başarıyla sonuçlanırsa piller yerini çiplere bırakabilir.
AYŞE BAŞAK
Arkansas Üniversitesi araştırma ekibi, grafenin termal hareketini yakalayabilen ve onu elektrik akımına dönüştürebilen bir devreyi başarıyla geliştirdi. Araştırmacılar, bu önemli buluşu üç yıl önce geliştirdikleri desteksiz durabilen ve kendi ağırlığını taşıyabilen grafen yapısının potansiyel enerji üretme kapasitesine odaklanarak gerçekleştirdi.
Grafen, son yıllarda sıklıkla araştırılıp, geliştirilen bir madde. Farklı kullanım alanlarında istifade edilen ya da potansiyeli araştırılan grafenin adeta süper güçleri var. Özellikle ısı ve elektrik iletiminde mükemmel bir malzeme olan grafen, pek çok bilimsel çalışmaya ilham veriyor.
Manchester Üniversitesi’nden iki bilim insanının bir ilki gerçekleştirerek, bu alanda bir milat kabul edilen 2004 yılında izole etmeyi başardığı grafen maddesi, aslında 1947 yılından bu yana araştırılıyor. Manchester Üniversitesi araştırmacıları Sir Andre Geim ve Sir Kostya Novoselov, uzun yıllardır süren bu çalışmaları, buluşlarıyla zirveye taşıdı. İki araştırmacı, 2010 yılında fizik alanında Nobel Ödülü’nü kazandı ve pek çok bilim insanı için model oldu.
TERMAL HAREKET
Arkansas Üniversitesi’nden bilim insanları da araştırmalarında grafenin termal hareketine odaklandı. Araştırma ekibi, önce maddenin termal hareketini yakalayabilen ve ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren bir devre geliştirdi. Bu icat, düşük enerji ile çalışan cihazların sonsuz temiz enerjiyle çalışabilmesini sağlayabilir.
Araştırmanın sonuçlarına göre grafenin termal hareketi, oda sıcaklığında dahi geliştirilen devre üzerinde bir akım yaratabiliyor. Araştırmacılar, ayrıca devrenin tasarımının da ortaya çıkan enerjinin yoğunluğunu değiştirebildiğini keşfetti. Araştırma ekibi, diyotların açma-kapama, anahtar benzeri davranışının, önceden inanıldığı gibi azaltmak yerine verilen gücü artırdığını da bulmuş. Çalışmanın, atomların termal hareketinin teoride mümkün olsa da bu enerjiyi üretemeyecek kadar minimal olduğuna yönelik tezlerle çelişen sonuçları, bilim dünyası için şaşırtıcı.
PİL YERİNE ÇİP
Grafen, çok düşük frekansta da olsa bir akım yaratabiliyor ve bu keşif teknoloji açısından büyük önem taşıyor. Çünkü günümüzdeki alternatiflerine oranla daha efektif olabileceği düşünülüyor ve bu sayede özellikle küçük boyutlu elektronik sistemler, örneğin sensörler gibi sonsuza kadar temiz enerjiyle çalışacak şekilde üretilebilir. Araştırmacılar, küçük cihazların, pil yerine temiz, sınırsız, düşük voltajlı güç sağlamak için grafene dayalı bir enerji toplama devresi kullanılabileceğini öngörüyorlar.Fizik profesörü ve araştırma ekibinin yöneticisi Paul Thibado, “Grafene dayalı bir enerji toplama devresi, küçük cihazlar veya sensörler için temiz, sınırsız, düşük voltajlı güç sağlamak için bir çipe dahil edilebilir” dedi. Araştırma başarıyla sonuçlanırsa piller yerlerini çiplere bırakabilir.
HEDEF, AKIMI DEPOLAMAK
Arkansas Üniversitesi bilim insanlarının hedefi, akımı daha sonra kullanılmak üzere bir kapasitörde depolayabilmek. Ayrıca bununla uyumlu çalışacak cihazların ve sistemlerin boyutlarının küçültülmesi, minyatürleştirilmesi de hedefler arasında.
13 Ekim 2020 Salı
03 Aralık 2024 Salı
01 Aralık 2024 Pazar
01 Aralık 2024 Pazar
28 Kasım 2024 Perşembe
26 Kasım 2024 Salı