HABER: AYŞE BAŞAK

Danimarka Teknik Üniversitesi’nde öğrenim gören iki genç araştırmacı, koronavirüs enfeksiyonunu azaltmak için bakır bazlı bir alet geliştirdi. Bir kapı koluna her dokunduğunuzda potansiyel olarak virüs bulaşma veya virüs yayma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Ancak Markus Iversen ve Orion Pilo’nunbuluşu olan alet, bu riski sıfıra yaklaştırıyor.Antiviral el olarak adlandırılan aleti kullanmak kolay. Eşyaları tutmak için bir kancaya, ayrıca düğmelere basmak için özel bir uca sahip. Aleti bir anahtarlığa veya kemerinize takabilir ve istediğiniz yüzeylere pratik bir biçimde dokunabilirsiniz.

BAKIRDA YAŞAYAMAZ

Alet, antiviral etkisi ve dayanıklılığı için seçilen bakır bazlı bir metal olan pirinçten yapılmış. Alaşımındaki bakırda bulunan metalik iyonların oligodinamik etkisi, virüslerin ve bakterilerin hücre duvarlarını parçalıyor. Aslında bu etki, 1893 yılında Karl Wilhelm von Nägeli tarafından keşfedildi. Bazı metal iyonları, özellikle ağır metaller, bu etkiyi çeşitli derecelerde gösterir. Bakteriler, oligodinamik etki söz konusu olduğunda bulundukları yüzeyde yaşamaya devam edemez. Virüsler de genel olarak bu etkiye karşı çok hassas. Bu etki, virüsün metabolik aktivitesi bitene kadar süreceğinden nihayetinde virüsü öldürür.

Southampton Üniversitesi’ndeki araştırmalarda soğuk algınlığından zatürreye kadar birçok hastalığa neden olan koronavirüslerin bulaşıcılığı ile ilgili çalışmalar yürütülürken, bu virüslerin cam ve çelik gibi materyaller üzerinde günlerce hayatta kalabilmesine karşın, bakıra maruz kaldıklarında dakikalar içinde yok oldukları fark edildi. Metalin düşük bir oranda kullanılması durumunda da oligodinamik etki gerçekleşiyor. Pirinç kapı kolları, gümüş çatal bıçak takımları, bakır kap kacak gibi eşyalarda bu etki görülüyor.

SERİ ÜRETİM AŞAMASINDA

İşte bu bilgiler ışığında, iki öğrenci beyin fırtınası yapmaya, 3D çizimler üretmeye ve prototipler geliştirmeye başlamış. Halihazırda Danimarka’da üretim sürecinde olan buluş, kir tutmasını önlemek üzere tüm profil kenarlarının yuvarlanmasını sağlamak için bir su jeti tekniği kullanılarak şekillendirildi. Genç araştırmacılar prototipi ilk geliştirdiklerinde, aracı kullanmakla ilgilenenler aile ve arkadaşları ile sınırlı imiş. Şimdi ise seri üretim aşamasında; ürünlerine yönelik talebe neredeyse yetişemiyorlar.

02 Temmuz 2020 Perşembe

Etiketler : Teknoloji