HABER: ŞEREF KILIÇLI
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından hazırlanan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Türk Telekom’un katkılarıyla yayınlanan ‘EGD ve Ekonomi Basın Tarihi 2’ kitabı tanıtıldı. İTO Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin yeni ofisinde gerçekleştirilen basın toplantısına İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, Genel Sekreter Doç. Dr. Nihat Alayoğlu ve BTM Direktörü İbrahim Elbaşı da katıldı.
İTO’YA TEŞEKKÜR
EGD Başkanı Celal Toprak, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, kitabın yayımlanmasındaki katkılarından dolayı İTO ve Türk Telekom’a teşekkür etti. Kitabın içeriğine ilişkin bilgiler de veren Toprak, eserde ekonomi gazetelerinin arşiv haberlerinin yanı sıra ekonomi basınının önde gelen isimlerinin yazılarının olduğunu aktardı.
DİJİTAL DÖNÜŞÜME VURGU
İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay da toplantının BTM’nin Şişli’deki yeni yerindeki ilk faaliyeti olduğunu belirterek, BTM, İTO ve EGD’nin bir arada olmasının çok anlamlı olduğunu söyledi. Dijitalleşmenin bütün sektörlerde değişim sağladığına dikkat çeken Kuralay, şöyle konuştu: “Yazılı basın da kağıttan dijitale dönüşüyor.
Bu işin ekonomisinin nasıl olacağının cevabını aramalıyız. İstanbul Düşünce Akademisi’nde (İDA) bunları tartışalım, konuşalım. Orada yeniliklere açık olacak, bize özgü çalışmalar yapmamız gerekiyor. Kendi hikayelerimizi yazmamız gerekiyor.
Bu topraklarda kurulan medeniyetleri üst üste yığarak kendi tarihimizi yazmalıyız.”
Toplantının sonunda kitabın yayımlanmasına katkıda bulunanlara teşekkür plaketleri verildi.
1857’DEN BERİ
EGD ve Ekonomi Basın Tarihi 2 kitabında, 1857’de çıkan ilk Türkçe ekonomi gazetesi Ceride-i Ticaret’ten itibaren ekonomi basın tarihi, dünyadaki ve Türkiye’deki akademik çalışmalara atıfta bulunularak ele alınıyor. Yakın tarihe yönelik pek çok ekonomik olayın arka planının da anlatıldığı kitap; gazete, dergi, haber ajansı, televizyon ve internet medyasında görev yapan ekonomi gazetecilerinin arşivleri ve tanıklıklarından faydalanılarak oluşturuldu. Ekonomi Gazetecileri Derneği’nden temin edilebilen kitap, 115 sayfa olarak hazırlandı. Kitabın editörlüğünü, EGD Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Ünsalan yaptı. Kitabın ilk cildi 2009’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından yayımlanmıştı.
SUNUM YAZISINI AVDAGİÇ KALEME ALDI
Eserin sunum yazısını İTO Başkanı Şekib Avdagiç yazdı. Avdagiç, ekonomi basınının toplum açısından önemine dikkat çekerek, ekonomi gazetecilerini, ‘toplumla ekonomi arasındaki sağlam köprülerin çalışkan mimarları’ olarak nitelendirdi. Avdagiç, satırlarını şöyle sürdürdü: “Biz de 400 bin tüccarın ortak sesi ve Türkiye’nin halen yayın hayatına devam eden en eski ekonomi gazetesinin sahibi İstanbul Ticaret Odası olarak, bu büyük ailenin ayrılmaz bir parçası olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.”
ÇAĞLAR İÇİN ÖZEL BÖLÜM
EGD ve Ekonomi Basın Tarihi 2 kitabında, bugün aramızda olmayan ekonomi gazetecileri de unutulmadı. Vahap Munyar merhum Namık Ahıska, Kadir Kılıçparlar ise merhum Esen Salihoğlu’yla ilgili hatıralarını kaleme aldı. Ayrıca, kitapta 11 Aralık 2017’de kaybettiğimiz İTO Başkanı İbrahim Çağlar için de özel bir bölüm ayrıldı.