Elektrikli araçlar (EV), soğuk havalarda daha yavaş şarj olur. Bu da kış mevsiminde yola çıktığınızda şarj istasyonunda daha uzun vakit geçireceğiniz anlamına gelir. Peki, elektrikli araçlar soğukta neden daha yavaş şarj olur? Bunun nedeni, bir pildeki sıvı elektrolit aracılığıyla lityum iyonlarının elektrotlar arasında ileri geri hareketinin yavaşlamasıdır. Bu hem şarj oranını hem de pilin gücünü düşürür. Öyle ki, düşük sıcaklıklar pilin sağlayacağı menzili yaklaşık yüzde 25 oranında azaltır.
Michigan Üniversitesi araştırmacıları, lityum iyon EV pilleri için üretim sürecini kısmen değiştirerek düşük sıcaklıklarda beş kata kadar daha hızlı şarj etmenin yolunu buldu. Buluş, -10 dereceye kadar 6 derecelik ortam şarjı sağlıyor. Elbette şarj hızı pilin kapasitesine göre ifade ediliyor. Bu da bazı modeller için çok hızlı şarj anlamına geliyor ve soğuk iklimlerde yaşayan EV sahipleri için çok iyi bir haber.
PİL ÜRETİMİNE ENTEGRE EDİLECEK
Peki, EV şarjı nasıl hızlanacak? Ekip, lazerle delinmiş grafit anodu lityum borat-karbonattan yapılmış camsı bir malzeme ile kaplayarak şarj işlemini donma noktasının altındaki sıcaklıklarda gözlemlenen hızın beş katına kadar hızlandırdıklarını açıkladı. Araştırma sonuçlarını belgeleyen makale, Joule dergisinde yayınlandı.
Araştırmacılar, buluşlarının ABD’li yetişkinlerin EV satın alma hususundaki en büyük endişelerden birini eleme potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. Amaç, yöntemlerini en kısa zamanda pil üretim süreçlerine entegre etmek.