tatil-sepeti

HABER: AYŞE BAŞAK

İğne olmaktan korkmak sadece çocuklara mahsus değil. Çocuklar gibi ağlamasalar da yetişkinlerin arasında da iğneden korkanların sayısı az değil. Öte yandan kalçadan, koldan iğne olmak görece kolayken, gözden yapılan iğne tedavisini düşünmenin dahi insanı ürküttüğü bir gerçek. Ne yazık ki, bazı durumlarda gözden iğne olmak gerekiyor ve bu durumda insan, iğne işleminde bir hata olmayacağından emin olmak istiyor.

YENİ BİR YÖNTEM

ABD’nin Harvard Üniversitesi’ne bağlı çalışan Brigham and Women’s Hastanesi’nden bilim insanları, göze yapılan iğnenin hatasız olması için yeni bir yöntem geliştirdi. Özel bir ‘akıllı’ enjektör geliştiren bilim insanları buna i2T2 adını verdi. Bu enjektörü diğerlerinden ayıran özelliği, ucundaki sensörler sayesinde insan vücudunda daha derine doğru ilerlerken, doku farklarını algılayabilmesi. Bir dokudan diğerine geçerken oluşan basınç farkını algılayan sensörler sayesinde iğne içeriye girdiğinde doğru yerde durdurulup, ilaç doğru dokuya zerk edilebiliyor.

DOKUYU FARK EDİYOR

Akıllı iğne, bir milimetreden bile az kalınlıktaki doku değişimini fark ederek enjeksiyonun doğru yere yapılmasını sağlıyor. Göz akı ile arkadaki koroid denilen damar tabakası arasında bulunan subaraknoidal bölüme iğne yapılması için geliştirilen alet sayesinde ilaç tam olması gereken yere zerk ediliyor.

YANLIŞ İLACA ÖNLEM

Akıllı enjektör her ne kadar göz için tasarlanmış olsa da elbette bu icadı vücudun başka yerlerinde de kullanmak mümkün olacak.
Deri ve kaslar arasındaki ince tabakalarda kullanılmasının düşünüldüğü enjektör, şu ana dek sadece göz için değil, vücudun diğer bölgeleri üzerinde yapılan laboratuvar denemelerinde de çok başarılı oldu. Dr. Girish Chitnis, enjektör iğnelerini küçük bir ilave ile tamamen başka bir şeye dönüştürdüklerini ve bu şekilde artık yanlış yere ilaç zerk etme veya aşırı ilaç verme sorunlarının ortadan kalkabileceğini kaydetti. Klinik öncesi denemelere geçirilmesi planlanan ürünün, yakın bir zamanda standart haline gelebileceği belirtiliyor.

11 Mart 2019 Pazartesi

Etiketler : Teknoloji