tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Öztürk Oran, İTO’nun Ticari Faaliyet Endeksi sonuçlarının özellikle martta piyasadaki canlanmanın artacağına işaret ettiğini söyledi. Oran, ekonomide beklentilerin olumlu olduğunu belirterek, “Genel Ticari Faaliyet Endeksimiz’de ocak beklentisi 45.8, gelecek üç aya ilişkin beklenti ise 49.4 puan” dedi.

Oran, İTO’nun ocak ayı olağan Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, 2017’nin Türkiye tarihi açısından kritik bir yıl olduğunu vurgulayarak, “2017, birlik ve beraberliğimizin ekonomi cephesindeki doğrudan tezahürü, Türkiye’nin yeni sıçrama döneminin başlangıcıdır” dedi.

CUMHURBAŞKANIMIZ ONURLANDIRDI

Göreve başladığı 20 Aralık’tan itibaren çok sayıda başarı dileği ve tebrik mesajı aldığını belirten Oran, “Öncelikle, Sayın Cumhurbaşkanımızın araması ve yazılı mesajları bizleri onurlandırdı, yüreklendirdi. Zat-ı alilerinin destekleri her konuda olduğu gibi bu noktada da şevkimizi artıran bir vesile oldu” dedi.

Oran, Başbakan Binali Yıldırım ve Oda’yı ziyaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye, bakanlara, milletvekillerine de teşekkür etti.
Öztürk Oran, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na, iş dünyasının değerli temsilcilerine, sivil toplum kuruluşlarımızın başkanlarına ve siz değerli Meclis Üyelerimize de hassaten şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

2017’nin, Türkiye’nin yeni sıçrama döneminin başlangıcı olduğunu belirten Oran, şöyle devam etti: “Yıl içinde, gerek Suriye meselesinde oynadığımız öncü rol, gerek Katar’la ilgili yaşanan süreçte gösterdiğimiz sağduyu, gerekse Kudüs konusunda ortaya koyduğumuz güçlü irade, küresel aktörlerin hesaplarını bozdu.”

HERKESİ SOLLADIK

Türkiye’nin geçen yıl dünyadaki siyasi ve ekonomik sıkıntılardan da hakkıyla sıyrılmayı bildiğini vurgulayan Oran, “ABD Başkanı Trump’ın başlattığı küreselleşme karşıtı adımları, Kuzey Kore’nin nükleer silah tehdidi ve Fed’in faiz artışları gibi pek çok mesele, bu yürüyen gemiyi sekteye uğratamadı. Son çeyrekte ortaya koyduğumuz başarıyla tüm ülkeleri geride bırakarak dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olduk” diye konuştu. Oran; otomotiv, makine, savunma sanayilerinde tarihin en yüksek ihracat rakamlarına imza atıldığını belirterek, Borsa İstanbul’da firmaların yılın genelinde yüzde 48 değer kazandığını ve dünyanın en cazip menkul kıymet piyasası olduğunu dile getirdi.

İSTİHDAM TEŞEKKÜRÜ

Başkan Öztürk Oran, geçen yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülüğünde başlatılan İstihdam Seferberliği’nde İstanbul’un 461 bin 936 kişi ile en fazla ilave istihdam sağlayan şehir olduğunu kaydetti. İstihdam artışının devam etmesi gerektiğini vurgulayan Oran, şunları söyledi: “Bu onur üyelerimizin, sizlerin, İstanbul Ticaret Odası ailesinin eseri. Bu vesileyle tüm üyelerimize ve sizlere yürekten teşekkür ediyorum. Devamının artışla sürmesini diliyorum. Yakaladığımız bu ivmeyi, 2018’e taşıyabilmeliyiz. Tahminler, bu yıl küresel büyümede önemli bir toparlanma olacağı yönünde.
Özellikle Avrupa bölgesinde artacak.”

Haftalık İstanbul Ticaret Gazetesi’nde, İTO üyelerinin araç, makine, işyeri alım-satım, personel alımı gibi her türlü ticari talebin yayınlanabileceği bir seri ilanlar sayfasına yer açtıklarını belirten Oran, üyelerinin bu ilanlarını ücretsiz şekilde 145 bin farklı adrese ulaşan gazetede yayınlatabileceklerini söyledi.

