Georgia Tech mühendisleri, yuvarlak solucanlar olarak bilinen nematodların zıplama davranışlarından esinlenerek, bacakları olmadan basketbol potası yüksekliğine sıçrayabilen yumuşak bir robot tasarladı. Bilim insanları, sadece 5 inç uzunluğundaki silikon ve karbon fiberden yapılmış bu cihazla, robotik alanda yeni bir sıçrama potansiyeli yakaladı.
DOĞADAN YÜKSELEN TEKNOLOJİ
Araştırmacılar, nematodların kendilerini ileri ya da geri fırlatmak için vücutlarını kıvrımlı şekillere sokarak hareket ettiklerini yüksek hızlı kameralarla belgeledi. Bu gözlemlerden yola çıkarak geliştirilen robot, herhangi bir bacak sistemine ihtiyaç duymadan, gövdesindeki enerji birikimini kullanarak 10 feet (yaklaşık 3 metre) yükseğe sıçrayabiliyor.
ENERJİYLE SIÇRAMA
Yumuşak robotun çalışma prensibi, nematodların sıçrama sırasında vücutlarında oluşturdukları kıvrımlardan elde ettikleri enerjiye dayanıyor. Araştırmalar, bu kıvrımların nematodlara, enerji depolama ve yönlendirme kabiliyeti sağladığını gösterdi. Bilim insanları, nematodların vücut kıvrımlarını kullanarak hem ileriye hem de geriye zıplama yönlerini etkin şekilde belirleyebildiklerini ortaya koydu.
KARBON FİBER GÜÇLENDİRME
Elde edilen verilerle, nematod hareketleri bilgisayar ortamında simüle edildi ve ardından robotlar üretildi. Başlangıçta silikonla oluşturulan robotlar, zıplama kabiliyetini artırmak amacıyla karbon fiber omurgayla güçlendirildi. Bu sayede robotlar, bir milisaniyenin onda biri sürede enerjilerini serbest bırakarak sıçrayabiliyor.
ZORLU ARAZİLERE UYUM
Araştırmacılar, bu tür robotların gelecekte arama-kurtarma görevlerinde, öngörülemeyen ve engellerle dolu zorlu arazilerde önemli görevler üstlenebileceğini belirtiyor. Çalışmanın aynı zamanda uzay görevleri gibi farklı koşullarda faaliyet gösterecek robotların geliştirilmesine ışık tutabileceği ifade edildi.
Georgia Tech laboratuvarları, doğadaki canlıların sıra dışı fiziksel özelliklerinden ilhamla yeni nesil robot teknolojileri üretmeye devam ediyor. Yapılan çalışma, robotikte hem malzeme kullanımı hem de hareket kabiliyeti açısından minimal ve etkili çözümler sunma potansiyeli taşıyor.