tatil-sepeti

HABER: AYŞE BAŞAK

İnsan gözünün göremediği görüntüleri ve ışık düzeyini algılayabilen bir kamera hayal edin, bu kamera artık gerçek. Harvard Üniversitesi araştırmacıları, polarize ışığı görebilen bir kamera icat etti. Bu kamerayla dünyaya bir karidesin baktığı gibi bakmak mümkün olacak.

Gözlerimizin işleyişi mükemmel ama yapısı gereği sınırlı. Yani insan gözünün belli bir eşiği var ve o eşikten daha hızlı hareket eden bir cismin hareketini göremiyor. Oysa kamera teknolojisi insan gözünün eşik değerlerinin ötesine geçti ve geçmeye devam ediyor. Bir merminin namludan çıkarak ilerleyişini çıplak gözle değil ama kamera aracılığıyla görebiliyoruz. Gözümüz, aynı şekilde polarize ışığı ya da çok küçük objeleri göremez, algılayamaz. Ancak pek çok canlı türü, polarize ışığı ya da bizim algılayamadığımız ışık frekanslarını algılayabilir. Mesela karidesler polarize ışığı görebilir, bu da onlara farklı avantajlar sağlar.

KARİDES BAKIŞI

Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları, buradan hareketle, insan gözünün göremediği polarize ışığı algılayabilen bir kamera geliştirdi. Polarize ışığı gören kamera, bize basitçe bir karidesin bakış açısını kazandırsa da elbette bu küçük canlının hayatındaki avantajlardan daha fazlasını sağlayacak. Bu yeni kamera, yüz tanıma teknolojisinde, kamufle edilmiş cisimlerin seçilmesinde, otonom araçlarda hatta hiç akla gelmeyecek erkek arıların tespiti gibi alanlarda kolaylık sunacak.

EN KÜÇÜK LENS

Kameranın daha önce geliştirilen benzerlerinden en önemli farkı çok küçük olması. Hatta bugüne kadar geliştirilen, polarize ışığı görebilen en küçük lense sahip. Kameranın lensi sadece bir parmak boğumu kadar. Bu kadar küçük bir yer kaplayan lensin kullanım alanları araştırmacıları şimdiden heyecanlandırıyor. Çünkü kısa süre sonra bu lensi akıllı telefonunuzda kullanmanız söz konusu olabilir. İnsansız hava araçları ise akla gelen ikinci alan. Buluş hayatımıza girdiğinde pek çok kolaylık sağlayacağı düşünülüyor.

22 Temmuz 2019 Pazartesi

Etiketler : Teknoloji