BU OFİSTE YATIRIMCININ HER SORUSUNA CEVAP VAR

İstanbul Ticaret Odası, üyelerine ticari danışmanlık hizmetini tek ofis çatısı altında verecek. İTO Bilgilendirme Merkezi (İBM) adıyla kurulan ofiste, Oda üyeleri şirketleriyle ilgili dış ticaret, teşvik, destek, ruhsat, vergi, istihdam gibi bilgileri, birden fazla yere gitmeden tek bir adreste alabilecek.

Bu ofiste Oda’nın sunduğu hizmetler de uzmanlar tarafından birebir aktarılacak. Ayrıca ilgili bakanlık ve diğer kamu kurumlarının sunduğu imkanlar anlatılacak, ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişimde köprü görevi görülecek.

“İTO’ya danışan, ticari hayatlarındaki her türlü faaliyetleri için en kestirme yolu öğrenecek” diyen Başkan Oran, şunları söyledi: “İBM’de üyelerimize tek bir ofis çatısında danışmanlık hizmeti vereceğiz. Üyelerimiz yüz yüze görüşmede soracak, uzmanımızdan anında cevap alacak. Devlet destek ve teşvik sisteminin iş dünyasında bilinirliğini ne kadar artırırsak, yararlanma oranı da o kadar artacak. Yatırım teşvikleri, KOSGEB destekleri, ihracat programları, istihdam teşvikleri, Ar-Ge teşvikleri ve diğer tüm destek programları çalışma kapsamında yer alacak.”

Öztürk Oran, merkezin Oda üyelerinin toplu olarak faaliyet gösterdiği organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri, kooperatif gibi bölgelerde de programlar düzenleyeceğini kaydetti. Oran, “Buralarda birebir danışmanlık ve eğitim programları organize edeceğiz. Böylelikle çalışmalarımızı, üyemizin ayağına götüreceğiz” dedi.

İŞ YAPMA AŞKININ TİMSALİ

14 Ocak tarihinin Oda’nın 136. kuruluş yıldönümü olduğunu hatırlatan Başkan Oran, “Burası, 1882’de başlayan, neredeyse bir buçuk asırdan bu yana iş yapma aşkının timsali. İstanbul Ticaret Odası, tek başına değil, baş başa vererek iş yapmanın adresi. Burada, 136 yıldır ‘Üyem güçlüyse, ülkem de güçlü’ şiarı yankılanıyor” dedi.

2017’DE 46 BİN FİRMA AÇILDI

Öztürk Oran, İTO kayıtlarına göre, geçen yıl açılan firma sayısının bir önceki yıla göre yüzde 15.3 artışla 46 bin 247’ye ulaştığını, açılan yabancı firma sayısının da yüzde 27.5 artışla 4 bin 475 olduğunu kaydetti. Oran, “Bugünkü üye sayımız 419 bin 561. Kuşkusuz İstanbul Ticaret Odası’na güç veren Türkiye ekonomisinin yarısını temsil eden işte bu 419 bin üyemiz” dedi.

BAŞKAN’DAN SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNE ŞİİR

İTO Başkanı Öztürk Oran, Sarıkamış Harekatı’nın 103. yıldönümü dolayısıyla şehitleri anarak şunları söyledi: “Her zaman olduğu gibi bu yıl da Sarıkamış şehitlerimizi rahmetle andık. Bugüne kadar gerek Sarıkamış’ta gerek Çanakkale’de ve gerekse 15 Temmuz’daki şehitlerimize bir kez daha saygılarımı ve şükranlarımı sunuyorum. Mevlam mekanlarını cennet eylesin.”

Oran, 2014’te Sarıkamış şehitleri için yazdığı şiirini de Oda Meclisi’nde okudu:

Tüfeğini Mehmet’imin elinden alamadılar,
Yazlık kıyafetini kefen yapıp
Toprağa sardılar.

