Elektrikli araç bataryalarına zırh: Yangına dayanıklı ahşap

Araştırmacılar, ahşap ve çelikten ürettikleri yeni nesil batarya kutusuyla, elektrikli araçlarda güvenliği artırırken çevresel etkileri azaltmayı başardı. Mantar izolasyonu sayesinde yangına karşı da üstün direnç gösteriyor.

Giriş: 18.07.2025 - 15:07
Güncelleme: 18.07.2025 - 15:07
Elektrikli araç bataryalarına zırh: Yangına dayanıklı ahşap

Avusturya merkezli Graz Teknoloji Üniversitesi’nden (TU Graz) bilim insanları, elektrikli araçlar için sürdürülebilir ve güvenli bir batarya kutusu geliştirdi. Tesla’nın Model S’inde kullanılan alüminyum muhafazalara rakip olarak geliştirilen bu yeni yapı, ahşap dolgulu ince çelik sacdan oluşuyor.


ÇEVREYE DOST TEKNOLOJİ

Bio!Lib adı verilen proje kapsamında tasarlanan yeni hibrit pil kutusu, üretim sırasında geleneksel alüminyum sistemlere kıyasla çok daha az enerji tüketiyor ve çevresel ayak izini ciddi ölçüde azaltıyor.


Projenin arkasındaki isim olan Dr. Florian Feist’e göre, ince çelik bir kabuk içine doğrudan yerleştirilen ahşap çekirdek, çarpışma anında büyük miktarda enerjiyi emebiliyor. Çelik kabuk, dayanıklılığı artırırken; hücresel yapıya sahip ahşap çekirdek, basınç altında esneyerek darbeyi dağıtıyor.


YANGINA TAM DİRENÇ

Araştırmacılar, yangına karşı dayanımı artırmak için yalıtım katmanında mantar kullandı. Yüksek sıcaklıklarda kömürleşerek ısıyı yalıtan mantar sayesinde, batarya yangını sırasında aracın diğer bölümleri korunabiliyor. 1.300 °C’yi aşan piroteknik testlerde, yeni yapı yangına karşı bütünlüğünü koruyarak Tesla’nın alüminyum kasasına göre 100 derece daha soğuk kaldı.

Elektrikli araç bataryalarına zırh: Yangına dayanıklı ahşap


DARBE TESTİNDEN GEÇTİ

Simüle edilen direk çarpışma testlerinde, hibrit yapı Model S’in alüminyum kasasıyla benzer koruma sağladı. Bu sonuç, Bio!Lib kutusunun hem güvenlik hem de çevresel avantajları bir araya getirdiğini kanıtladı.


RDÜRÜLEBİLİRLİKTE ÖNE ÇIKIYOR

Wegener İklim ve Küresel Değişim Merkezi iş birliğiyle yapılan analizlerde, enerji tüketimi, su kullanımı ve çevre kirliliği gibi neredeyse tüm kategorilerde alüminyum bazlı sistemlerden daha düşük çevresel etki tespit edildi. Sadece ‘arazi kullanımı’ başlığında alüminyum lehine bir fark gözlendi.


Feist, "Bio!Lib muhafazaları yalnızca daha yeşil değil, aynı zamanda daha güvenli," diyerek bu sistemin sektöre örnek olabileceğini vurguladı.


AHŞAPTA İKİNCİ KULLANIM HEDEFİ

Araştırmacılar şimdi, düşük kaliteli veya ikincil kullanım ahşapların bu sistemde işe yarayıp yaramayacağını ve mantar izolasyonunun geri dönüştürülebilirliğini artırmayı amaçlıyor. Bu çalışmalarla birlikte, elektrikli araçlar için doğa dostu çözümler bir adım daha ileri taşınmış olacak.