Giyilebilir yama ile deriden ilaç uygulaması

Hiç kimse sık sık iğne olmaktan, hatta bir gün içinde ağızdan çok sayıda ilaç almak zorunda kalmaktan hoşlanmaz.

Giriş: 29.01.2024 - 09:57
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 

Amerikan Kuzey Carolina Üniversitesi, kronik bir rahatsızlıkta ya da akut bir durumda peş peşe alınan ilaçları takip etmekte zorlananlar için bir buluş gerçekleştirdi. Bu yeni giyilebilir yama, bir akıllı telefon ile eşleştirilerek farklı ilaçların deri yoluyla ağrısız bir şekilde uygulanmasını sağlayacak. Özellikle unutkanlık yaşayan Alzheimer hastaları için büyük konfor sağlayacak. Uzay-zamansal İsteğe Bağlı Yama (SOP) olarak adlandırılan deneysel cihaz, Kuzey Carolina Üniversitesi’nde profesörler Wubin Bai ve Juan Song liderliğindeki bir ekip tarafından geliştirildi. Buluş, mikroiğneli yama olarak bilinen mevcut bir gadget türünün en ileri örneği.

 

YENİ BULUŞUN FARKI

 

Bir süredir hayatımızda olan bu yamalar, alt kısımlarında bir dizi küçük, keskin, ilaç yüklü mikro-iğneler bulunan küçük polimer tabakalardan oluşuyor. Mikro-iğneler ağrısız bir şekilde derinin üst katmanına nüfuz ederek farmasötik yüklerini vücuda salıyorlar. İlaç, önce cilt hücreleri arasındaki sıvıya giriyor ve daha sonra kan dolaşımına taşınıyor. Yeni buluş ise farklı; üst yüzeyinde bir elektrik devresi bulunuyor, iğneleri ayrı ayrı farklı ilaçlarla doldurulabiliyor ve tüm iğneler ince bir altın kaplamayla kaplanarak yamanın cilde ilk kez uygulandığında iğnelerin erimesi önleniyor. Ayrıca bir akıllı telefondan (ya da bilgisayardan) gelen kablosuz sinyal ile etkinleştirilebiliyor. 

 

ALZHEİMER GİBİ KRONİK HASTALARA

 

Buluş, laboratuvar testlerinde farelere birden fazla dozda melatonin uygulamak için başarıyla kullanıldı. Bu teknolojinin özellikle Alzheimer hastalığı gibi kronik hastalıkları tedavi etmek için kullanılabileceği ve önceden belirlenmiş bir programa göre gün boyunca farklı ilaçları uygulayabileceği düşünülüyor. Cihazın en önemli özelliği ve sağladığı büyük kolaylık, düzinelerce konsantre ilacı bünyesinde barındırabilmesi ve bunların sıralı salınımını otomatik olarak programlayabilmesi. Araştırmayla ilgili bir makale yakın zamanda Nature Communications dergisinde yayınlandı.