HABER: İLKER BAŞÖZ
Dünyanın en büyük otomobil fuarlarından olan Cenevre Otomobil Fuarı geçtiğimiz günlerde birçok otomobil üreticisine ev sahipliği yaptı. 1905’ten bu yana düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı, 9 Mart’ta 87. kez kapılarını açtı. Dünya otomotiv sektörüne yön veren firmaların modifiye otomobillerini, yeni modellerini ve otonom sürüş teknolojisi yatırımlarını sergileme şansı bulduğu Cenevre’de toplam 900 otomobil sergilendi.
Yaklaşık 700 bin otomobil tutkununu ağırlayan Cenevre Otomobil Fuarı’nda 30 ülkeden 200 marka görücüye çıktı. Fuarda en çok ilgi gören spor otomobil modellerinin yanı sıra büyük otomobil üreticilerinin tasarladıkları fütürist modeller de zihinlerde gelecekteki ulaşımın nasıl olacağını şekillendirdi.
İşte geleceğin otomobillerinden 5 örnek…
SÜRMEYİN, KOMUT VERİN YETER
Honda’nın tasarladığı sürücüsüz ve elektrikli bir otomobil olan bu model boş durmak yerine sürekli olarak kullanılabilecek şekilde tasarlanmış.
İki koltuğu bulunan Honda tasarımı öyle ilginç ki, siz programladığınızda çocuğunuzu okuldan alıp geliyor. Bu esnada sürücü arabayı kullanmak zorunda kalmıyor. Honda’nın bu tasarımı fazla enerjisini kaynağa aktarabilecek şekilde de programlanabiliyor.
HEM ÇEVRECİ HEM EN UZUN MENZİLE SAHİP
Hyundai’nin tasarladığı Hyundai FE Fuel Cell Concept, geleceğin hidrojen yakıt hücreli otomobilleri hakkında ipuçları taşıyor. Bu yeni yakıt sistemi, var olan sistemden yüzde 20 daha hafif ve yüzde 10 daha verimli olarak performans sergileyecek. ‘FE’ konsepti ise aracın benzersiz yakıt tipini vurgularken aynı zamanda otomobilin ekolojik özelliklerini yansıtan Future Eco’yu temsil ediyor. Hyundai FE Fuel Cell Concept, 800 kilometre menzile sahip ve bu durum Hyundai’nin konsept otomobilini piyasadaki en uzun menzilli yakıt hücreli otomobiller arasına sokuyor.
TOPLU TAŞIMAYA ALTERNATİF OLACAK
Japon otomotiv devi Toyota’nın gelecekte toplu ulaşım araçlarına ve motosikletlere alternatif olması için tasarladığı i-TRIL Concept fuarın ilgi çeken araçları arasındaydı. Düşük hızlarda giderken bile sürücüsüne eğlenceli bir sürüş imkanı veren i-TRIL Concept hafif olmasıyla da dikkat çekiyor. Sadece 600 kg ağırlığında olan i-TRIL, 2.830 mm uzunluğa ve 1.460 mm yüksekliğe sahip. Tek koltuğu bulunan otomobilin en ilginç özelliklerinden biri ise gaz fren pedallarının bulunmaması, yani sadece elle ve düğmelerle kontrol edilmesi.
KUTU GİBİ, DİREKSİYONU DA PEDALI DA YOK
Volkswagen’in konsept otomobili kutu gibi bir tasarıma sahip. Siyah iki yana açılır kapılar, yüksek teknolojili ön cam, göz görünümünde tasarlanmış büyük OLED farları bulunuyor. Henüz konsept aşamasında olan Sedric’in, kendi park yerini bulabileceği, çocukları gideceği etkinliklere bırakabileceği ve bir yerdeki paketlerinizi alıp gelebileceği ifade ediliyor. Rota, trafik ve beklenen sürüş süresi konusunda yolcularıyla iletişime geçebilen Volkswagen Sedric’te direksiyon veya pedal gibi her otomobilde bulunan parçalar yok.
YAPAY ZEKAYLA TRAFİĞİ AŞIYOR
Italdesign ve Avrupa merkezli uçak üreticisi Airbus işbirliğiyle tasarlanan bu uçan otomobil, özellikle şehir içi taşımacılık ve ulaşım için planlanmış. Üzerinde dört ayrı pervane ile tıpkı bir dronu andıran Pop.Up’ın tamamen elektrikli olması öngörülüyor. Yapay zeka ile yönetilecek otomobil, şehirdeki trafik durumuna göre en iyi çözümü sunacak. Yani gideceğiniz mesafede kara yolunda trafik olması durumunda, Airbus’ın geliştirdiği teknoloji size havalanmayı önerebilecek.