Böylece Mehmet, anadan oldu, yardan oldu,
Çok sevdiği sıladan oldu…
Allah Allah diyerek candan oldu,
fakat Yaradan’dan olmadı!
O, şehitlere yoldaş oldu.

Ah Sarıkamış, Sarıkamış…
Sende ne çok gencin ahı kalmış.
Bu acıyı mukadderat deyip,
Bu millet sinesine kazımış.

Yıllardır bu hal üzer Öztürk Oran’ı,
Allahu Ekber’in hiç azalmadı karı, boranı.
Şükürler olsun şehitlerimizin
artıyor arayıp soranı,
Rabbim bahtiyar eylesin onlara
Fatiha okuyanı…

HÜR TEŞEBBÜSÜN KALESİYİZ

Meclis toplantısını açan İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, 14 Ocak tarihinin Oda’nın 136. kuruluş yıldönümü olduğunu hatırlattı. Avdagiç, İTO’nun kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşunun da ötesinde misyonu ve görevleri olduğunu vurguladı. İTO’nun kurulduğu günden itibaren hür teşebbüsün, serbest ticaretin Türkiye’deki en önemli kalesi olduğunu belirten Avdagiç, şöyle devam etti: “İTO, sosyal yardımlaşma veçhesiyle hareket eden bir ahde vefa müessesesi. Bu çatı, İstanbul’dan ülkemize ve Türkiye’den dünyaya uzanan bir köprü. Burası, iş dünyası için dayanışmanın ve birlikte iş yapmanın adresi. Maziye uzanan derin köklerimiz var. Bugünümüz sağlam, yarınlara inancımız kuvvetli. Ve gelecek için büyük hedeflerimiz var.” Avdagiç, Hakk’a yürümüş olan Oda camiası mensuplarını ve görevi başında vefat eden merhum Oda Başkanları Niyazi Adıgüzel ve İbrahim Çağlar’ı rahmetle andığını söyledi.

İTO Meclis Başkanı Şekib Avdagiç ile Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, Oda’nın Cam ve Cam Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi ve aynı zamanda Şişecam Düzcam Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı da olan Saliha Ebru Şapoğlu’na çalışmalarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.

MECLİS ÜYELERİ KÜRSÜDE

ÇEK TERÖRÜNE SON VERİLMELİ

Mehmet Tevfik Dinçer-Hububat Bakliyat Kuruyemiş ve Kuru Meyve Meslek Komitesi: 40 yıldır hububat bakliyat ticareti yapıyorum. Bu süreçte bir çek yazdırmadık, icramız, mahkememiz olmadı. Helal kazanç sağlama, ağzımızdan çıkanı yerine getirme mantığı ile ticaret yaptık. Meclis üyesi arkadaşımız Hüseyin Akarçeşme’nin çekleri çalındı ve piyasaya sürüldü. Geçen ay bir faktoring firmasından 10 bin TL’lik çek için bir telefon geldi. Bize ait olmadığını söyledik. Sahte çek, sahte kaşe yapılmış diye önemsemedik ama 25 gün sonra bir icra dairesinden tebliğ geldi. Dava açtık. Çeki çaldıran firmayı bulduk. Banka, çeki reddetmiş olsa da çek icra dairesine gitmiş ve icra takibi başlamış. Ardından 17 bin liralık bir çek için arandık, yine aynı firma çıktı. Faktoring firmalarına mesaj gönderdik ve seri numaralarını verdiğimiz çeklerin dikkate alınmamasını istedik. Arkası yazılı olmayan çeklerde icra başlatılması çok ciddi problem. Odamızın acilen buna el atması lazım. İTO gibi güçlü bir kurum bu sorunların çözümünde hızlı davranmalı. Ticari terör bu.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE FİYATLAR DİPTE

