Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Gayrimenkulün piyasa değeri ve muhtemel getirisi hakkında yatırımcılara bilgi veren gayrimenkul değerlemesindeki gelişmeler, İstanbul Ticaret Odası’nda sektör mensuplarıyla paylaşıldı. İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi’nin düzenlediği ‘Gayrimenkul Sektöründe Değer Haritalarının Önemi’ başlıklı panel, hem konunun uzmanlarını hem de sektör mensuplarını bir araya getirdi.
Panelin açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, gayrimenkul uzmanlarının faaliyetlerinin, hem verilen hizmetin kalitesinin artırılması hem yatırımcıların haklarının korunması hem de kamunun kazanımları konusunda büyük önem arz ettiğini söyledi. Bu itibarla, gayrimenkul değerleme alanında kullanılan değer haritalarının sektörde önemli bir ihtiyaç olduğunu belirten Üstün, bu konuda uluslararası standartlara uyum ve bilimsel yöntemlerin kullanılması gerekliliğini hatırlattı.
Panelin oturum başkanlığını yürüten Komite Başkanı Hakan Akdoğan, toplantıya konu olan alanda değerleme uzmanlarına büyük iş düştüğünü belirtti. Akdoğan, “Değerleme uzmanlarının sayısı artmalı. Ancak kaliteyi de artırmamız gerekiyor” dedi.
15 YIL ÖNCE OLUŞTURULMALIYDI
Panelde bir sunum yapan değerleme uzmanı İTO Meclis Üyesi İbrahim Cihan Kurtulan, “Değerleme haritaları 10-15 yıl önce oluşturulmalıydı. Değer haritası, esasen veri toplama ve iletişim aracıdır. Ancak gayrimenkul sektörü, kendi ortak dilini oluşturamadı. Daha sözleşmeleri bile kurumsallaştıramadık. Bizim bugünden değer haritalarını oluşturmamız gerekiyor. Böylece, tapu satışlarıyla ilgili beklentiler gerçekleşir” şeklinde konuştu.
Değer haritalarının, teminat amaçlı değerlemede önemli bir referans olduğunu belirten Kurtulan ayrıca, otomatik değerleme ile tekil değerleme çalışmalarının birbirinin yerine alacak fonksiyonlar olmadığını, bu konuda endişelenmemek gerektiğini söyledi.
TKGM ÇALIŞIYOR
Panele kamu tarafından Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkanı Mustafa Akkul, konuşmacı olarak katıldı. Akkul, şimdiye kadar kamu eliyle yapılan veri toplama ve değerlemeye yönelik çalışmaların standarttan uzak olduğunu, dolayısıyla bir araya getirilip kullanılmasının birçok uyumsuzluğa sebep olacağını ifade etti. Bu problem sebebiyle verilerin TKGM eliyle toplanmasının planlandığını ve bu yönde kararlı adımlar atıldığını belirten Akkul, şu bilgileri paylaştı: “Türkiye’de yaklaşık 90 milyon taşınmaz var. Değerleme haritası konusunda pilot il seçilen Amasya’daki çalışmayı 2021’de tamamladık. Oradaki 36 bin 400 taşınmaz her yönüyle kayda girdi. Amacımız Amasya’da yapılan çalışmanın Türkiye çapında gerçekleştirilmesidir.”
Akkul’un değindiği konulardan biri de kira sözleşmeleri oldu. Daire Başkanı Akkul, “TKGM, kira sözleşmelerinin e-devlet üzerinden yapılması için çalışıyor” dedi.
ULUSLARARASI STANDARTLAR
Panelin diğer konuşmacısı gayrimenkul değerleme uzmanı Cem Ülger ise konu hakkındaki verilerin bilimsel yöntemlerle toplanmasının ve uluslararası standartlara göre işlenmesinin önemine dikkat çekti.
Ülger, “Değer bir sonuçtur. Önemli olan o sonuca doğru ulaşmaktır. Uluslararası Değerlendirme Konseyi’nin standartları var. Bu standartların Türkçe’ye çevrilmesi için çalışma yaptık. Zaman zaman güncel hallerini yayınlıyoruz” dedi.
Otomatik toplu değerlemenin temel ilkelerini anlatan Ülger, Türkiye’de bu konuda en etkili ve doğru çalışmanın TKGM öncülüğünde yapılabileceğinin altını çizdi.
18 Aralık 2023 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe