Teknopark İstanbul’da faaliyet gösteren atasayın enerji ve Mühendislik, endüstride, binalarda enerji verimliliği alanında projeler gerçekleştiriyor. aynı zamanda düşük enerji tüketimiyle ihtiyaçların sağlanması için hem yazılım hem de donanım Ar-Ge’leri yapan şirket, yeni ürünler de geliştiriyor. atasayın enerji ve Mühendislik kurucusu aytaç atasayın ile projelerini ve geleceğe yönelik hedeflerini konuştuk.
Hangi alanlarda çözümler üretiyorsunuz?
Fabrika ve binalarda enerji tüketimi ve karbon emisyonun düşürülmesi alanlarında çözümler sunuyoruz. enerji verimliliğine önem veren, karbon emisyonunu düşürmek isteyen tüm firma ve binalarda çözümlerimiz bulunuyor.
FATURALARI DÜŞÜREN SİSTEMLER
Geliştirdiğiniz ürünlerin özellikleri neler, bize biraz bahseder misiniz?
Son yazılım ürünümüz aTS-enerji ve karbon emisyon takip sistemi; modüler alt yapısıyla kullanıcının elektrik, doğalgaz, su, jeneratör, UpS, basınçlı hava, endüstriyel fırın ve kazanlarda yanma verimini tek ekranda takip etmesini sağlıyor. ayrıca kullanıcıya özel arayüz, alarm ve raporlama imkanlarını sunuyor. Bu takip sistemi sayesinde ölçümlenen değerler, bizlere verimlilik projesi yapmamıza, gereksiz enerji tüketimlerimizin önüne geçmemize, üretimdeki enerji maliyetlerini görmemize olanak sağlıyor. elektrik enerjisinin ölçümlerinin alınması için de atasayın markası ile enerji analizörü geliştirdik.
İLERİ TEKNOLOJİ KULLANIYOR
Ar-Ge çalışmalarınızda yapay zeka ya da makina öğrenmesi gibi ileri teknolojiden yararlanıyor musunuz?
Makinaların ya da proseslerin enerji tüketimlerinden anomalilerin (düzensiz seyir) çıkartılması, verilerin toplanarak analiz edilmesi konusunda uygulanan yere göre yapay zeka ve makina öğrenimini kullanıyoruz. kullanım oranını daha fazla artırarak alınan verilerin yorumlanması, kullanıcıya daha doğru sonuçlar çıkartıp, çözümler sunması kısmında çalışmalarımız mevcut. nihai varmak istediğimiz nokta, yazılımımızı kullanan kişilerin enerji yönetiminde, yazılımımızın bir asistan olarak çalışması, çözüm önerileri ve uygulamalarıyla kullanıcının işlerini kolaylaştırması olacak.
2026’DA İHRACAT PLANI
İleride ihracat düşünüyor musunuz?
Şu an için pazar araştırması yaptığımız belirli ülkeler mevcut. 2026 yılında ihracata başlamayı planlıyoruz. Bu sene içerisinde gerekli zemin hazırlığı çalışmaları yapıyoruz.
YENİ PROJELER YOLDA
Yeni ürünler, farklı alanlar olacak mı? Geleceğe dönük projelerinizden, hedeflerinizden bahseder misiniz?
Hem yazılım hem de donanımda yeni proje fikirlerimiz mevcut. Bunların sağlayacağı faydalar, kullanıcıya katacağı değerler üzerinde fikir aşamasında olan ya da prototip çalışmalarına başlanmış ürünler var. Yoğunlaştığımız kısım, enerji maliyetlerini de gösterebilen, bu maliyetleri düşürmek için nelerin yapılması gerektiğini sunan ve çözümlerin firmaya maliyetlerini de çıkartabilecek şekilde yazılımımızı geliştirmek.
TEKNOPARK EKOSİSTEMİ BİZİM İÇİN HAZİNE
Teknopark İstanbul’da yer almanın sizler için faydaları neler?
Teknopark İstanbul ekibi tarafından doğru yönlendirmeler alabiliyoruz. Projelerimizin gelişimi, doğru kişilerle iletişime geçilmesi, vizyonumuzun genişlemesi konusunda bizlere çok destek oluyorlar. Bunun yanında buradaki ekosistemde olmak, farklı alanlarda gelişimleri takip etmemizde, bizlerin eksik kaldığı noktalarda ekosistemdeki başka firmalardan destek alabiliyor olmamız, bizim için çok büyük bir hazine. Bazı şirketlerle iş ortaklıkları kuruyor, birlikte ürün ve proje geliştiriyoruz. Ekosistemdeki firmalarla çıkarttığımız ortak ürünlerimiz var. Bu ürünlerin hem daha işlevsel, kaliteli hem de daha yaygın pazarlara hitap etmesini sağlıyor.