Emrullah Tellioğlu-Konut İnşaatı Meslek Komitesi: Kardeşimin vefatında bizim büyük bir aile olduğumuzu gördüm. Allah birliğimizi daim eylesin. İTO’da kürsüye çıkan arkadaşlarımızı dinleme konusunda problemlerimizi aşmalıyız. Dolu ve çalışan bir meclis olmalıyız. Biz gerektiği gibi çalışamıyoruz. Çoğu iştiraklerimizi üyelerimiz bilmiyor. Huzur ve dinlenme evine bir gezi düzenleyeceğiz inşallah. Seçime gideceğiz, güçlü bir çalışma yapabilmek için meslek komitelerimize meslek erbaplarını almalıyız. Dünyanın üçüncü büyük odasıyız diyoruz ama mecburi kayıt üzerinden 419 bin üyemiz bizi büyük yapmıyor. Büyüklük masaya vurduğumuzda çıkardığımız ses ile mümkün. İnşaat sektörü çok kötü, fiyatlar dipte. Devlet inşaat yapıyor, inşaat ticareti yapıyor. Devlet sektöre karşı haksız rekabet yapıyor. Endişe pompalama yerine güven vermeliyiz. Deprem olduğunda ölümlerin sebebi kim olacak? Hiç mi boş alan olmayacak İstanbul’da. Bazı semtlerde çürük binalara çivi takılmamış.

SEKTÖRÜN SESİNİ DİKKATE ALMALILAR

Levent Birant-Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi: 25 Ekim 2017’de bir yönetmelik çıktı. Öğrenci taşımacılığı ile ilgili olumsuzluklara önlem olması için hazırlık yapıldı. İlgili dört bakanlık, bir suçlu buldu ve bu şoför oldu. Araçlarda çocukların unutulmaması adına hazırlandı bu yönetmelik. Renkli cam yasağı geldi. Emniyet kemeri, iç ve dış kamera zorunluluğu gibi önlemler getirildi. Bu işi yapanların bu maliyetleri karşılaması mümkün değil. Okul servis aracını kullanan şoför ve rehberin özellikleri ile ilgili maddeleri okudum. Hakkında kovuşturma varsa öğretmen olunabiliyor ama servis şoförü olunamıyor. Bir sürücünün, anne-baba titizliği ile bu işi yapabilecek niteliklere sahip olması gerekir. Ortalama bin 600 TL ücretle böyle bir istihdamı yapmak teknik olarak mümkün değil. Komitemizde ve ihtisas komitesinde hazırlık yaptık, bu iş yapılamayacak noktalara gidiyor. Yönetmeliklerde sürücülerle ilgili yılda bir kez aile hekimliği raporu şartı getirildi. UKOME kararında araçlarda taşıt kartı uygulamalarında amaç dışı bir yolcu götürürseniz, taşıt kartları iptal ediliyor ve hizmet veremiyorsunuz. Bu konuda da bir düzenlemeye ihtiyaç var.

MOBİLYADA AVRUPA’NIN ÜRETİM ÜSSÜ OLMALIYIZ

Ahmet Güleç-Mobilya Meslek Komitesi: Türkiye’nin bir mobilya ülkesi olduğunu söylüyorum. Dünya sıralamasında 23’ten 12’ye yükseldi sektör. 12 milyar dolarlık üretim pastasına sahip. Avrupa’nın üretim merkezi haline gelmeliyiz. Kamu bürokrasisinin çalışma anlayışı özel sektöre de girmiş. Avrupa’nın nasıl zenginleştiğini iyi analiz etmeliyiz. Avrupa artık üretemiyor. İnsan hakları ve hukuku gibi özelliklerini tabii ki örnek almalıyız. Üretmeyen bir ülkenin geleceği yoktur. Sektörün hammaddesi ağaç çok pahalı. Rusya’nın, ABD’nin üç katı yüksek. Orman Kanunu nedeniyle Orman Genel Müdürlüğü pahalı satıyor. Bunun düzeltilmesi için başkanımızdan ve yönetimimizden destek bekliyoruz.

