tatil-sepeti

Merkezi yönetim bütçesinden enerji sektörü yatırımları için ayrılan kaynak miktarı, bu yıl geçen yıla göre yüzde 70 artışla 75.6 milyar lira oldu. Enerji sektörü ödeneği kapsamında 65 milyar 440 milyon liralık kısım KİT yatırımlarına ayrıldı.


Enerji sektörü, kamu yatırımlarında önde gelen sektörler arasında yer almaya devam ediyor. 2024 Yılı Yatırım Programı’na göre, bu yıl kamu kurumları tarafından yürütülecek 3 bin 799’u ana proje olmak üzere toplam 12 bin 41 projeye 1 trilyon liranın üzerinde ödenek tahsis edildi. Yatırım ödeneğinde enerji sektörünün payı yüzde 7.5 olarak kayıtlara geçti. Bu yıl enerji sektöründe yeni projeler için 6 milyar 690 milyon 853 bin lira, devam eden projeler için 68 milyar 464 milyon 625 bin lira yatırım yapılacak. Etüt projelerine yönelik ayrılan bütçe ise 536 milyon 670 bin lira oldu. 

 

BOTAŞ YATIRIMDA ÖNDE

 

Kamunun enerji sektörü yatırımları için bu yıl ayırdığı kaynak miktarı ise toplam 75 milyar 692 milyon 148 bin lira oldu. Söz konusu ödeneğin 65 milyar 440 milyon liralık kısmı Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) yatırımlarına ayrıldı. Kamunun bu yıl enerji yatırımları için en fazla ödenek tahsis ettiği kurum ise 29 milyar lirayla Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) oldu. BOTAŞ’a ayrılan bütçede en büyük pay 8 milyar 417 milyon 611 bin lira ile Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Projesi’nde kullanılacak.

 

2027’de tamamlanması öngörülen projede depolama ve üretim kapasitesinin artırılması hedefleniyor. 7 milyar 866 milyon 576 bin lira ile ikinci sırada yer alan proje kapsamında belirlenen 26 ilde, ilçelere doğalgaz ulaştırılması için çalışmalar yürütülecek. 

 

TOPLAM 163 PROJE

 

BOTAŞ, ayrıca bu yıl 6 milyar 515 milyon 795 bin lira tutarında yatırımı ise 81 ilde boru hatları ve tesislerin modernizasyonu ile rehabilitasyonuna ilişkin çalışmalar için kullanacak. Yatırım büyüklüğü bakımından enerji sektöründe ikinci sırada yer alan kurum, 28 milyar lira ile Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) olurken, onu 8 milyar lira ödenekle Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) takip etti. Bu yıl enerji sektöründe 163 proje için kaynak ayrıldı. Sektörde planlanan yatırımların kuruluşlara göre dağılımına bakıldığında 63 projeyle TEİAŞ başı çekerken, bu kurumu 30 projeyle EÜAŞ ve 20 projeyle BOTAŞ izledi. Söz konusu programa göre, sektörde proje bazında önemli gelişmelerin kaydedilmesi bekleniyor. Öne çıkan projeler arasında, ülkede dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik petrol ve doğalgaz kaynaklarının keşfine ve geliştirilmesine yönelik faaliyetler yer alıyor.

 

DOĞALGAZ DEPOLAMA

 

Öte yandan, son yıllarda doğalgaz tedarik ve işleme altyapısı konusunda boru hatları, LNG tesisleri, denizlerde gaz ve petrol arama filosuna ciddi yatırımlar yapan Türkiye, doğalgaz depolama tesislerinde kapasitelerin artırılması için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Mevcut durumda Türkiye’nin, 4.6 milyar metreküp kapasiteli Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi ve 1.2 milyar metreküplük Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Tesisi olmak üzere iki depolama tesisi doğalgaz altyapısının önemli bileşenlerini oluşturuyor.

 

DEPOLAMADA HEDEF: AVRUPA 3’ÜNCÜSÜ OLMAK

 

Türkiye toplam 5.8 milyar metreküplük gaz depolama kapasitesine sahip. Mevcut tesisler arasındaki Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Tesisi’nin kapasitesinin genişletme çalışmalarıyla 2028’e kadar 8.8 milyar metreküpe çıkarılması planlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 30 Aralık’ta Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi’ne ilişkin yeni yatırım planları hakkında da açıklamalarda bulunmuştu. Bayraktar, “Buradaki kapasiteyi 5.6 veya 6 milyar metreküpe yani 1 milyar metreküplük daha ilave kapasite geliştirecek şekilde bir proje üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki 2-3 yılda tesisin kapasitesini daha da artırmak istiyoruz” bilgisini vermişti. Açıklanan yatırım planları çerçevesinde doğalgaz depolama tesislerinde toplam kapasitenin 14.4 milyar metreküpe ulaşması hedefleniyor. Avrupa’da yaklaşık 100 milyar metreküp doğalgaz depolama kapasitesi bulunuyor. Almanya, 24 milyar metreküplük kapasiteyle 1’inci, İtalya ise 16 milyar metreküplük kapasiteyle 2’nci sırada. Doğalgazın elektrik üretimi ve ısınmada kullanılması sürecinde 40 yıllık tecrübesi bulunan Türkiye, 2028’e kadar tamamlayacağı depo genişletme çalışmalarıyla Avrupa’da 3’üncü büyük kapasiteye sahip ülke olmayı hedefliyor.

23 Ocak 2024 Salı