tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

İstanbul Ticaret Odası, gelecek tahminleri ve değişim öngörüleriyle şirketlere ve devletlere dahi fikir veren ünlü fütüristleri İstanbul’da sahneye çıkardı. İTO’nun bu yıl ilkini düzenlediği ‘futuristanbul’ zirvesinde ilk konuşmacı Da Vinci Enstitüsü Direktörü ve Google gelecek bilimcisi Thomas Frey oldu. İngiltere’nin en saygın finans yazarlarından ekonomist fütürist Hamish McRae ve dijital teknolojinin siyasal ve sosyal yapılarda oluşturduğu etkiler üzerinde uzman Ben Hammersley de iş dünyasının temsilcileri, teknoloji meraklıları, profesyonel yöneticiler ve üniversite öğrencileri tarafından ilgiyle takip edildi.

Futuristanbul2017 zirvesine katılan Thomas Frey, “Geleceğin Sosyolojik Trendleri ve Bir Köprü Olarak Türkiye” başlıklı sunum yaptı. Frey, “2023’e kadar 2 milyar işin ortadan kaldırılacağını söylemiştim. Bunu 2 milyar kişi işsiz kalacak demek için söylemedim. İnsanları uyandırmak için söyledim. İnşaatlarda kullanılan su terazisi artık mobil aplikasyonlarla indirilebiliyor.
Artık ustalara olan ihtiyacımız azalıyor” dedi.

YENİ İŞ KOLLARI

Thomas Frey, gelecek nesiller için gereken iş kollarına da değindi. Frey, gelecekte çalışma alanlarının sanal gerçeklik, sensör teknolojileri, 3 boyutlu yazıcılar ve drone’lar gibi endüstrilerden geleceğini ifade etti.

Frey, drone’lara ilişkin şu öngörülerini dile getirdi: “Drone uçurmak için 192 yöntemden bahsediliyor.
Bunlar sadece kurye veya havadan çekim için mi kullanılacak? Drone’lara hoparlörler, mikrofonlar, kızıl ötesi gereçler, tekerlek eklesek neler olur? Peki robotik kollar eklesek… Drone ambulanslar da yakında geliyor. Drone’lar çok uzak olmayan bir gelecekte bireysel yardımcılarınız haline gelebilir.”

KOMUTA MERKEZLERİ

Frey, drone’ların geleceğin dünyasında en önemli iş gücünü oluşturacağını ifade ederek, şunları söyledi: “Yakında İstanbul dahil büyük şehirlerde 50 bin drone uçacak. Yüzden fazla alanda insanların hayatına değecek. Geleceğin sesine kulak verirsek hazırlanırız. Kurye, ambulans şoförü, polis, ev taşıyıcılar… Bu meslekleri gelecekte drone’lara kaptıracağız ama drone komuta merkezi görevlileri, veri analistleri ve buna benzer yeni iş tanımları çıkacak.”

TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ

“Ekonomi ve Finanstan İnsana Gelecek Dünya” başlıklı sunum yapan Hamish McRae, Türkiye’nin son 15 yılına bakıldığında çok aydınlık demokrasiye sahip bir ülke gördüğünü söyledi. Türkiye’nin daha çok gelişecek potansiyeli olduğunu belirten McRae, “Türkiye potansiyelini ortaya koyuyor, dünyadaki konumu sayesinde de büyüyor. Bazı ülkelerin çok hızlı büyümesi nüfus oranının artmasından kaynaklanıyor. Siz ‘yumuşak karınsınız’. Burada devreye ekonominin gelişmesini sağlayacak eğitimli kişiler giriyor. Siz demografik yapınızla aşırı derece şanslısınız. Ülke olarak gençlerinizi iyi eğittiğinizi biliyorum. Türkiye büyük bir başarı yazacak” diye konuştu.

2050 TÜRKİYESİ

2030 itibariyle Türkiye ekonomisinin 14. büyük ülke olacağını öngören McRae, 2050’de ise Türkiye’nin 12. sırada yer alarak, istikrarlı büyümesini sürdüreceğini kaydetti.

Küreselleşmenin doğasının değişeceğine dikkati çeken McRae, “30 yıl içinde ekonomik güç Çin ve Hindistan’ın eline geçecek. Türkiye de ekonomik masada bu geçişin bir parçası olacak. Avrupa ise ekonomik olarak geride kalacak” dedi.

PLANLAR 3-5 YILLIK

“Gelecek Dünya Düzeninde Sosyal ve Finansal İnsan” başlıklı bir konuşma yapan Ben Hammersley ise “Değişim o kadar hızlı ki, mantıklı tahminler zorlaştı” dedi. 60’lı yılların önemli şirketlerinden 30-40 yıl sonrasını tahmin etmelerinin beklendiğini hatırlatan Hammersley, “Bugün bu tahminler 3 yıla indi. Maksimum 5 yıldan ilerisi için doğru diyemeyiz” dedi.