KALİTEMİZİ DÜNYAYA ANLATALIM

Oğuz Akyüz-Takım Tezgâhları ve Otomasyon Meslek Komitesi: Makina ve Ekipmanları Meslek Komitesi ile birlikte çalışıyoruz. Çalışmalarımızı sizlerle paylaşıyoruz. Dünyanın en büyük 17’nci, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisiyiz ama bunu dünyaya anlatamadık. Dünyanın en pahalı enerjisini kullanıyor sanayicimiz. Ürettiğimiz iki üründen birini dünyanın en zor pazarı AB’ye satıyoruz. Bu, kaliteli ve ekonomik üretim yaptığımızın göstergesi. OECD, Türkiye ekonomisini 2022’de 13. sıraya yerleştiriyor. Sanayi İhtisas Komitesi olarak 102 toplantı düzenledik. 2009-2018 yılları arasında ciddi çalışmalar yaptık. SAHA adındaki havacılık kümelenme derneğini kurduk. Millileştirme konusunda çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
Türk ürünlerinin kaliteli olduğunu dünyaya anlatmalıyız. Yerli üretim, yerli malı projesi çalışması başlattık. 2023 hedeflerine ulaşabilmek için İstanbul, 130 ülkeden daha büyük bir ekonomiye sahipse bu mecliste proje üreten bir Oda olmalıyız.
İlk 10 fasıl ürün ithalatında en büyük yatırım hareketini başlatabiliriz. 10 dünya markası çıkarabiliriz.

ŞEHİR HASTANELERİNDE NİYE YERLİ ÜRÜN YOK

Veysi Cengiz Balçık-İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi: Akdeniz Üniversitesi rektörü, hastanenin mali krizini açıkladı. Tıbbi malzeme sektörü özellikle üniversitelerden yıllardır paralarını alamıyor. Üniversiteler, hastalara hizmet veremediklerini söylüyor. Birçok firma batma noktasında. Şehir hastanelerinde yüzde 7 yerli malı olacaktı ama hastaneler kurulmaya başladığında baktık ki hiç yerli malı yok. Şehir hastanelerinin kuruluşlarında kreditör olan Japonya, Almanya ve İsviçre gibi ülkeler, kendi tıbbi malzemelerinin kullanılmasını şart koşmuşlar. Hastane bittiğinde donanımlar benim ülkemin malı olacak demişler. Şehir hastaneleri, ülkemizden, yerli üreticiden mal almıyor. Devlet özel sektöre yaptırdığı şehir hastanelerinin tüm ödemelerini yedi günde karşılıyor. Hastanenin tıbbi sarfını karşılayan biz firmaların paralarını ise beş ay gecikmeli ödüyor. Başkanımızdan bize destek çıkmasını, sektörümüzle hükümet arasında köprü olmasını istiyoruz.

İŞ GARANTİLİ MESLEK LİSEMİZ VAR

Mustafa Büyükdede-Takım Tezgâhları ve Otomasyon Meslek Komitesi: Geçen sene sekiz mesleki teknik okulumuzu, hamilik projeleri ile destekleyerek verimli bir düzeye getirdik. Bu sene 15 okulumuzu devreye aldık. İTO Meclisi’ne teşekkür ediyorum. Size ayrılan bütçelerden yaptığınız bağışlarla da her meslek lisesi ayrı bir noktaya geldi. Hamilik projesinde okullara giden arkadaşlarımız özveriyle görevini yapıyor. O kadar güzel şeyler yapılıyor ki, birbirine kenetlenmiş 15 okul olduk. Komitelerimiz bu olayı sahiplenmeli. Eğitim veriyoruz, öğrencileri, hocaları, velileri motive ediyoruz. İş dünyasında teknik kadrolara, bunun için eğitime ihtiyaç var. Çıraklık okullarına milyonluk makineler aldık. Ülke üretimde ileride olmalı. Eğitim eksikliğimiz bu sıkıntıları gidermede bizi zorluyor. Teknik kadroları onar onar işe alacağız ama yeter ki o kadroları bulalım. Ülkemiz harekete geçti ama aksak gidiyoruz, bunu toparlamalıyız. Okullarımızın verimlilik ölçümünü yapmalıyız. Bu sene beş çocuğumuzu üniversiteye gönderdik. Lisemizi iş garantili okul yaptık.

