tatil-sepeti

Elektrik ekipmanları sektöründeki üretici firmaların sayısı son 5 yılda, yüzde 30’a yakın arttı. Nitelikli istihdama erişim, rekabetçi üretim, yeşil dönüşümdeki teşvik ve düzenlemeler de bu büyümede etkili oldu.



 

HABER: MESUDE DEMİRHAN

 

İstanbul Ticaret Odası Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi’nin düzenlediği çalışma toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan’ın başkanlığında, Oda Meclis ve Komite Üyeleri ile sektör temsilcilerinin katılımıyla Cemile Sultan Koru Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Toplantıda; yapı denetim kuruluşları kanununun yeniden gözden geçirilmesi, merdivenaltı ürünler, haksız rekabetin önlenmesi, saha denetimleri ve vize sorunları gündeme gelen başlıklar arasında yer aldı. 

 

BÜTÇE 330 MİLYAR DOLAR

 

Toplantıda konuşan Salih Sami Atılgan, elektrik ekipmanlarının her geçen yıl büyümesini sürdüren, teknolojisini dönüştüren, atılımcı ve yenilikçi sektörlerden biri olduğunu vurguladı. Önümüzdeki 10 yılda dünyada elektrik iletim ve dağıtım hatlarının yüzde 30’un üzerinde artmasının beklendiğini söyleyen Atılgan, bunun için tahmin edilen bütçenin 330 milyar dolar seviyelerinde olduğuna dikkat çekti. Sektörün ciddi bir potansiyeli elinde bulundurduğunu belirten Atılgan, şöyle konuştu: “Sektörde faaliyet gösteren üretici firmalarımızın sayısı son 5 yılda, yüzde 30’a yakın bir artış gösterdi. Önceleri kalite ve güvenilirlik rekabette öne çıkarken, son dönemde sürdürülebilirlik, verimlilik ve yeşil dönüşüm gibi başlıklar önemli olmaya başladı. Nitelikli istihdama erişim, rekabetçi üretim maliyetleri, uzun vadeli ve uygun koşullu finansman, verimlilik, yeşil dönüşüm esaslı üretime yönelik, geniş kapsamlı teşvik sistemi gibi yapısal konular sektörün gelişiminde büyük rol oynuyor. Kalite standardizasyon konularında TSE çalışmaları sektör için kritik düzeyde. Burada etkin işleyiş, bürokrasinin azaltılması, işlemlerin hızlandırılması iş dünyasının önünü daha da açacak, uluslararası pazarda rekabet gücünü artıracak.” 

 

SORUNLAR MECLİSE TAŞINDI

 

İTO Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi Başkanı Gülüşah Uçar ise sektördeki gelişmeleri, sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek için bir araya geldiklerini belirterek, yaşanan problemleri Oda Meclisi’ne taşımaya devam ettiklerini söyledi. Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Karakaş da Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin sunum yaptı. Ardından Türk Standardları Enstitüsü (TSE) İstanbul Belgelendirme Bölge Müdürü Akdoğan Bulut, TSE İstanbul Anadolu Yakası İthalat Müdürü Ahmet Doğan ve TSE Baş Mühendisi Bahtiyar Uğur tarafından TSE belgeleri, standartları ve denetimleriyle ilgili bilgi verildi. 

18 Aralık 2023 Pazartesi