tatil-sepeti

Keçeden ahşap yakmaya, hüsn-i hattan sulu boyaya kadar birbirinden farklı sanat dalları Yeni Cami Hünkar Kasrı dükkanlarında sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçılar altı ay boyunca bu dükkanlarda hem sanatlarını icra edip hem de satış yapabiliyor.

 

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

 

İstanbul Ticaret Odası tarafından restore edilerek sanat dünyasına kazandırılan Yeni Cami Hünkar Kasrı dükkanları, bu yılın ilk sanatçılarını ağırlamaya başladı. 

 

BEŞ SANAT 

 

Keçeden ahşap yakmaya kadar birçok sanat dalının icra edildiği dükkanlar, altı ay süre için ilgili sanatçıya tahsis ediliyor. Hem satış hem üretimin aynı anda gerçekleştiği dükkanlarda alt yapı imkanları İTO tarafından karşılanıyor. 

 

Bu dükkanlar için her yıl binlerce başvuru yapılıyor. Başvurular arasından 3.5 asırlık Hünkar Kasrı’nın ruhuna uygun olan sanat dalları konuk olarak seçiliyor. Bir zamanlar muhafız askerlerin barınma mekanı olarak kullanılan küçük odalarda bu dönem; hat ve kaligrafi, tezhip ve minyatür, ebru, keçe, ahşap yakma ile sulu ve yağlı boya sanatının önde gelen isimleri eserlerini üretip sergileme imkanı buluyor. 

 

RESİM YAPMAK İHTİYAÇ 

 

Sanat dükkanlarının konuklarından biri olan Banu Durukan klasik boyama teknikleri ve hat sanatını buluşturarak eserler üretiyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olduktan sonra halı ve kilim tasarımı gerçekleştiren Durukan için sanat bir ihtiyaç. “Sanatla demlenen ruhlar eser üretmezse nakıs kalıyor” diyen Durukan, “Bazı zamanlar oluyor ki, bu eserleri ortaya çıkarmak ekmek gibi su gibi oluyor” diyor. Durukan sulu, pastel, akrilik gibi boyalarla ürettiği resimleri hat sanatı ile buluşturarak sanatseverlere sunuyor.  

 

İŞLETMEDEN SANATA 

 

Hünkar Kasrı’nın renkli dükkanlarından biri de keçe sanatına ayrılmış durumda. Keçe sanatçısı Nihal Hoşgel, işletme eğitiminin ardından sanata yönelen bir isim. Sanat malzemeleri satmak için açtığı atölyede kendini sanatın içinde bulan Hoşgel; keçeden yapılmış giyimden takıya, tablodan çantaya kadar birbirinden farklı ürünlerle Hünkar Kasrı’na sanat nefesi veriyor. Hoşgel, keçe sanatı için şu bilgileri paylaşıyor: “Keçe; yün, su ve sabunun bir araya geldiği bir sanat dalı. Her bir parçada el emeği var ve ürünlerin tamamı eşsiz. Türklere özgü bir sanat dalı, ancak yurt dışında da artık çokça icra ediliyor. Hem ekolojik hem de organik bir sanat. Sanatsal bilgisi olmayanlar bile rahatlıkla bu sanatı icra edebilir.” 

 

İSMEK KURSUYLA GELEN USTALIK

 

Sanatçı Büşra Türk, Hünkar Kasrı’nda ebru sanatını icra ediyor. Ebru yapmak isteyenlere de mihmandarlık yapan Türk, bu sanata İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları’nda (İSMEK) başlamış. Aslen anaokulu öğretmeni olan, ancak sanat merakı ile kurslara giden Türk, ihtisas eğitimlerinin ardından sergi açmaya başlamış. Türk, klasik tabloların yanı sıra farklı objelere de ebru sanatını aksettiriyor.

 

60 YAŞINDA BAŞLADI



 

Hünkar Kasrı dükkanlarının en renkli simalarından biri de hüsn-i hat sanatını ahşap yakma yöntemi ile icra eden Yaşar Kaykun. 1933 doğumlu olan Kaykun, sanata sonradan yönelen isimlerden. Medrese kültüründen gelen Kaykun, 60 yaşından sonra ahşap yakma yöntemi ile hüsn-i hat sanatını icra etmeye başlamış. Bu işin mayasının sabır olduğunu ifade eden Kaykun, “Hat sanatçısı ölür, hat yazısı baki kalır. Sabır ilmini öğrenmek isteyen hat sanatında yoğrulsun” ifadelerini kullanıyor. Kaykun’un ahşap yakma sanatı ile icra ettiği eserler turistler tarafından da ilgi görüyor. 

 

SANATIN EN ÜSTÜN HALİ 

 

Hacettepe Üniversitesi İç Mimarlık ana bilim dalı mezunu olan yüksek iç mimar Arzu Gence, seramik, klasik resim gibi farklı sanat dallarında eserler üretiyor. Hünkar Kasrı’na ise hüsn-i hat dalındaki eserlerle konuk oluyor. Gence, “Hüsn-i hattın sanatın son durağı olduğunu düşünüyorum. Picasso’nun da ‘sanatın ulaşabileceği son nokta budur’ dediği gibi hüsn-i hattı, tüm sanat dallarından farklı görüyorum. Hat sanatının insan ruhunu eğiten bir felsefesi var” diyor.

 

HEM MİNYATÜR HEM TEZHİP 

 

Hünkar Kasrı dükkanlarının disiplinler arası geçiş yapan sanatçılarından biri de Asiye Atıcı. Hem tezhip hem de minyatür çalışmaları bulunan Atıcı’nın sanat merakı çocukluk yıllarında başlamış. Kız meslek lisesi resim bölümünün ardından olgunlaşma enstitüsünde eğitimine devam eden Atıcı, pek çok karma sergiye de katılmış. 

06 Mart 2023 Pazartesi