KARARLAR, SEKTÖRLE TARTIŞILMADAN ALINIYOR

Salih Sami Atılgan-Motorlu Araçlar Tamir Bakım ve İmalatı Meslek Komitesi: Üretim ve ihracatta tüm zamanların rekorlarını elde ediyoruz. AB ülkelerine ihracatımızda otomotiv sektörü oldukça yüksek bir paya sahip. Genel ekonomi içinde de başarılı, diğer sektörlerde oldukça yüksek katma değer sağlıyor. Sorun ana üreticiler ve distribütörler dışında kalan yetkili satıcıların sektör üzerindeki hakim durumlarını kendi lehlerine kullanmaları. Sektördeki yoğun rekabet, kârlılıkları olumsuz etkiliyor. Buna karşılık olarak maliyetler de sürekli artıyor. Sigorta şirketlerinin hasar onarımları için ödedikleri düşük fiyatlardan tüketici de olumsuz etkileniyor. Sektörde AB uyum yasaları bağlamında yürürlüğe giren grup muafiyeti tebliğinin yetkili satıcıların, bağımsız grupların haklarını koruyan uygulamaların takip edilmesi ve denetlenmesi gerekiyor. Bazı konuların sektörle tartışılmadan karara bağlanması bizi zorluyor.

E-DEVLETTEKİ DOLANDIRICILARA DİKKAT

Serkan Bilir-Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi: e-devlete giremeyince, çağrı merkezini aradım. İrtibat numaram değiştirilmiş, adıma üç hat açılmış, e-devlet hesabıma girilmiş, kredi başvuruları yapılmış. Sizin de başınızda böyle bir sıkıntı olabilir, dikkat etmelisiniz. e-devlete dilekçe yazdım, üç ay uğraştım sonuç alamadım. Bu tür olayların önüne geçilmeli. İstemediğim bir hizmet ile ilgili kart çıkarılması ve hat açılması mümkün olmamalı. Dolandırıcılıkla ile ilgili özel çalışma yapmalıyız. Yasa değişikliği yapılmalı. Hesabım ile ilgili kendim bilgi alamıyorum.

SANAYİ KURULUŞLARINI ÇOĞALTMALIYIZ

Kazım Ekinci-Metal Ürünler ve Mutfak Ekipmanları Meslek Komitesi: Üretim yapmak istiyoruz ama yer yok. En büyük ve en kapsamlı Organize Sanayi Bölgesi İkitelli. Bir yer almak istesiniz metrekare fiyatları 6 bin ile 10 bin TL’den başlıyor. Üniversiteyi bitiren gençlerimiz var. Projeleri var ama engeller çok. Bizim sektörümüzde apartman altında üretim yapmaya çalışıyorlar. Şimdi herkes inşaatçı oldu. Sanayici ve üretici lazım. Meslek liselerinden çıkanlara iş verebilmeliyiz. Bankalar bir başka sorun. KOSGEB kredilerine çok zor şartlarda ulaşılıyor. Çin’de müteşebbis, bir işe gireceği zaman organize sanayi bölgelerinde her türlü bürokrasiden arındırılmış yeri hazır. Hükümet ona yer tahsis ediyor. Ürettikleri malı dünyaya satıyorlar. Sanayi kuruluşlarımızı çoğaltmalıyız. Kamu bankaları tüccarı ve esnafı özel bankalara itiyor. Faiz lobisini ve bankacılık sistemini değiştirmeliyiz.

DOLANDIRICILARA KARŞI KOMİSYON KURALIM

Hüseyin Akarçeşme-Doğal İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi: Ekim ayında işyerimizden çelik kasamız çalındı. Boş çeklerin gitmesi en büyük sıkıntı çünkü boş çekler henüz suç oluşmamış diye iptal edilmiyor. En az 70-80 çekimiz piyasada. Arkası yazılmamış olsa bile çeklere icra takibi getirilebiliyor. Faktoring firmaları bile size icra getirebiliyor. Dolandırıcılar telefonla arayıp tehdit ediyor. Odamızdan bu konularla ilgili bir komisyon kurulmasını istiyoruz.

15 Ocak 2018 Pazartesi

Etiketler : Gündem