Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul firmalarından Mikrosay Elektronik Yazılım Enerji Sanayi A.Ş., müşteriye özel embedded mikroişlemcili devre ve sistem tasarımları, üretimi ve program geliştirmesi yapıyor. Hem endüstride hem de akıllı binalarda yerli otomasyon döneminin mimarı olan Mikrosay, parmak izi ve akıllı kart uygulamalarından Gps-Gprs uygulamalarına kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyor. Mikrosay’ın 1999’da geliştirdiği ilk yerli ve gerçek zamanlı SCADA (uzaktan kontrol ve gözleme sistemi) programı TEOS’u Türkiye’nin en büyük kamu ve sanayi kuruluşları kullanıyor. ABD’de de şirket kuran Mikrosay’da elektronik sistem tasarım ve üretimlerini Türk mühendisler gerçekleştiriyor. Mikrosay Yönetim Kurulu Başkanı Elektrik Mühendisi Hasan Terzioğlu, sorularımızı yanıtladı:
ANAHTAR TESLİM UYGULAMA
Mikrosay’ı hangi amaçla kurdunuz?
1980’li yıllarda endüstriyel uygulamalarda çok pahalı ithal ürünler kullanılıyordu. İthalatın yerine yerli ürünler ve çözümler geliştirmek istiyordum. Böylece 1988’de Entek A.Ş. ve Mikrosay A.Ş.’yi kurdum. Entek, endüstriyel proses kontrol alanında mühendislik, ekipman temini, montaj, devreye alma ve eğitim hizmetleri vermek üzere kuruldu. Mikrosay da endüstriyel otomasyon uygulamalarında kullanılacak elektronik sistemleri yerli olarak tasarlayıp üretmek üzere hayata geçti. Her iki şirketimizin de endüstriyel otomasyon sektöründe başarı ile tamamladığı taahhüt ve montajı da içeren sayısını unuttuğumuz anahtar teslim uygulamaları bulunuyor. Mikrosay, iki Avrupa Birliği projesinde koordinatör, birinde de katılımcı oldu.
Mikrosay ne üretiyor?
Geliştirdiğimiz sistemler ve yazılımlar çeşitli sektörlerde kullanılıyor. Ağır sanayide, bina otomasyonunda, beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörlerinde üretimlerimiz var. 20 yıl önce Türkiye’nin, ilk yerli ve gerçek zamanlı SCADA (uzaktan kontrol ve gözleme sistemi) programı TEOS’u geliştirdik. TÜBİTAK-TİDEB desteği ile gerçekleştirilen TEOS’un ilk uygulama ve ileri geliştirmeleri Kromsan fabrikasında hayat buldu. Şu ana kadar çeşitli sektörlerde ve farklı uygulamalarda 2 binden fazla operatör istasyonunda çalışıyor.
YERLİ BİNA OTOMASYONU
Sistemlerimizde her türlü haberleşme protokolünü destekliyoruz. Wi-Fi, RFI, GSM gibi kablosuz iletişimlerimiz var. Bina otomasyonu konusunda BACnet (building automation control network) ve LonWorks gibi özel protokoller de mühendislerimiz tarafından geliştirildi. Böylece bu sektöre dönük ürettiğimiz ürünler, başka bir kuruluşa royalty (lisans) bedeli ödemeden kullanılabilir hale getirildi. Bu çerçevede plazalarda, kapalı binalarda; ortam havasının kalitesini artırmak üzere ozon üretimi ve uygulaması çalışmaları yapıyoruz. Diğer sistemimiz; MIKROMASS Katı Atık Yakma Ünitemiz biokütle atıklarından elektrik enerjisi üretiyor. Yine iOT uygulamalarımızın olduğunu ve geliştirdiğimiz elektronik sistemler bizi yurtdışına taşıdı.
ABD’DE ŞİRKET KURDUK
İhracat yapıyor musunuz?
ABD’de şirket kurduk ve markamız Entek Controls’u oluşturduk. Ofisimiz aracılığı ile ABD’ye pazarladığımız ürünler arasında temiz oda kontrol sistemleri, kapalı otoparklarda karbondioksit (CO) seviyesini ölçen sistemler, gaz akışını kontrol eden sistemler, ulaşım araçlarındaki cihazların haberleşmesini sağlayan sistemler, yüksek kapasiteli fanların kontrol sistemleri ve Amerika’da metan gazı kuyuları özel kontrol sistemleri ön planda. Dubai’de de Mikrosay’ın geliştirdiği sağlık sigorta sistemi kullanılıyor. Sistemi parmak izi tanıyıcı ile entegre ederek sahte kullanımları da ortadan kaldıran çok başarılı bir proje gerçekleştirdik. Avustralya’da da maden sahalarından gelen bilgilerin işlenmesini ve çeşitli maden sahalarında delme ve arkasında oluşan gazların toplanmasını sağlayan bir sistem kurduk.
FAN KONTROL SİSTEMİ
Yeni ürünümüz Fan Kontrol Sistemi’ni bina otomasyonunda dünya liderlerinden olan bir firma için geliştirdik. Tüm testleri başarıyla tamamladık, deneme üretimleri sonuçlanıyor, ilk teslimatları Eylül 2019’da yapacağız. Üzüntümüz, Mikrosay markasıyla bu ürünü direkt veremeyip, Amerika’daki dağıtım ve uygulama firmasının markasıyla vermek durumunda kalmamız.
TEKNOPARK'TA GELİŞİYORUZ
Teknopark İstanbul’da hangi projeleri geliştirdiniz?
Rüzgar türbinlerinin kanatçıklarının hasar öncesi tespitini yapan sistem, yine rüzgar türbinlerindeki elektronik komponent verimlilik kontrol devresi, son olarak da arıtma tesis sıyırıcılarının motor dişli kontrol sistemi elektronik devre ve bilgi toplama prototipleri Teknopark İstanbul’da gerçekleştirildi. Ayrıca ozon teknolojisi kullanarak hava ve su temizliğini sağlayan Triovita sistemlerimiz de Teknopark İstanbul’da geliştirildi.
YERLİ KABUL EDİLMİYORUZ
Mikrosay Yönetim Kurulu Başkanı Terzioğlu, üretimin tümünün ve donanım, yazılım çalışmalarının Teknopark İstanbul’daki Ar-Ge ofislerinde Türk mühendisleri tarafından yapıldığını vurguladı. Terzioğlu, yaşadıkları sorunu ise şöyle anlattı: “Uygulama ve üretim de Şerifali’deki merkezde
tamamlanıyor. Ama üretimde kullandığımız komponentleri, yani resistans, entegre devre ve benzeri tüm elektronik malzemeleri ithal etmek zorundayız. Çünkü Türkiye’de ‘elektronik komponent’ üreticisi yok. Bu nedenle tüm tasarımı, üretimi bize ait olan sistemlerimiz ne yazık ki yerli kabul edilmiyor.”
29 Temmuz 2019 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
01 Kasım 2024 Cuma
30 Ekim 2024 Çarşamba