Savunma, otomotiv gibi stratejik sektörler için robotik teknolojiler, simülasyon ve test sistemleri geliştiren firma; Togg ile Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu’nun (OPINA) da paydaşı.
SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul’da yerleşik SANLAB, geliştirdiği ‘Elektrikli Araç Bakım Simülatörü’ ile elektrikli araç bakım teknikerleri yetiştirmek için harekete geçti. Elektrikli araç sektöründe satış sonrası servis hizmetlerinde yaşanacak dönüşüm için büyük adımlar atan SANLAB; İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin dört farklı noktasında elektrikli araç simülasyon merkezi kurdu.
Firma, 2023 yılında merkez sayısını 14’e çıkarmayı hedefliyor. Türkiye’nin en önemli elektrikli ve otonom araç geliştirme projeleri Togg ile Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu’nun (OPINA) paydaşı olan SANLAB; Teknofest İstanbul’da, Elektrikli Araç Bakım Simülatörü teknolojisini sergiledi. İstanbul Ticaret’in sorularını, SANLAB’ın kurucu ortağı Salih Kükrek cevapladı.
SİMÜLASYON VE TEST İHTİYACI
SANLAB’ı tanıtır mısınız?
SANLAB olarak savunma sanayine ve otomotiv sektörüne yönelik geliştirdiğimiz robotik teknolojilerimizle gerçek zamanlı, benzersiz çözümler sunuyoruz. Yüksek döngü frekanslarında çalışan robotik sistemler için gömülü sistem yazılımları geliştiriyoruz. Prototip Ar-Ge ve üretim süreçlerini kısaltarak; büyük maliyet avantajları sunan test sistemlerimizle savunma ürünlerinin, doğru ve hatasız üretilmesini sağlıyoruz.
NİTELİKLİ İŞGÜCÜ YETİŞTİRİYORUZ
SANLAB Learning Technologies tarafındaki çalışmalarınız neler?
SANLAB Learning Technologies tarafımızda da bugünün ve geleceğin meslek alanlarında ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün yetiştirilmesine imkân veriyoruz. Öğrenme ihtiyaçlarına en uygun şekilde tasarlanmış sanal eğitim ortamları ile eğitim sürelerini ve maliyetlerini en aza indirip, iş kazası risklerini ortadan kaldırıyoruz.
GERÇEKÇİ ÖĞRENME DENEYİMİ
Elektrikli Araç Bakım Simülatörü ne işe yarıyor?
Simülatör; her yaş grubundaki teknikerleri satış sonrası otomotiv servislerinde yaşanacak dönüşüme hazırlıyor. Teorik eğitim, teorik test, pratik eğitim ve pratik test alanlarında çalışma ortamı sunuyor. Elektrikli araçların yapısını, bileşenlerini, çalışma ve bakım prensiplerini teorik ve pratik seviyede öğretiyor. Yüksek gerilimde güvenli çalışma ortamı sağlıyor. Öğrenme süresini ve maliyetini en aza indiriyor.
56 İLDE KULLANILIYOR
Teknolojileriniz nerelerde kullanılıyor?
Teknolojilerimiz, 56 ilimizdeki 240’tan fazla noktada kullanılıyor. Kullanıcılar arasında ticaret odaları, sanayi odaları, organize sanayi bölgeleri, belediyeler, üniversiteler, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki eğitim kurumları ve özel şirketler var. 30’dan fazla meslek için nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine katkı sunuyoruz.
ANAHTAR TESLİM ÇÖZÜMLER
Tasarım ve üretimleriniz SANLAB’a mı ait?
Evet… Ürünlerimizin tasarımından nihai üretimine kadar geçen süreçteki tüm mühendislik adımları da dahil anahtar teslim çözümler sunuyoruz. Her seviyeden kullanıcının rahatlıkla kullanabildiği; fonksiyonel, gelişmiş analiz ve görselleştirme araçları sunan kullanıcı arayüz yazılımları geliştiriyoruz. Yüksek kalite standartlarına sahip ürünlerimiz, müşterilerin projelerine katma değer sağlıyor.
STRATEJİK HİZMETLER
“Sinyal tekrarlayıcı, sinyal üreteci, simülasyon tablası, test platformları vb. çok çeşitli uygulamalar için savunma, havacılık, otomotiv gibi stratejik endüstrilerde test ve simülasyon hizmeti veriyoruz. Yine bu endüstrilerin ihtiyacı olan yüksek kaldırma kapasitesine ve frekans cevabına sahip test platformlarımızın geliştirme süreci devam ediyor.”
TOGG VE OPINA’NIN PAYDAŞI
“Geliştirdiğimiz ‘Sürücü Döngüde Simülatörü’, yerli otomobil projesi kapsamında Togg tarafından kullanılıyor. Otomobile ilişkin matematiksel modeller ve yapay zeka sistemleri bu simülatör ile test ediliyor. Sistem, ayrıca Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu (OPINA) Projesi’nde de kullanılıyor. Togg ve OPINA gibi Türkiye’nin en önemli elektrikli ve otonom araç geliştirme projelerinin paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz. ‘Sürücü Döngüde Sistemleri’ için en önemli unsurların başında hareketli platformlar geliyor. Yüksek performanslı ‘6DOF Hareketli Platformlar’ üretiyoruz.”
6DOF HAREKETLİ PLATFORMLAR
“6DOF Hareketli Platformlar; hava, deniz ve kara araçlarındaki titreşim ve ivmelerin, yüksek hassasiyet ve gerçeklikte denenmesini sağlayan sistemlerdir. Hareketli platformlar; sanal araçlar üzerinde yapılan ve aracın dinamik davranışlarını etkileyen araştırmaların sonuçlarının gözlenmesinde kritik bir öneme sahip.”
DIŞA BAĞIMLILIK BİTECEK
“SANLAB olarak geliştirdiğimiz 6DOF Hareketli Platformlar; silah, radar ve optik sistemlerin testlerinin de yapılabilmesine olanak sağlıyor. Bu anlamda teknolojimiz ile savunma sanayinin gelişimine hız kazandırıyoruz. 2020 yılında ASELSAN işbirliği ile birlikte Türkiye’nin ilk gerçek zamanlı ‘6DOF Sinyal Üreteci’ni millileştirdik. Türkiye’nin simülasyon ve test sistemleri alanındaki dışa bağımlılığını tamamen bitirmeyi hedefliyoruz.”