Salı, 05 Kasım, 2024
Son yıllarda savunma sanayinde büyük başarılar elde eden Türkiye, ASELSAN’ın geliştirdiği hava savunma sistemi ‘Gökkubbe’yi yakın zamanda ülke sathına yayacak.
OSMAN KUVVET
Savunma sanayinde büyük başarılar elde eden Türkiye, milli teknolojilerle yeni projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, geliştirdikleri hava savunma sistemi ‘Gökkubbe’yi yakın zamanda ülke sathına yayacaklarını söyledi.
SAHA MBA Üst Düzey Bürokrat ve Sektör Liderleri Eğitimi kapsamında bir sunum gerçekleştiren Akyol, şirkette 10 bin 600 personelin çalıştığını ve bunların yüzde 63’ünün mühendis olduğunu belirtti. Akyol, personelin yaş ortalamasının 34 olduğuna, Avrupa’daki şirketlerde ise bu ortalamanın 50’lerde olduğuna dikkat çekti.
ASELSAN’ın yüksek teknolojili ürünler ürettiğini anlatan Akyol, Türkiye’nin savunma sanayi ihracatında kilogram başına düşen değerin 1.4 dolar iken, ASELSAN ürünlerinde bu değerin 2 bin doları bulduğunu söyledi.
SON 6 YILDA 793 ÜRÜN
ASELSAN’ın millileştirdiği ürünlerden de bahseden Akyol, 2018 sonrası 793 ürünü millileştirdiklerini, bu ürünlerden ülkenin elde edeceği potansiyel kazancın 1 milyar doları geçtiğini kaydetti. Şu an 258 üründe daha millileştirme faaliyetlerinin sürdüğünü belirten ASELSAN Genel Müdürü, artık transistör ve çip seviyesine kadar yerli ve milli çözümler üretebildiklerini söyledi.
Savunma sistemleri, radar-elektronik harp, mikroelektronik güdüm gibi çeşitli faaliyet alanları olduğunu kaydeden Akyol, ürettikleri hava savunma sistemlerinin bu birimlerin her birinin katkısını barındırdığını belirtti.
Modern hava savunma konsepti ve ASELSAN tarafından üretilen katmanlı hava savunma çözümleri hakkında da bilgi veren Akyol, ‘Çok Alçak İrtifa’, ‘Alçak İrtifa’, ‘Orta İrtifa’ ve ‘Yüksek İrtifa’ hava savunma sistemlerini tanıtarak, şunları söyledi:
“Hava savunma döngüsü tehditlerin tespiti ile başlar, takip teşhisi ile devam eder, sonrasında değerlendirme ve analizler yapılır, en uygun silah ilgili tehdide atanır. Sonrasında angajman için algoritmalar çalıştırılır, hedef bilgileri sürekli olarak işlenerek maksimum düzeyde etkinliğin sağlanması için analiz işlemleri devam eder. Son olarak da hedefin imhası sağlanır. Bu hava savunma döngüsünde radarlar, komuta kontrol sistemleri, haberleşme sistemleri, atıcı platformlar gibi birçok büyük sistem birlikte çalışır.
ASELSAN’ın her bir alan için özelleşmiş sistem çözümleri mevcut. Bununla birlikte bu sistemlerin entegre çalışarak etkin bir hava savunma sistemi oluşturmaya yönelik hava savunma mimari tasarım yetkinliği de bulunuyor. Ayrıca önleyici füze üzerinde de veri bağı arayıcı başlık gibi ASELSAN uzmanlığında olan birimler yer alıyor.”
YURT SATHINA YAYILACAK
Sunumunun ardından katılımcıların sorularını da yanıtlayan Akyol, ASELSAN’ın geliştirdiği hava savunma sistemlerinin son dönemde çok konuşulan İsrail’in Demir Kubbesi ile boy ölçüşüp ölçüşemeyeceği konusunda şunları söyledi: “Biz de aslında uçtan uca hava savunma sistemimize Gökkubbe dedik. Bunu şu anda Türkiye sathına yayıyoruz. Teknoloji olarak belli bir yetkinliğe geldiğimizi düşünüyorum.
Demir Kubbe’yi bizden daha öne çıkaran, ‘Bizim şurada eksik olduğumuz bir şey var’ diyeceğimiz özel bir konu söyleyemeyeceğim. Biraz o coğrafyanın durumu gereği, oradaki faaliyetler çok ön plana çıktı. Biz uçtan uca sistemimizi bütün paydaşlarımızla birlikte tamamladık.”
3 BİN 400 TEDARİKÇİ
Bu alanın gelişmesi için bu yıl ilk kez Teknofest’te hava savunma sistemi projelerinin de yarışma ayağına dahil edildiğini belirten Akyol, hassas üretimin geliştirilmesi ihtiyacına da dikkati çekti. Akyol, mühendislik kapasitesindeki ihtiyaca yönelik soruya ise “Sahaya çok ürün vermiş bir firmayız. Bir üs bölgesinde belki 20 tip ASELSAN ürünü görüyorum. Mühendislerimiz sahaya gitmediğinde anlamsız projeler olduğunu görüyorum. Üretimde kaliteli ve büyümeyi destekleyecek çalışmalar önemli bir eksiklik. Zorluk seviyesi yüksek üretimde, yeteri kadar üretici bulamıyoruz. 3 bin 400 tedarikçimiz var; bu sayının artmasındansa zorluk seviyesi yüksek üretimi artırmak ya da kaliteyi yükseltmek daha önemli. Mekanik üretimde belki 50 üretici var ama hassas mekanikte 2-3 üretici var” yanıtını verdi.
Gökkubbe hava savunma sistemi toplam 4 katmandan oluşuyor.
1. katman: KMS, KORKUT, AİC, İHTAR, ŞAHİN, GÖKER ve GÖKBERK
2. katman: HERİKKS, C-RAM, HERIKKS-VI, HİSAR A+, GÖKDEMİR ve GÜRZ
3. katman: KALKAN, KALKAN II, HİSAR O+ ve HİSAR U
4. katman: SİPER, SİPER ÜRÜN 1 ve SİPER ÜRÜN 2
Öte yandan, STR, KALKAN, MAR ve AKR gibi radar sistemleri de Gökkubbe’de bulunuyor.
KİLOGRAMI 2 BİN DOLAR
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, şunları söyledi: “Türkiye’nin kilogram başına ihracat miktarı 1.4 dolar, savunma sanayi için 58-60 dolar civarında. ASELSAN’da ise 2 bin dolar seviyesinde. Teknolojinin en nitelikli tarafıyla uğraşıyoruz. Bunu seri üretimini de başlattığımız ürünlere devirdiğimizde; arayıcı başlıkların kilogram değeri 12 bin dolar, İHA kameralarımız 20 bin dolar, burun radarı 30 bin dolar, arayıcı başlık ve kameraların, radarların dedektörleri 50 bin dolarlarda. İşte hayal ettiğimiz yüksek katma değer üreten Türkiye’nin somut örneği. 2030 sonunda Defence Top 100’de ilk 30’a girmek istiyoruz. Şu an 4 yıl bizi götürecek siparişimiz var.”
06 Mayıs 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
01 Kasım 2024 Cuma
30 Ekim 2024 Çarşamba