Futbolda performansa dayalı ücret dönemi

Giriş: 31.01.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: CEYHUN KUBURLU

Avrupa futbol endüstrisi, son dönemlerde futbolcu transferlerinde yeni bir dönemi başlattı. Kulüpler artık hem transfer ettikleri oyunculara hem de bonservis parası ödedikleri kulüplere performans primi maddesi ekletiyor. Bu da kulüplerin ve futbolcuların ücret politikasını adeta yeniden belirlemesine neden oluyor. Bu maddelere göre başarılı olan oyuncu hem daha çok kazanıyor hem de eski kulübüne daha çok para kazandırıyor. Uzmanlar ise önümüzdeki yıllarda bu maddelerin sözleşmeler üzerinde daha etkili olacağını iddia ediyor.

CENK TOSUN ÖRNEĞİ

Eğer bir kulüp çok yüksek bonservis bedelli bir oyuncu satın aldıysa, sözleşmeye konulan maddelere göre oyuncunun eski kulübü daha çok kazanabiliyor. Örneğin Beşiktaş’tan Everton’a transfer olan Cenk Tosun:

  • Beşiktaş bu transferden net 22 milyon Euro alacak. Ama 4.5 yıllık sözleşme imzalayan Cenk, bu süre içinde her sezon 20 ve üzeri maçta forma giyerse Beşiktaş toplamda 2 milyon Euro daha kazanabilecek.
  • Yıldız oyuncu, bir sezonda 25 gol ve üzerinde atması halinde ise Kartal, her sezon için 750 bin Euro yani toplamda 3 milyon Euro daha kazanacak.
  • Everton’ın Cenk’i başka takıma satması durumunda ise gelecek paranın yüzde 10’luk bölümü Beşiktaş’ın olacak.
  • Eğer Cenk Tosun, Everton’da daha çok maç oynar ve gol atarsa haftalık ücretini de katlayacak.
  • Cenk Tosun, Everton’dan haftalık 100 bin Euro alacak.
  • Milli oyuncu sezon sonuna kadar 15’ten fazla gol atması durumunda yılsonunda 260 bin Euro daha kazanacak.
  • Tosun, 25’ten fazla maç oynarsa 260 bin Euro daha kazanacak.
  • Cenk Tosun, her forma giydiği maçta ise ayrıca 10 bin Euro para kazanacak.

RİSKİ AZALTIYORLAR

Avrupa futbol endüstrisinde yaygınlaşan bu madde, Türkiye’de de uygulanıyor.
Özellikle Galatasaray sezon başında yaptığı transferler için birçok oyuncusuna bonusa dayalı madde ekletti. Bunu Fenerbahçe, Bursaspor, Trabzonspor ve Göztepe gibi takımlar da uyguladı. Uzmanlar bu maddenin çok önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bir takım oyuncu transfer ettiği zaman yıllık ücret üzerinden anlaşma sağlanıyor. Ancak kulüpler oyuncuya çok ciddi rakamlar ödüyor ve risk altına giriyor. Bu riski biraz daha azaltmak ve oyuncuların futbol iştahını arttırmak için bonus sistemi Avrupa’da çok kullanılmaya başlandı. Böylece kulüpler de riski azaltıyor.
Önümüzdeki yıllarda bu uygulamanın daha da yaygınlaşacağını tahmin ediyoruz. Sistem, Avrupa futbolunda artık bu yöne doğru kayıyor. Çünkü kulüpler büyük risklerin altına girmek istemiyor.”

UEFA BORÇLARA DİKKAT ÇEKTİ

Süper Lig’de ikinci yarı heyecanı başlarken, UEFA tarafından açıklanan 2016-17 sezonu Benchmarking raporu, Türk futbolunun borç yüküne dikkat çekiyor. Yayın, reklam, futbolcu satışı gibi gelirlerin yer aldığı gelir tablosunda İngiltere açık farkla zirvede. Premier Lig’in toplam geliri, 4.9 milyar Euro’ya ulaşırken, kulüp başına kazanç ortalama 245 milyon Euro oldu. Almanya toplam 2.7 milyar Euro ve ortalama 150 milyon Euro ile ikinci sırada. Bu tabloda 6. sırada yer alan Türkiye toplam 734 milyon Euro gelir elde ederken, kulüp başı kazanç 40.8 milyon Euro’yu buldu. UEFA’nın sıkı biçimde uyguladığı Finansal Fair Play sonrasında Avrupa’da özellikle büyük kulüplerin borcu hızla azalmaya başladı ancak Türkiye’de bu rakamlar henüz düşme eğiliminde değil.

2016 baz alınarak hazırlanan rapora göre Galatasaray’ın 203, Fenerbahçe’nin 150, Beşiktaş’ın 142 milyon Euro borcu bulunuyor. Üç büyükler, Avrupa’da en çok borcu olan 20 kulüp arasında yer alıyor. Galatasaray 203 milyon Euro ile 11., Fenerbahçe 150 milyon Euro ile 17. ve Beşiktaş 142 milyon Euro ile 18. sırada. Türkiye Süper Lig’deki 18 kulüpten sadece üçünün borcu yok.