Gine’yle ticaret fırsatları ele alındı! Hedef 500 milyon dolar

Batı Afrika’nın yükselen pazarlarından Gine, inşaattan enerjiye, tarımdan madenciliğe kadar birçok alanda ticaret fırsatı barındırıyor. Türkiye ile Gine arasındaki 240 milyon dolarlık ticaret hacminin 500 milyon dolara çıkarılması hedefleniyor.

Giriş: 04.04.2025 - 14:06
Güncelleme: 04.04.2025 - 14:06
Gine’yle ticaret fırsatları ele alındı! Hedef 500 milyon dolar

Türkiye ile Gine arasında ikili ilişkilerin gelişmesine rağmen ticaret hacmi henüz istenilen seviyede değil. İki ülke arasında mevcut ticaret hacmi 240-250 milyon dolar seviyesinde. Bu rakamın 500 milyon dolara çıkarılması hedefleniyor. 


İstanbul Ticaret Odası bu hedefe ulaşılması amacıyla ‘Gine’ye Yönelik Ticaret ve Yatırım Fırsatları’ webinarı düzenledi. Webinarın açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, Oda olarak webinar etkinlikleriyle binlerce kilometre ötedeki bir coğrafyaya daha bu sayede erişme imkanı yakaladıklarını söyledi. Eyyüpkoca, Gine Yan Sanayi Borsası’nın da webinara katılmasının artan işbirliğinin somut bir göstergesi olduğunu belirtti. 


STRATEJİK PARTNER

Gine’nin 300 km’lik kıyı şeridi uzunluğu, yüzde 40’ı 15 yaşın altındaki genç nüfusu ve eşsiz doğal kaynaklarıyla Batı Afrika’nın cazibe merkezi olduğunu vurgulayan Eyyüpkoca, şöyle devam etti: “Gine, özellikle dünyanın en büyük demir madeni olması planlanan Afrika’nın mega projesi Simandou ile son derece büyük bir potansiyeli elinde tutuyor. Türkiye ise altyapı alanındaki tecrübesi ve donanımıyla Gine için stratejik partner olabilecek ülkelerin başında geliyor. Bugün itibariyle ticaret hacmimizin ulaştığı en yüksek rakam 298 milyon dolar. Batı Afrika ile dış ticaretimizde Gine’nin aldığı pay yüzde 4.64. Kısa vadede bu rakamı 500 milyon dolara ulaştırmak, ilişkilerimizi stratejik düzeye taşımak elimizde.”

ÇİFTE VERGİLENDİRME AVANTAJI

Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması gibi adımların yürürlüğe girmesinin de ikili ticari ilişkilere büyük ivme kazandıracağına işaret eden Eyyüpkoca, “İstanbul Ticaret Odası olarak Gine ile işbirliğimizin katlanarak artacağına inanıyoruz ve her konuda güç birliği yapmaya hazırız. Nitekim Afrika ile ilişkilerimizde her zaman kardeşçe çalışmaya ve birlikte kalkınmaya inandık. Bu bakış açısıyla Afrika ülkelerinin birçoğu ile de sıkı ekonomik ve sosyal ilişkiler tesis edecek faaliyetlere öncelik verdik” dedi.  


ZENGİN MADEN YATAKLARI

Konakri Büyükelçisi Rifat Cem Örnekol ise Türkiye ile Gine arasında büyükelçiliklerin karşılıklı açılmasıyla ilişkilerin daha da gelişeceğini söyledi. Gine’nin maden kaynaklarının yanı sıra birçok alanda büyük bir potansiyel sunduğunu dile getiren Örnekol, yatırım yapacak kişilerin doğru iş insanları ve paydaşlarla irtibat kurabilmelerinin önemine dikkat çekti.  İş insanlarının Gine’deki potansiyelin farkında olduğunu, ancak ülkeyi çok iyi tanımadıklarını dile getiren Örnekol, şöyle konuştu: “Bu sebeple Gine’nin tanıtımı için de faaliyetlerde bulunuyoruz. Gine maden anlamında çok zengin. En başta boksit madeni geliyor. Yeni demir madenleri ve cevheri çok yüksek başka madenler de keşfedildi. Burada ilk madenin sonbaharda çıkarılması öngörülüyor. Bu yatırımları da Çin’in ardından çok uluslu şirketler yapıyor. Rusya, ABD ve Hindistan, boksit madenlerini doğrudan çıkarıp satıyor. Maden alanlarına kamunun desteğiyle yatırım yapılmasında fayda var.” 


TÜRK MALLARINI SATMA İMKANI

Örnekol, Türk ürünlerinin Gine pazarındaki satış imkanlarına ilişkin şu bilgiyi verdi: “Otomotiv parçalarından tüketim malzemelerine, inşaata kadar çok geniş yelpazede potansiyel var. İş insanlarımıza bu pazara girmelerini tavsiye ediyoruz. Ama pazara giriş yaparken de sağlam, güvenilir bir otak bulmak çok önemli. Kısa ve orta vadede ilişkileri artırmak, burada Türk ürünlerini daha fazla satmak için imkanımız var.”


İNŞAAT VE ENERJİDE POTANSİYEL YÜKSEK

Konakri Ticaret Müşaviri Enes Akel, Gine’nin tanıtılması, iş fırsatlarının Türkiye’deki girişimcilere anlatılması için çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Yatırımları ve işbirliğini artırmak, sinerji yaratmak, sadece Gine ile sınırlı değil. Afrika’da diğer ülkelerle de fırsatlar var. İnşaat ve enerjide potansiyel çok yüksek. Bu nedenle yeni konutlara ve kamu binalarına ihtiyaç var. Güneş enerji yatırımlarına da çok uygun bir ülke. Gine sahip olduğu avantaja rağmen gelişmişlik olarak en alt sıralarda yer alıyor.”


PAZARDAKİ AVANTAJLAR

* Uluslararası havalimanı ve liman

* ECOWAS üyeliği

* Gümrük ve vergi muafiyetleri

* Genç ve artan nüfus

* Tüketimdeki artış

* Sermaye sahipleri

* Güvenlik

* Kolay şirket kuruluşu ve yüzde 100 sermaye sahipliği

* Teknik personel eksikliği


GİNE’YE NE İHRAÇ EDİYORUZ? 

* Bağlantı parçaları takılmamış diğer elektrik iletkenleri

* Demir/çelikten diğer inşaat aksamı

* Demir/alaşımsız çelikten çubuklar 

* Makarna

* Diğer yağlar ve müstahzarlar

* Nargile tütünleri

* Metaller için sıcak hadde makinaları ve kombine haldeki sıcak ve soğuk hadde makinaları

* Plastikten damacana, şişe, matara ve benzeri eşya


GİNE’DEN NE İTHAL EDİYORUZ? 

* Balık kabuklu deniz hayvanı, yumuşakça veya diğer su omurgasızlarının unları, kaba unları ve pellet

* Kakao dene ve kırıkları 

* Balıkların katı veya sıvı yağları ve bunların fraksiyonları

* Susam tohumu

* Kahve

* Orkinos ve diğer balıklar

* Kaju cevizi