OTONOM GELİŞECEK

Sürücüsüz araçlar konusunda çok hızlı gelişmeler yaşandığını ve otomobilden kamyona bu araçların yollarda olduğunu söyleyen Hammersley, “Gelecek teknolojileri ve ürünleri hakkında doğru tahmin yapsak bile bunun zamanı konusunda kesin konuşmak mümkün değil. En iyilerimiz, teknolojik gelişmeyi fiziksel sağlıklarını koruma yönünde kullanacaklar” diye konuştu.

TERMİNATÖR OLMAZ

Hammersley, “Yapay zekadan, robotlardan korkmalı mıyız?” şeklindeki soruya da şu cevabı verdi: “İnsan kalitesinde bir yapay zekadan bahsetmiyoruz. Terminatörler olmayacak. Aslında yavru kedi zekasına sahip olacaklar. Tek bir görev yapmaya yönelik üretilecekler. Fakat esas tehlike 50 bin yapay zekalı ürünün etkileşime girdiğinde ne olacağı konusunda.”

BİLGİYİ AKSİYONA DÖNÜŞTÜRMELİ

İTO’nun, Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde düzenlediği futuristanbul2017 etkinliğinde bir de panel gerçekleştirildi.
Gazeteci Dr. Şeref Oğuz, Dr. Hakan Tetik ve sanatçı Müfit Can Saçıntı gelişim ve gelecek fikirlerini kritik etti.
Oğuz, 1900’lerin başında 2000 yılının tasvir edildiği çizimlerden örnek vererek, “O zamanki öngörülerde uçan araçlar, uçan polisler vardı. Ancak kanatlara mahkumdular. Benzer şekilde kuaförden tarlaya birçok yerde işin mekanik kollarla yapılacağı öngörülmüştü. Orada da mekanizmanın buhar gücüne ihtiyaç duymaya devam edeceği tahmin ediliyordu” dedi.

Dr. Tetik ise salonda katılımcılarda çok fazla bilgi olduğunu, ancak fazla bilginin iyi gelmediğini savundu. Tetik, “Bilgiyi aksiyona dönüştürmek gerekiyor. Şirketler için en büyük engel şirketlerin bildikleridir. Büyük tehditler şirketlerin bildikleri yerlerden değil, dışarıdan geliyor” dedi.

İŞ DÜNYASININ GELECEĞE BAKAN GÖZÜYÜZ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, İTO olarak dünyaca ünlü gelecek bilimcilerini futuristanbul’da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, Türk iş dünyasının geleceğe bakan gözü olmaya devam edeceklerini söyledi. Meselenin geleceğe yürümek değil, onu inşa etmek olduğunu anlatan Çağlar, “Gelecek kavramı bizler için bir gizem olmanın ötesinde bir inşa sürecine, bir tasarım çabasına dönüştü. Zira geleceği tahmin etmenin en iyi yolu da, onu inşa etmek için çalışmaktan geçer. İşte futuristanbul, böylesi bir zamanda İstanbul Ticaret Odası’nın gelecek çabasının bir ürünü olarak hayat buldu” diye konuştu. Çağlar, hayatta her şeyin bir ‘neden’ ile başladığını belirterek, “İnsana dair her şeyin arkasında bir neden vardır. Gelişme dediğimiz şey, o ‘neden’lerin ardından koşmak, açıklamalarını bulmaktır” dedi.

YAPAY ZEKALI ROBOTLAR ÖĞRETECEK

Yapay zekalı robotların eğitim verme işini 10 kat daha hızlı yapabileceğini söyleyen Thomas Frey, “Robotlar sizin becerinize göre içerik verecek. Ancak muhtemelen eğitimde tek tür bir yapıdan söz edilmeyecek. Diğer yandan online oylama konusu da demokrasi kültürüne katkı sağlayacak” dedi.

DAHA ÇOK AR-GE YAPAN KAZANACAK

Yapay zeka için harcanan paranın arttığını belirten Hamish McRae, “Şimdiye kadar 50 milyar dolar harcandı, bunun iki yıl içinde ikiye katlanması bekleniyor. Bu alana para harcayan sektörler bundan kazançlı çıkacak. Endüstriyel mal üretmek avantaj, ancak fikirler daha önemli olacak” dedi.

SİSTEMLER KENDİ KENDİNİ GELİŞTİRECEK

Mikroçiplerin her yıl iki kat gelişerek dünyayı değiştirdiğini hatırlatan Ben Hammersley, “Çağımızda Elon Musk da otonom araçların, kendi kendine öğreneceğini söylediğinde şaka yapmamıştı. Bu sistemler kendini geliştirecek, ancak robotlar işlerimizi çalmayacak, görevleri üstlenecek” dedi.

11 Ekim 2017 Çarşamba

Etiketler : Gündem